Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

18 Ιουλίου 2016
H Carrefour Μαρινόπουλος παρουσίαζε μέχρι το 2009 την εικόνα μιας εξαιρετικά εύρωστης εταιρείας με κύκλο εργασιών 2 δισ. το 2008 και 1,9 δισ. το 2009. Η αξία των ακινήτων της έφτανε στα 642 εκατ. και οι προσημειώσεις τους μόλις στις 621.000 ευρώ. Παρ’ όλα
αυτά, τα κέρδη ήταν 25 εκατ. το 2008 και 6 εκατ. το 2009, ενώ οι αμοιβές Δ.Σ. υπερδιπλασιάζονται από τα 26 εκατ. το 2008, στα 51,5 εκατ. το 2009. Πολλοί ανθρωποι της αγοράς θεωρούν το ποσό αυτό υπερβολικό για ελληνική επιχείρηση.

O δικηγόρος Μιχάλης Μαρκουλάκος, που εκπροσωπεί μια σειρά από προμηθευτές της «Μαρινόπουλος», λέει ότι ενώ πολύς λόγος γίνεται για τη σχέση της επιχειρηματικής οικογένειας με τους Γάλλους συνεταίρους της, «το κλειδί βρίσκεται στην εξαγορά σειράς μικρότερων εταιρειών που αγόραζαν προϊόντα για άλλες εταιρείες του ομίλου ή παρουσίαζαν απότομη αύξηση των πωλήσεών τους και μη αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους προς τη μητρική».

Η αρχή έγινε από την εκπτωτική αλυσίδα Dia, που είχε αρνητική καθαρή θέση από την αγορά της (39 εκατ.) ενώ το τίμημα της εξαγοράς της ήταν 120 εκατ. Για να γίνει η εξαγορά της αλυσίδας, η Carrefour Μαρινόπουλος χρηματοδοτήθηκε από την Carrefour Finance με ασυνήθιστα υψηλά δάνεια. Ηταν αρχικά ετήσια και στη συνέχεια τρίμηνα και έφτασαν τα 380 εκατ. Ταυτόχρονα αυξήθηκαν και οι απαιτήσεις από συνδεδεμένες με την Dia επιχειρήσεις, ενώ οι ζημίες της προσέγγισαν τα 85 εκατ. ευρώ. Η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Ε.Ε. παρατηρεί για την συγχώνευση αυτή, απευθυνόμενη στην ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, ότι «δεδομένου λοιπόν του ότι η παρούσα συγκέντρωση ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τον ανταγωνισμό σε διάφορες λιανικές αγορές, δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά επίσης λόγω της αύξησης της ισχύος στις αγορές για τις διαδικασίες προμήθειας». Η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού στάθηκε πολύ λίγο σε αυτό το σημείο, θεωρώντας ότι η συγκέντρωση αυξάνει τον ανταγωνισμό προς όφελος του καταναλωτή.

Ομως η εξαγορά της Dia και το ποσό που δόθηκε το 2010 φαίνεται ότι «συμψηφίζεται» με το δάνειο που δίνεται στη «Μαρινόπουλος» τα επόμενα δύο χρόνια, όταν δρομολογείται η αποχώρηση της Carrefour από την Ελλάδα. Στον ισολογισμό της εταιρείας συμμετοχών της γαλλικής εταιρείας, South Med Investments Ltd, που δημοσιεύεται στις 13/8/2013 στο Βέλγιο, γίνεται λόγος για μια απόφαση της έκτακτης Γ.Σ. της εταιρείας ένα μήνα μετά την αποχώρησή της από την Ελλάδα το 2012, όπου αποφασίζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 140 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων διοχετεύονται 104 εκατ. στην Carrefour Μαρινόπουλος και 36 στην Chris Cash and Carry με τη μορφή δανειακών υποχρεώσεων. Στη συνέχεια, αυτές οι απαιτήσεις πωλούνται προς 3 ευρώ –1 ευρώ η κάθε μία– προς την εταιρεία Marinopoulos SARL στο Λουξεμβούργο. Συνολικά με τον ίδιο τρόπο διαγράφονται απαιτήσεις 120 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το ποσό που στοίχισε η Dia στην Carrefour Μαρινόπουλος.

470 εκατ. το κόστος

Ταυτόχρονα, άλλη εταιρεία της Carrefour από την Ολλανδία χορηγεί στη Μαρινόπουλος Α.Ε. δάνειο 15 εκατ. ευρώ και παραιτείται από την αξίωση αυτή. Η γαλλική εταιρεία γράφει απομείωση από τις συμμετοχές της, ζημία 208 εκατ. ευρώ. Συνολικά, η βαλκανική περιπέτεια των Γάλλων τούς στοιχίζει 470 εκατ. Με τη μεταβίβαση της συμμετοχής των Γάλλων στη «Μαρινόπουλος» σταματάει η δημοσίευση ισολογισμών, όχι μόνο της ίδιας, αλλά και των συνδεδεμένων μικρότερων επιχειρήσεων (Chris Cash and Carry, ΞΥΝΟΣ A.E. EXPRESS M πρώην Dia). Ο όμιλος ωστόσο συνεχίζει να μεγαλώνει. Το 2014 οι απαιτήσεις από συνδεδεμένες εταιρείες εκτοξεύονται στα 321 εκατ. ευρώ, από 227 το 2013. Στις πωλήσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται εκείνες της μη συνδεδεμένης επιχείρησης ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ. Σύμφωνα με τη «Μαρινόπουλος», η τελευταία έκανε franchise τα 147 σημεία πώλησης της ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ, η οποία παίρνει και πουλά 97 εκατ. προμήθειες από τη «Μαρινόπουλος». Το 2014 ο Αρβανιτίδης, που έχει προβλήματα με ταμεία και εφορία, φέρεται να παραχωρεί την αλυσίδα του σε επιχειρηματία που παρήγαγε παλέτες, ο οποίος τα «δουλεύει» με εμπορεύματα της «Μαρινόπουλος».

Οι δικηγόροι του Αρβανιτίδη παρουσιάζουν –όταν δεν πληρώνονται επιταγές στον πελάτη τους για την παραχώρηση των σημείων πώλησης– ιδιωτικό συμφωνητικό της «Μαρινόπουλος» με τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη της ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ, με το οποίο η «Μαρινόπουλος» δέχεται να του «σβήσει» στις 20 Μαΐου 2016 απαιτήσεις 83 εκατ. ευρώ (σ.σ.: το συμφωνητικό είναι στην κατοχή της «Κ»).

Τον ίδιο χρόνο οι εμπορικές υποχρεώσεις της εταιρείας έναντι προμηθευτών αυξάνονται κατά 100 ακόμα εκατ. σε σχέση με το 2013 και προσεγγίζουν τα 690 εκατ. σε ένα τζίρο 1,55 δισ. Το 2011 τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 555 εκατ. σε τζίρο 1,83 δισ., το 2012 524 εκατ. σε τζίρο 1,52 δισ. και το 2013 574 σε τζίρο 1,41 δισ. Δηλαδή, σε 4 χρόνια ο κύκλος εργασιών μειώνεται –όχι ευθύγραμμα– κατά 28 δισ., αλλά οι υποχρεώσεις προ τους προμηθευτές κατά 135 εκατ.
kathimerini.gr

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις