Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

23 Απριλίου 2017
Δεν βρέθηκε η χρυσή τομή μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βερολίνου αλλά η διάθεση του Βόλφανγκ Σόιμπλε είναι να βρεθεί λύση για το ελληνικό ζήτημα ώστε να μην επηρεάσει την εκλογική διαδικασία στην Γερμανία.

Τα παραπάνω είναι τα συμπεράσματα που μεταφέρθηκαν από πηγή του υπουργείου Οικονομικών ύστερα από τις διήμερες επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του επιτελείου του στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με αφορμή την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης είχαν χθες διαδοχικά ραντεβού στην Ουάσιγκτον με τον Αντι Μπόκολ, Βοηθό Υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, τον Πιέρ Moσκοβισί και τον Πόουλ Τόμσεν, ενώ την περασμένη Παρασκευή η ελληνική αποστολή συναντήθηκε με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Βόλφνανγκ Σόιμπλε και τον Μισέλ Σαπέν.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα με το οικονομικό επιτελείο και μέχρι την Δευτέρα αναμένεται να έχει στα χέρια του, τα κείμενα του μνημονίου με το ΔΝΤ (MEFP) και με την ΕΕ (SMoU).

Οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών ξεκινούν την ερχόμενη Τρίτη με στόχο συμφωνία επί μνημονίων το αργότερο μέσα σε 10 ημέρες.

Η Αθήνα έχει σχεδιάσει -αλλά όπως παραδέχτηκε η πηγή είναι αβέβαιο εάν τηρηθεί- έναν οδικό χάρτη με στόχο την συνολική συμφωνία έως τις 22 Μαΐου, ο οποίος προϋποθέτει το ταχύτερο δυνατό τεχνική συμφωνία και ψήφιση των μέτρων και των αντίμετρων το αργότερο έως τις 15 Μαΐου ώστε μετά να ολοκληρωθεί η έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report) προς το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η ψήφιση των μέτρων- αντιμέτρων-προαπαιτούμενων ώστε να μην δοθούν αφορμές για νέες καθυστερήσεις.

Όμως είναι ξεκάθαρο ότι η 22α Μαΐου δεν είναι ένα καταληκτικό ορόσημο γιατί στην συνεδρίαση του Eurogroup είναι εξαιρετικά αβέβαιο ότι θα κλείσει το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

«Όσο υπάρχει το SLA στο τραπέζι υπάρχει πάντα το πρόσχημα για αυτούς που θέλουν να χρησιμοποιήσουν προσχήματα μετάθεσης της συζήτησης» σχολίασε η ίδια πηγή.

Από τις επαφές του κ. Τσακαλώτου προκύπτει ότι το ΔΝΤ δεν έχει μετακινηθεί, έχει την ίδια θέση και αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι που έχει θέσει, δεν θα μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σε περίπτωση που δεν μετάσχει το ΔΝΤ, η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν θα υλοποιήσει τα μέτρα που έχει ζητήσει το Ταμείο και θα ψηφισθούν έως τις 15 Μαΐου.

Για το περιεχόμενο των μνημονίων η ελληνική πηγή εκτίμησε ότι θα έχουν δυσκολίες, αλλά επικαλέσθηκε την στρατηγική του κ. Ντάισελμπλουμ, δηλαδή την επίλυση των βασικών πολιτικών ζητημάτων και μετά των μικρότερων.

Το «βασικό» σενάριο είναι συμφωνία έως την 1η Μαΐου επί κειμένων μνημονίων τα οποία «έχει γίνει προσπάθεια να ευθυγραμμιστούν».

Το οικονομικό επιτελείο σχολιάζοντας τις διαφωνίες που υπάρχουν με το ΔΝΤ χαρακτήρισε ότι είναι μία λογική στάση γιατί σε μια διαπραγμάτευση «δεν λες ποια είναι η τελική σου κόκκινη γραμμή».

Για την ελληνική πλευρά είναι αβέβαιο ακόμη το αποτέλεσμα της 22ας Μαΐου στο θέμα του χρέους και για πρώτη φορά έθεσε ένα ακόμη ορόσημο, την επόμενη σύνοδο του G7 ως μία ευκαιρία για συμφωνία σε επίπεδο Washington Group.

“Νομίζω ότι είναι εφικτό να γίνει η συνολική συμφωνία» στο Eurogroup αλλά «μπορεί να πάει και λίγο παραπέρα» είπε η πηγή και εξήγησε ότι “το άγχος της ελληνικής κυβέρνησης ότι ο χρόνος είναι χρήμα ή μέρος του προβλήματος το συμμερίζονται όλοι οι εταίροι . Όλοι πια είναι πεπεισμένοι ότι πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης. Όλοι καταλαβαίνουν ότι έχουμε διαφωνίες αλλά αυτές πρέπει να λυθούν με αμοιβαίους συμβιβασμούς», τόνισε χαρακτηριστικά η πηγή.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ και το επιτελείο του συναντήθηκαν για πρώτη φορά με τον Aντι Μπόκολ, Βοηθό Υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.

Σχολιάζοντας την πρώτη συνάντηση με μέλος της κυβέρνησης Τραμπ, η πηγή του ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η θέση των ΗΠΑ είναι ακόμα υπό διαμόρφωση και ότι πιο πολύ έγινε ανταλλαγή απόψεων αλλά υπήρξε η βούληση να βοηθήσουν και να στηρίξουν τις προσπάθειες για την διευθέτηση του χρέους.

Αναφορικά με το ακανθώδες θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ και τα έτη διατήρησής του, η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι υπάρχει σύγκλιση των δανειστών και δεν πρόκειται αυτή η διάσταση απόψεων να θέσει σε κίνδυνο μια συμφωνία.

 
real.gr

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις