Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

12 Αυγούστου 2014
Στην εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης ύψους 372,642.14 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προέβη η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας- Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, για την εκπόνηση του συνόλου των αναγνωριστικών – προκαταρκτικών μελετών για τον υπόγειο εμπλουτισμό της Λίμνης Καστοριάς. 


 Το σχεδιαζόμενο έργο θα περιλαμβάνει τη διοχέτευση νερού από κλώνο του ποταμού Αλιάκμονα με μερική εκτροπή του, σε θέση 1,5 περίπου χιλιόμετρο ανάντη της Κορομηλιάς, μέσω αγωγού 10 χιλιομέτρων περίπου προς το προσχωματικό υδροφορέα της λίμνης, για τον εμπλουτισμό των ήδη φυσικά σχηματισμένων υπόγειων υδάτινων σωμάτων της παραλίμνιας περιοχής, αυξάνοντας την ποσότητα του μετεωρικού νερού που εισέρχεται σε αυτά. 

 Ο τεχνικός εμπλουτισμός των υπογείων υδροφόρων, αποτελεί σύμφωνα με το σχέδιο διαχείρισης για το υδατικό διαμέρισμα 09 της Δυτικής Μακεδονίας βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση προβλημάτων ποσοτικής και ποιοτικής υποβάθμισης των υπογείων υδάτινων σωμάτων, που προκαλούνται από την άσκηση πιέσεων σε αυτά όπως υπεραντλήσεις, ρυπάνσεις κτλ. Δράση με ξεκάθαρα περιβαλλοντική διάσταση διότι αξιοποιεί τις φυσικές υπόγειες δεξαμενές νερού που διαμορφώνονται στο υπέδαφος για αποθήκευση νερού καλής ποιότητας (κωδικός μέτρου ΟΜ05-01 της Ε.Γ.οικ.107/14 ). 

 Στο πλαίσιο του προαναφερθέντος έργου θα αξιολογηθεί και η δυνατότητα κατασκευής αρδευτικού δικτύου για την κάλυψη των αναγκών μέρους των υφιστάμενων στη περιοχή αγροκτημάτων. 

 Αρχικά θα αξιολογηθεί η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών 8000 περίπου στρεμμάτων, στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της λίμνης Καστοριάς (περιοχή Κεφαλαρίου και Τοιχιού) μέχρι και το αγρόκτημα της Μεταμόρφωσης το οποίο διαθέτει αρδευτικό δίκτυο και για το οποίο έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη για τον εκσυγχρονισμό του. Μελλοντικά θα αξιολογηθεί η δυνατότητα άρδευσης των περιοχών της Φωτεινής και της Πολυκάρπης εκτάσεως περίπου 7.400 στρεμμάτων, του Μαυροχωρίου και της Κορησού μέχρι και την περιοχή της Βασιλειάδας συνολική έκτασης περίπου 14.600 στρεμμάτων. Η τελική στόχευση είναι η εξασφάλιση της δυνατότητας άρδευσης συνολικής έκτασης της τάξης των 30.000 στρεμμάτων, για τη κάλυψη των αναγκών του συνόλου σχεδόν του «παραγωγικού κάμπου» της βορειοανατολικής παραλίμνιας περιοχής. 
Οι αρδευτικές ανάγκες της προαναφερθείσας περιοχής καλύπτονται αποκλειστικά από ιδιωτικές γεωτρήσεις οι οποίες στο σύνολο τους σχεδόν αναπτύσσονται στο προσχωματικό παραλίμνιο υδροφόρο ορίζοντα, ενώ το υφιστάμενο αρδευτικό δίκτυο του αγροκτήματος της Μεταμόρφωσης καλύπτει τις ανάγκες του σε νερό με απευθείας άντληση από τη λίμνη. 
 Η αντικατάσταση των ιδιωτικών γεωτρήσεων της περιοχής αυτής από ένα συλλογικό αρδευτικό δίκτυο, θα περιορίσει στο ελάχιστο τις ασκούμενες πιέσεις στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και θα επιτρέψει στο υδάτινο σύστημα τη σταδιακή και σε βάθος χρόνο αποκατάσταση του ισοζυγίου του, με επαναπλήρωση αυτού και από τις φυσικές εισροές (μετεωρικό νερό). Επιπλέον θα μειωθούν στο ελάχιστο οι προσχώσεις στις περιοχές αυτές. Η αντικατάσταση του τρόπου άρδευσης με σύγχρονες φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους (στάγδην άρδευση), θα περιορίσει την έκπλυση των εδαφών με διττά για το οικοσύστημα της περιοχής οφέλη. Δηλαδή θα ελαχιστοποιηθούν τόσο οι προσχώσεις από την ανάσχεση του φαινομένου της στερεομεταφορικής δράσης των επιφανειακών εκπλύσεων από την άρδευση αλλά και η εισροή αγροχημικών στο υδάτινο σώμα, ενώ ταυτόχρονα θα διατηρείται στα αγροτεμάχια το επιφανειακό γόνιμο έδαφος το οποίο σήμερα παρασύρεται προς στη λίμνη. Εκμεταλλευόμενοι τη γεωμορφολογία της περιοχής, θα αξιολογηθεί και η δυνατότητα χρήσης της υδραυλικής ενέργειας που προκύπτει λόγω της υψομετρικής διαφοράς μεταξύ της θέσης του φράγματος στον Αλιάκμονα στη περιοχή της Κορομηλιάς και της παραλίμνια περιοχής, για τη κατασκευή μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού. Το συγκεκριμένο έργο με την ωρίμανση του θα υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (νέο ΕΣΠΑ). Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων «…..το συγκεκριμένο έργο εκτιμούμαι ότι θα λύσει οριστικά το θέμα της εξυγίανσης της λίμνης Καστοριάς ενώ θα λειτουργήσει αξιοποιώντας το σύνολο των μέχρι σήμερα υλοποιημένων υποδομών στα πλαίσια των προηγούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων».

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις