Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

15 Σεπτεμβρίου 2015
Πρόσκληση στους πολίτες να επιστρέψουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα χρήματα που πήραν από τις τράπεζες και τα κρατούν «σε σεντούκια», στα στρώματα στο σπίτι τους, απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης.
Ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Μega διαβεβαίωσε ότι
όποιος πολίτης γυρίσει χρήματα στην τράπεζα από την οποία τα είχε σηκώσει επειδή φοβόταν «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» εννοώντας ότι αν πρόκειται για χρήματα που έχουν αποκτηθεί με νόμιμο τρόπο και έχουν φορολογηθεί δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς δεν πρόκειται να ελεγχθούν και να φορολογηθούν.
Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αλλά και η οικονομική αστυνομία, έχουν πλέον πλήρη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα των τραπεζικών λογαριασμών.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Αλεξιάδης, κανένας φορολογούμενος δεν κινδυνεύει εφόσον μπορεί να εξηγήσει την προέλευση των χρημάτων του, όμως θα στοχοθετηθούν μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Το ΣΔΟΕ, όπως ανέφερε, ολοκληρώνει μια διαδικασία που συγκρίνει τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων με τις καταθέσεις.
«Αν κάποιος το 2008 είχε εισόδημα 50.000 ευρώ αλλά το ίδιο έτος έκανε κατάθεση 500.000 ευρώ θα κληθεί να δικαιολογήσει αυτή τη διαφορά.
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πάμε και δέκα χρόνια πίσω», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών θα βρεθούν τραπεζικοί λογαριασμοί άνω των 100.000 – 200.000 ευρώ.
Οι ελεγκτές θα ερευνούν εάν τα ποσά που βρίσκονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων έχουν δηλωθεί και στις φορολογικές δηλώσεις.
Στην περίπτωση που εντοπίζονται διαφορές, δηλαδή τα ποσά που έχουν δηλωθεί στη φορολογική δήλωση υπολείπονται αυτών που έχουν κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς, ο φορολογούμενος θα καλείται να δικαιολογήσει τη διαφορά.
Εφόσον δεν τα καταφέρει, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την επιβολή φόρου, με το συντελεστή που ίσχυε το έτος που εντοπίσθηκε η διαφορά.
Ωστόσο, ακόμα δεν έχει βρεθεί ο τρόπος αντιμετώπισης των εισοδημάτων που απέκτησαν φορολογούμενοι από την πώληση ακινήτων σε τιμές υψηλότερες των αντικειμενικών αξιών (σ.σ. στα περισσότερα συμβόλαια αναγράφεται η αντικειμενική αξία και όχι η πραγματική) καθώς και από κέρδη μετοχών δεδομένου ότι οι πολίτες δεν ήταν υποχρεωμένοι τα προηγούμενα έτη να δηλώνουν τα εισοδήματα αυτά στη φορολογική τους δήλωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει ευνοϊκή λύση για τους φορολογουμένους.
Σύμφωνα πάντως με τον υποψήφιο βουλευτή και πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αυτή τη στιγμή οι καταθέσεις δεν είναι απόλυτα ασφαλείς, καθώς ανέφερε ότι οι τραπεζικές καταθέσεις θα είναι 100% ασφαλείς αν επιτευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016 και εφόσον περάσει ο σκόπελος της πρώτης αξιολόγησης και γίνει ρύθμιση του χρέους τότε, εφόσον δεν έγινε ήδη το Grexit, δεν θα γίνει ποτέ.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Ημερησία, με ένα e-mail και εντός 24 ωρών οι ελεγκτικές αρχές και οι οικονομικοί εισαγγελείς θα έχουν στα χέρια τους την πλήρη και αναλυτική κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών (καταθέσεις, αναλήψεις, πληρωμές, κ.ά.) συγκεκριμένων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που θεωρούνται ύποπτοι για απόκρυψη εισοδημάτων και διακίνηση «μαύρου χρήματος».
Την επιτάχυνση των διαδικασιών για τον εντοπισμό υποθέσεων φοροδιαφυγής ανοίγει η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και αφορά την επέκταση και τροποποίηση του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών.
Οι ελεγκτές θα έχουν πλήρη και άμεση πρόσβαση στις αναλυτικές κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, κάθε φυσικού και νομικού προσώπου, καθώς και στο σύνολο των συναλλαγών που επηρεάζουν το λογιστικό υπόλοιπο των λογαριασμών αυτών.
Με βάση τις παραπάνω πληροφορίες θα γίνεται διασταύρωση του προφίλ που εμφανίζει ο φορολογούμενος στην εφορία με την κίνηση χρήματος μέσω των τραπεζών για να διαπιστωθεί αν οι συναλλαγές του είτε αυτές αφορούν καταθέσεις είτε πληρωμές για αγορές περιουσιακών στοιχείων είτε άλλες εμπορικές συναλλαγές δικαιολογούνται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας.
Παράλληλα, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο, μέχρι τον Νοέμβριο θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων στο εξωτερικό και το εσωτερικό και εφαρμογή του Περιουσιολογίου.
Σχετικά με τις αδήλωτες αποταμιεύσεις εντός και εκτός Ελλάδας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι πέραν μιας φορολογικής επιβάρυνσης δεν θα υπάρξει άλλος κίνδυνος για όσους κατέχουν νόμιμα ποσά, αλλά αποσαφήνισε πως η αμνήστευση των αδήλωτων καταθέσεων δεν θα απαλλάξει από τυχόν ποινικές διώξεις όσους έκρυβαν μαύρο χρήμα από παράνομες δραστηριότητες (π.χ. λαθρεμπόριο) καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για αμιγώς φορολογική αλλά ποινική υπόθεση, η οποία αφορά τη Δικαιοσύνη.
Επίσης σημείωσε μάλιστα ότι από τα 24.710 εμβάσματα της περιόδου 2009 – 2010 – 2011, δεν έχουν ελεγχθεί ούτε τα 1.500 προσθέτοντας ότι αν ο στόχος είναι η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, «πρέπει να γίνουν πολύ πιο γρήγορα οι έλεγχοι».
Στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών θα βρεθούν τραπεζικοί λογαριασμοί άνω των 100.000 – 200.000 ευρώ.
Οι ελεγκτές θα ερευνούν εάν τα ποσά που βρίσκονται στους λογαριασμούς των φορολογούμενων έχουν δηλωθεί και στις φορολογικές δηλώσεις.
Αν εντοπίζονται διαφορές, δηλαδή τα ποσά που έχουν δηλωθεί στη φορολογική δήλωση υπολείπονται αυτών που έχουν κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς, ο φορολογούμενος θα καλείται να δικαιολογήσει τη διαφορά. Εφόσον δεν τα καταφέρει, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την επιβολή φόρου, με τον συντελεστή που ίσχυε το έτος που εντοπίσθηκε η διαφορά.
www.tribune.gr

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις