Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

20 Ιουλίου 2016


Στρατηγική διαμόρφωσης της πολιτικής ατζέντας και κυριαρχίας στον δημόσιο πολιτικό διάλογο υιοθετεί η κυβέρνηση όσον αφορά τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, επιδιώκοντας –σχεδόν αμέσως μετά την
ολοκλήρωση της διαδικασίας ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου αύριο στη Βουλή– να ανοίξει μια δημόσια συζήτηση για τις αλλαγές που θα πρέπει να ενσωματωθούν στη συνταγματική αναθεώρηση. Προφανής στόχος, να εγκλωβίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο πεδίο δημόσιου διαλόγου που επιλέγει και που δεν έχει πολιτικό κόστος για την ίδια, και να εκτρέψει τη συζήτηση από «δύσκολα» θέματα, όπως η έναρξη καταβολής φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.
Στην καθιερωμένη εβδομαδιαία σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου συζητήθηκε η τακτική που θα ακολουθηθεί. Οπως ανέφερε αμέσως μετά συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η επιτροπή που έχει αναλάβει να επεξεργασθεί τις προτάσεις της κυβέρνησης έχει προχωρήσει σημαντικά και την προσεχή Δευτέρα, αντί της Κυριακής που είχε αρχικά ανακοινωθεί, αναμένεται ο κ. Τσίπρας με δημόσια παρέμβασή του να θέσει την κυβερνητική ατζέντα για τη συνταγματική αναθεώρηση. Οπως, ωστόσο, ανέφερε το ίδιο πρόσωπο, «δεν πρόκειται να καταθέσουμε προτάσεις, αλλά ερωτήματα». Δηλαδή, ο πρωθυπουργός δεν θα παρουσιάσει πρόταση π.χ. για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το εκλογικό σώμα, αλλά θα θέσει υπό μορφήν ερωτήματος εάν θα πρέπει να έχουμε άμεση εκλογή ή όχι. Το ίδιο θα γίνει για τα υπόλοιπα θέματα, το ζήτημα των αρμοδιοτήτων του Προέδρου, την αλλαγή στη διαδικασία υποβολής πρότασης μομφής, ώστε να είναι πιο σταθερή η κυβερνητική θητεία κ.λπ.
Τα ερωτήματα, όπως επισημαίνουν από το πρωθυπουργικό επιτελείο, «δεν απευθύνονται μόνο προς τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και προς τον λαό, που θα έχει την ευκαιρία να τοποθετηθεί». Κρατούν, ωστόσο, κλειστά τα χαρτιά τους με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτό, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και διενέργειας δημοψηφίσματος. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα στον ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός συμβουλευτικού χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το θέμα των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Φαίνεται, πάντως, ότι οι τελικές αποφάσεις επί του θέματος θα ληφθούν ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις και τη συγκυρία το επόμενο διάστημα και με το πόσο πιεσμένη θα αισθανθεί η κυβέρνηση ώστε να επιδιώξει δραματική αλλαγή της ατζέντας.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας έκανε χθες πρόβα διεύρυνσης προς την Κεντροαριστερά, καλώντας στο Μέγαρο Μαξίμου τους κ. Γιώργο Παπανδρέου και Φώτη Κουβέλη προκειμένου να συζητήσουν για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Δεδομένου ότι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος εκπροσωπούνται στη Βουλή, η κίνηση του κ. Τσίπρα είχε περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα. Με τον μεν κ. Κουβέλη θεωρείται δεδομένη η συμπόρευσή τους. Με τον κ. Παπανδρέου σαφώς θέλησε να προκαλέσει αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ, μετά την άρνηση της κ. Φώφης Γεννηματά να στηρίξει την κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο. Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, εξερχόμενος από το Μαξίμου δήλωσε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση και για τον εκλογικό νόμο πρότεινε κατάτμηση των περιφερειών, εφαρμογή ενός συστήματος με μονοεδρικές και με περιφερειακές λίστες, ενώ τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής ως συστήματος που διασφαλίζει καλύτερη και δικαιότερη ψήφο των πολιτών. Οσον αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση, απέφυγε να αποσαφηνίσει τις θέσεις του. Ο κ. Κουβέλης, μετά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, τάχθηκε επίσης υπέρ της απλής αναλογικής.

kathimerini.gr

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις