Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

19 Αυγούστου 2014
Μόλις λίγες ημέρες μακριά είμαστε από την αποκάλυψη του μυστικού που κρύβει ο μεγαλοπρεπής τάφος στην Αμφίπολη. Η ομάδα των αρχαιολόγων υπό την Κατερίνα Περιστέρη έχει ξεκινήσει τις προεργασίες για τη μετατόπιση των λίθων του προστατευτικού τοίχου που σφραγίζει τον τάφο και θα επιτρέψει την είσοδο σε αυτόν. 



 Σύμφωνα, πάντως, με την κα Περιστέρη η αφαίρεση γίνεται πετραδάκι-πετραδάκι και με εξαιρετική προσοχή και η διαδικασία ενδεχομένως να κρατήσει ακόμη και έναν μήνα προκειμένου να διασφαλιστεί απόλυτα η στατικότητα του μνημείου. Τυπωμένες σε νομίσματα οι Σφίγγες της Αρχαίας Αμφίπολης Σε τετράδραχμα 14,40 και 12,90 γραμμαρίων, σε δυόβολο 1,40 γραμμαρίων καθώς και σε υποδιαίρεση του 1/8 του στατήρα, 1,20 γραμμαρίων (σύμφωνα με την αρχαϊκή μέτρηση), φαίνεται πως είναι αποτυπωμένες οι Σφίγγες της Αρχαίας Αμφίπολης, σύμφωνα με τον νομισματολόγο-ερευνητή Αστέριο Τσίντσιφο. 

 Όπως αναφέρει ο ίδιος, «το αρχαίο αυτό νόμισμα πρωτοέκανε την εμφάνιση του στην περιοχή της Αρχαίας Αμφίπολης, στα τέλη του 6ου αιώνα π. Χ.» 
 Ο κ. Τσίντσιφος, ξεδιπλώνοντας το «κουβάρι» της ιστορίας της περιοχής, ανατρέχει στην εποχή που η πόλη των Εννέα Οδών, μετέπειτα Αμφίπολη, γνώρισε μεγάλη δόξα στα χρόνια της αρχαιότητας, λόγω της θέσεως που κατείχε, καθώς ήταν κομβικό εμπορικό σημείο και συνόρευε με το μεγάλο εμπορικό λιμάνι της Αμφίπολης. 

 Καργάκος: Στην περιοχή πιθανότατα είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος!

 Την ίδια ώρα, ο γνωστός ιστορικός Σαράντος Καργάκος μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται στην Αρχαία Αμφίπολη. Ο ίδιος, εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να είναι ασύλητοι οι τάφοι, εκτιμώντας από τα έως τώρα στοιχεία ότι οι αρχαιολόγοι «ήρθαν δεύτεροι». 

 Αναφερόμενος, πάντως, στους 3 ταφικούς θαλάμους, ο γνωστός ιστορικός τόνισε ότι είναι μάλλον δύσκολο να πρόκειται για τον Μέγα Αλέξανδρο, τη Ρωξάνη και την Ολυμπιάδα. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως το μνημείο ανεγέρθη σίγουρα για άνδρα, όπως υποδηλώνει ο Λέοντας που είναι δηλωτικό ανδρικών μνημείων.

 Star.gr

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις