Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

17 Νοεμβρίου 2016
Το κούρεμα των οφειλών του δημοσίου είναι το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο πριν από την ολοκλήρωση του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλών για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

Έτσι παρά τα όποια σημεία σύγκλισης σημειώθηκαν κατά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις σε επίπεδο υψηλόβαθμων
στελεχών, για ακόμη μια φορά η πολυπόθητη συμφωνία δεν «κλείδωσε» αφού οι δανειστές επέμειναν σε οριζόντιο κούρεμα των οφειλών ιδιωτών και δημοσίου.

Πρόοδος για το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αλλά όχι συμφωνία- Τα «αγκάθια»

Το πρόβλημα με το κούρεμα των χρεών του δημοσίου σταματά την όλη προσπάθεια για δύο λόγους:

Ο πρώτος είναι καθαρά νομικός. Μετά από τα 50.000 ευρώ οι φορολογικές οφειλές επισείουν εκτός από αστική ευθύνη (πρόστιμα, προσαυξήσεις) και ποινικές συνέπειες οι οποίες δεν μπορούν να ανασταλούν. Οι οφειλές σε ΦΠΑ και ειδικά στο κεφάλαιο του φόρου είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αφού ο φόρος προστιθέμενης αξίας έχει επιβληθεί από την ΕΕ και άρα θέλει την έγκρισή της η οποιαδήποτε μεταβολή στην επιβολή και την διαχείριση του.

Ο δεύτερος είναι λόγος δημοσίου συμφέροντος. Τα έσοδα των Δ.Ο.Υ και των ασφαλιστικών ταμείων είναι οι πόροι για την λειτουργία του κράτους. Το κούρεμα στους παρακρατούμενους φόρους (φόρο μισθωτών υπηρεσιών , ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές) μπορεί να εγείρει ανάλογα αιτήματα και από τις επιχειρήσεις που δεν βρίσκονται στο κόκκινο αφού δίνοντας την δυνατότητα μόνο στους υπερχρεωμένους ουσιαστικά τιμωρούνται οι συνεπείς.

Η ΓΓΔΕ έχει εισηγηθεί να υπάρξει ιεράρχηση των φόρων που θα μπορούν να διαγραφούν. Καταρχάς, να κουρεύονται πρόστιμα, προσαυξήσεις, παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) και έπειτα η κύρια οφειλή (κεφάλαιο). Από εκεί και πέρα, προτάθηκε να μη διαγράφονται οι παρακρατούμενοι φόροι, π.χ. ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ).

Οι Τράπεζες



Η πρόταση που έγινε χθες από την πλευρά του δημοσίου, είναι το ενδεχόμενο να κουρευτεί το κεφάλαιο των φόρων που θα επιτευχθεί με ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις, να συνοδευτεί και από κούρεμα του κεφαλαίου και στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια .

Για τον λόγο αυτό θα γίνουν σήμερα τεχνικές συναντήσεις ώστε να βρεθεί ένας μηχανισμός που θα διασφαλίζει ότι τράπεζες και δημόσιο θα μοιράζονται ισόποσα το κούρεμα των οφειλών κάθε επιχείρησης που θα αναδιαρθρώνεται το χρέος της.

Οι δανειστές, από την πλευρά τους έχουν ταχθεί υπέρ της δυνατότητας για «κούρεμα» κάθε είδους οφειλής που έχουν οι επιχειρηματίες-ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εξαιρέσεις. Πάντως θεωρείται ότι μικρότερο κούρεμα από όλους - για ευνόητους λόγους - θα κάνουν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έχουν μπει στο «κόκκινο» αν τους οφείλονται δεδουλευμένες αποδοχές.

Υπενθυμίζεται πως τόσο για τις μικρές επιχειρήσεις όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι δανειστές έχουν εισηγηθεί το σύνολο της διαδικασίας να γίνεται, αποκλειστικά ηλεκτρονικά, χωρίς δηλαδή τη συμβολή του λεγόμενου διαμεσολαβητή που έχει προτείνει η κυβέρνηση.

Διαφωνίες, μικρότερης εντάσεως, καταγράφονται στη διάρκεια ισχύος του νόμου, με την ελληνική πλευρά να προτείνει δύο έτη, έναντι ενός που θέλουν οι θεσμοί. Ακόμη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αιτηθεί η ρύθμιση να καλύπτει κάθε επιχείρηση που κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου θα είναι υπερχρεωμένη. Οι θεσμοί αντιπροτείνουν να είναι υπερχρεωμένες έξι μήνες έως έναν χρόνο πριν εφαρμοστεί ο νόμος.

Στη συζήτηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό παίρνει μέρος πέραν του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος ήταν επικεφαλής επί του ζητήματος προ ανασχηματισμού, ο ΓΓ εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας και του ΤΧΣ.

Πηγή: enikonomia.gr

Ένας ηθικός και ουσιαστικός προβληματισμός που έπεσε στο τραπέζι είναι ότι και το κούρεμα που προτείνουν οι τράπεζες δεν αφορά το κεφάλαιο των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων αλλά μόνο να πανωτόκια που χρεώνουν από τη στιγμή που ένα δάνεια έχει καταστεί μη εξυπηρετούμενο.

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις