Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

30 Απριλίου 2017
Παρά τις προσπάθειες των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ να διατηρήσουν πάνω από κάποια επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου, τα αποτελέσματα δεν φαίνεται να είναι τόσο ικανοποιητικά.
Μετά την ιστορική συμφωνία του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες για «πάγωμα» της ημερήσιας παραγωγής στα 18 εκατ. βαρέλια το α΄ εξάμηνο του 2017, η τιμή του αργού κυμαίνεται στα 50 δολάρια το βαρέλι, ύστερα από την πρόσκαιρη άνοδο τον Ιανουάριο στα 58 δολάρια. Ενας λόγος είναι ότι τα παγκόσμια αποθέματα παραμένουν ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ενας άλλος λόγος είναι ότι οι ΗΠΑ αύξησαν την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου, παρότι δεν αναμένεται να συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό.

Το επίμαχο ερώτημα είναι εάν ο ΟΠΕΚ θα παρατείνει το «πάγωμα» στην ημερήσια παραγωγή πετρελαίου και κατά το β΄ εξάμηνο του 2017. Ενα, επίσης, σημαντικό ερώτημα είναι εάν η Ρωσία θα ακολουθήσει τον ΟΠΕΚ αυτήν τη φορά. Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι θα περιμένει έως την επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ, που πρόκειται να γίνει στις 25 Μαΐου.

Ο Μοχάμεντ Μπαρκίντο, γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, δήλωσε πρόσφατα ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προσαρμοστεί προς τα κάτω η υπερπροσφορά «μαύρου χρυσού» και να επιτευχθεί έτσι η ενίσχυση των τιμών. Μια παράταση της εξάμηνης συμφωνίας του Δεκεμβρίου του 2016 θα έδινε μεγαλύτερα περιθώρια για ενίσχυση των πετρελαϊκών εσόδων αυτών των χωρών. Ο χρόνος, δηλαδή, θα ήταν ο μεγαλύτερος σύμμαχος αυτών των χωρών.

Μέχρι σήμερα δεν είναι εύκολο να αξιολογήσει κάποιος κατά πόσον η υφιστάμενη συμφωνία έχει αποφέρει αποτελέσματα. Και στο Λονδίνο, η τιμή του Brent έχει υποχωρήσει πάνω από 9% από τα τέλη Δεκεμβρίου, όταν κατέληξε ο ΟΠΕΚ στη συμφωνία με τους πετρελαϊκούς συμμάχους του.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), τα πετρελαϊκά αποθέματα των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ παρουσίασαν μείωση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αν και η αύξηση που σημειώθηκε στις ΗΠΑ μετρίασε κάπως τη συνολική πτώση το α΄ τρίμηνο του 2016. Ο Νικ Κάνιγκχαμ, αναλυτής επί ενεργειακών θεμάτων στο Βερμόντ, επισημαίνει πως θα υπάρξει μεγαλύτερη μείωση τους επόμενους μήνες. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας δήλωσε στο Reuters πως θα πρέπει να συγκεντρωθούν στους επόμενους μήνες περισσότερα στοιχεία για την παγκόσμια προσφορά και τη ζήτηση.

Τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ, και ειδικότερα η Σαουδική Αραβία, τηρούν τις μεταξύ τους δεσμεύσεις, διότι οι προϋπολογισμοί είναι ελλειμματικοί από τότε που ξεκίνησε η διολίσθηση των τιμών στα μέσα του 2014. Αυτή η στρατηγική, όμως, προκαλεί και απώλειες. Η Σαουδική Αραβία δεν είναι πια ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας. Τη θέση της έχει καταλάβει η Ρωσία. Τον Μάρτιο, οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία διαμορφώθηκαν στους 4,69 μετρικούς τόνους, με άνοδο 9,3% από τον Φεβρουάριο, και από τη Σαουδική Αραβία μειώθηκαν κατά 4,6%, στα 4,55 εκατ. τόνους. Στοιχεία του Reuters έδειξαν πως ο όγκος του πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης έφθασε τον Απρίλιο στο ρεκόρ των 47,8 εκατ. βαρελιών σε ημερήσια βάση, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στους κύκλους του ΟΠΕΚ για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας.

kathimerini.gr

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις