Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

11 Ιουλίου 2016
Ως το τέλος του Σεπτεμβρίου οι τράπεζες θα πρέπει να προσαρμόσουν τις δομές τους στην εταιρική διακυβέρνηση, αλλά σε κάθε περίπτωση και τη σύνθεση των Διοικητικών τους Συμβουλίων και επιτροπών με βάση τα αποτελέσματα αξιολόγησης, την οποία πραγματοποίησε το ΤΧΣ, συνεπικουρούμενο από τη Spencer Stuart.

Η αξιολόγηση αυτή έχει τεθεί υπόψη σε κυβέρνηση και Θεσμούς και μόλις χθες την έλαβαν οι τράπεζες δηλαδή οι Εθνική, Πειραιώς Alpha και Eurobank σε πλήρη ανάλυση. Τα συμπεράσματα της μελέτης αφορούν την κάθε μία τράπεζα ξεχωριστά, όπου γίνονται αναφορές σε πρόσωπα και στρατηγικές που πρέπει να αλλάξουν. Η αξιολόγηση καθορίζει ποιο είναι το μέγεθος, η δομή και η κατανομή των αρμοδιοτήτων τόσο του διοικητικού συμβουλίου όσο και των επιτροπών των τραπεζών. Ενώ το ΤΧΣ προχωρεί σε προτάσεις επί τη βάση της αξιολόγησης. Μέσα από την αξιολόγηση αυτή, καθίστανται σαφείς και οι αλλαγές στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η κάθε μία από τις τράπεζες.
Εν τω μεταξύ ως το τέλος του μήνα οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν καταθέσει τον σχεδιασμό τους με βάση τη συγκεκριμένη αυτή μελέτη τόσο ως προς την εταιρική διακυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τα μέλη του Δ.Σ. γι’ αυτά οι τράπεζες έχουν χρόνο να υλοποιήσουν τις αιτιάσεις του Ταμείου μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου. Η ΤτΕ και εμμέσως ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός έχουν την ευθύνη, βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου, να ελέγξουν τον βαθμό προσαρμογής των τραπεζών, είτε απευθείας είτε μέσω αξιολογητή τύπου Spencer Stuart.
Ανακωχή μέχρι τον Σεπτέμβριο στον τραπεζικό «πόλεμο»
Πάντως, εξαιρετικά πυκνές εμφανίζονται οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, καθώς ο ένας μετά τον άλλον μιλάει για σχέδιο αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο παίζονται πολύ «άγρια» παιχνίδια, πιέσεις και χτυπήματα κάτω από τη μέση, αλλά και διαρροές που στόχο έχουν να πλήξουν τον αντίπαλο. Παρά τη διαφαινόμενη νηνεμία, κάποιοι μιλούν για ξέσπασμα της καταιγίδας για τη νομή της εξουσίας στον τραπεζικό κλάδο, με αιχμή βεβαίως τις μύχιες επιδιώξεις των ξένων funds που θέλουν να «αρπάξουν» τις τράπεζες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία.
Εάν η Ιταλία ακολουθήσει άλλη οδό, τότε και οι λοιπές τράπεζες του Νότου και ιδιαίτερα οι ελληνικές θα ζητήσουν πιθανότατα μία διαφορετική αντιμετώπιση
Εάν η Ιταλία ακολουθήσει άλλη οδό, τότε και οι λοιπές τράπεζες του Νότου και ιδιαίτερα οι ελληνικές θα ζητήσουν πιθανότατα μία διαφορετική αντιμετώπιση
Την περασμένη εβδομάδα παραιτήθηκε η εκτελεστική επιτροπή του ΤΧΣ πλην του προέδρου κ. Γιώργου Μιχελή.
Όπως αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση του Ταμείου: «Με την ολοκλήρωση ενός σημαντικού και επιτυχημένου έργου η Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ υπέβαλε την παραίτησή της, με ισχύ την 18η Ιουλίου 2016, προκειμένου να διευκολύνει τις μελλοντικές επιλογές για τον ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει το ΤΧΣ στο τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία». Μετά από ένα σκληρό παρασκήνιο κατά το οποίο όπως όλα δείχνουν η Επιτροπή είχε λάβει το μήνυμα να παραιτηθεί αλλιώς θα αξιολογηθεί αρνητικά υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους οι κ.κ. Ξενόφος Κουτζός και Γάγαλης.
Η διοικητική κρίση στο ΤΧΣ που δημιουργήθηκε από το πουθενά -καθώς μέχρι πριν από μια εβδομάδα δεν είχε διατυπωθεί κάποια ένσταση για κανένα από τα τρία μέλη της Εκτελεστική Επιτροπής- φαίνεται ότι εντάσσεται στην προσπάθεια ορισμένων κέντρων και επιθετικών funds να πάρουν τον πλήρη έλεγχο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Τα επιθετικά funds εμφανίζονται με ισχυρά lobbys σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη και θέλουν να επιβάλουν τους δικούς τους ανθρώπους και τους δικούς τους όρους, καθώς η μάχη για την απόκτηση μεγάλων επιχειρήσεων που βαρύνονται από μεγάλα «κόκκινα» δάνεια αναμένεται να είναι σκληρή.Αλλωστε τούτο είχε διαφανεί λίγο νωρίτερα όταν στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς ο αξιολογημένος από το ΤΧΣ Χρήστος Παπαδόπουλος δεν πήρε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας μετά από διαδικασία που κράτησε επί μακρόν και την οποία έτρεξε ο διεθνούς φήμης σύμβουλος Egon Ζehnder.
Το πιο ακραίο σενάριο για το ΤΧΣ είναι o αφελληνισμός του και η παράδοση στα χέρια ξένων του ελέγχου του συνόλου του τραπεζικού συστήματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επικρατέστερος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ είναι ο Πολωνός Μαρέκ Μπέλκα, που έχει διατελέσει υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας του και υπουργός Οικονομικών. Η επιρροή της ελληνικής πλευράς στην επιλογή των μελών είναι πολύ περιορισμένη και γεννώνται πολλά ερωτήματα για το πώς θα αντιμετωπιστούν στο μέλλον αποφάσεις της διοίκησης που δεν θα συνάδουν με το δημόσιο συμφέρον.
Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός πως ο νόμος που η χώρα καλείται να εφαρμόσει απαγορεύει στις τράπεζες πρόσωπα που είχαν πρόσφατα εμπλοκή με την πολιτική, στοιχείο το οποίο αναμένεται να θέσει εκτός της πρόεδρο της ΕΤΕ κα Λούκα Κατσέλη. Την ίδια στιγμή, επιτρέπει σε ξένους πολιτικούς την παρουσία τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στον βαθμό που ισχύουν οι πληροφορίες για τον κ. Μπέλκα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος και εμμέσως ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός έχουν την ευθύνη, βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου, να ελέγξουν τον βαθμό προσαρμογής των τραπεζών, είτε απευθείας, είτε προσλαμβάνοντας αξιολογητή, ενώ το ΤΧΣ έχει τη δυνατότητα να επιβάλει «ποινές» συμμόρφωσης.
Το Ταμείο έχει τη δυνατότητα να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση (σ.σ. ανεξαρτήτως του ποσοστού που κατέχει στην τράπεζα) για να ενημερώσει τους μετόχους και αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του το σκέλος της έκθεσης που αφορά στην τράπεζα που δεν συμμορφώνεται, μαζί με τα ονόματα των μελών που δεν πληρούν τα κριτήρια.
Ουσιαστικά, δίνεται μια «θερινή ανακωχή» στον χώρο των τραπεζών, ώστε να βρεθούν τα κατάλληλα πρόσωπα που θα πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος ή να υπάρξουν αλλαγές που θα ικανοποιούν όλες τις πλευρές. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναμένεται να γίνουν πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις και κατ’ άλλους πολλά «παζάρια» για συγκεκριμένα πρόσωπα που είτε πρέπει να φύγουν από τις τράπεζες αλλά δεν θέλουν, είτε έχουν μακρά ιστορία και πείρα που δεν πρέπει να μπαίνει στα στενά καλούπια του νόμου, καθώς μπορούν να προσφέρουν στην «αναγέννηση» του τραπεζικούς συστήματος.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι, επίσης, που τονίζουν ότι είναι αδιανόητο να συμβούν τεκτονικές αλλαγές στις τράπεζες σε μια περίοδο που ηχούν ξανά καμπάνες προειδοποίησης για νέα κρίση με αφορμή την κατάσταση στην Ιταλία, αλλά και το Brexit, που ενδεχομένως να έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις από τις αρχικά εκτιμώμενες.
Σε περίπτωση «μόλυνσης» από την κρίση στις ιταλικές τράπεζες ένα σύστημα όπως το ελληνικό που είναι εύθραυστο χρειάζεται όλες τις δυνάμεις για να αντεπεξέλθει και βεβαίως δεν χρειάζεται μαθητευόμενους μάγους ή ξένους, οι οποίοι αδιαφορούν για την ελληνική οικονομία.
Η ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ
Kαι ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω ερώτηση (σ.σ. η αλήθεια είναι με κάποια καθυστέρηση) για το θέμα του αφελληνισμού του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά, κατατέθηκε μόλις προχθές στη Βουλή με πρωτοβουλία του βουλευτή Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Την ερώτηση συνυπέγραψαν 43 βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι πρώην πρόεδροι του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Γιάννης Πλακιωτάκης.
Υπογράφουν επίσης στελέχη όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Νίκος Δένδιας, ο Μάκης Βορίδης και ο Βασίλης Κικίλιας, γίνεται δηλαδή σαφές ότι δεν αποτελεί η ερώτηση μία «καραμανλική υπόθεση». Μετά την κατάθεση της ερώτησης ο κ. Καραμανλής είπε, μεταξύ άλλων, πως οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται στο τραπεζικό μας τοπίο ένας ανοιχτός «πόλεμος», από τον οποίον κινδυνεύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά. Για πρώτη φορά στην ιστορία είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μια ευρωπαϊκή συστημική τράπεζα -η Τράπεζα Πειραιώς- να τεθεί υπό τον έλεγχο ενός hedge fund. Ο αφελληνισμός των ελληνικών τραπεζών μπορεί να προκαλέσει αφελληνισμό των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας εν γένει. Η Ελλάδα κινδυνεύει να περάσει στο έλεγχο των λεγόμενων «κορακιών της αγοράς» -και μάλιστα με τις ευλογίες μιας αριστερής κυβέρνησης. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να ακουστούμε, πριν να είναι πολύ αργά».
ΤΙ ΘΕΣΗ ΘΑ ΠΑΡΕΙ Η Ε.Ε.
Ιταλία vs Ελλάδα

Και ενώ όλα αυτά συντελούνται στο εσωτερικό της χώρας σε μία περίοδο όπου τα προβλήματα είναι εξαιρετικά σημαντικά τα τελευταία εικοσιτετράωρα με αφορμή την κρίση στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα ολοένα και περισσότερες φωνές υψώνονται εν είδει αντίστασης στη γερμανικής εμπνεύσεως «συνταγή» των περιοριστικών κανονισμών και στο τραπεζικό γίγνεσθαι με επίκεντρο την περιβόητη νομοθεσία BRRD, ήτοι την επί της ουσίας αναγκαστική επιβολή του bail in σε περιπτώσεις στήριξης προβληματικών τραπεζών.
Στην περίπτωση που η Ιταλία σεβαστεί τη νέα νομοθεσία της Ε.Ε. θα αναγκάσει πάνω από 190.000 οικογένειες Ιταλών ομολογιούχων της προβληματικής Banca Monte Dei Paschi di Sienna, αλλά και τους περισσότερους από 500.000 καταθέτες της να μπουν στη διαδικασία αναγκαστικής ανταλλαγής των ομολόγων αλλά και των μετρητών τους με νέες μετοχές της τράπεζας που θα εκδοθούν προς κάλυψη των ανοιγμάτων της! Εάν η Ιταλία ακολουθήσει άλλη οδό τότε είναι απολύτως βέβαιο πως και οι λοιπές τράπεζες του Νότου και ιδιαίτερα οι ελληνικές που είναι εξαιρετικά καλά ανακεφαλαιοποιημένες θα ζητήσουν πιθανότατα μία διαφορετική αντιμετώπιση από αυτήν που στην παρούσα φάση έχουν.

imerisia.gr

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις