Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

16 Απριλίου 2017
Τη νίκη του στρατοπέδου του «ναι» χαιρέτισε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανέφεραν πηγές από το προεδρικό γραφείο.

Ο Ερντογάν φέρεται να είχε
τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, αλλά και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος στήριξε την εκστρατεία του «ναι».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο.

«Είμαι ευγνώμων προς το τουρκικό έθνος» φέρεται να πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν αναμένεται να απευθυνθεί στον τουρκικό λαό, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 21:00 ώρα Ελλάδος.

Με καταμετρημένο το 98,31% των ψήφων, το «ναι» προηγείται με 51,32% έναντι του «όχι» που συγκεντρώνει 48,68%. Μια ανατροπή σ’ αυτό το στάδιο είναι απίθανη να ανατρέψει το σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μεταμορφώσει την Τουρκία σε προεδρική δημοκρατία «ενός ανδρός».

Οι αλλαγές στο τουρκικό πολίτευμα

Πρόκειται για ένα πακέτο 18 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που έχουν εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση και θα μεταβάλλουν το πολίτευμα από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική, σε προεδρική δημοκρατία, με μεγάλη συγκέντρωση εξουσιών στον πρόεδρο.

Ο Ερντογάν θα έχει σημαντικά ενισχυμένες εξουσίες και θεωρητικά θα μπορεί να παραμείνει στη θέση του προέδρου ως το 2029. Η εκτελεστική εξουσία θα συγκεντρωθεί στα χέρια του και η θέση του πρωθυπουργού θα καταργηθεί.

Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να σταθεροποιηθεί η εκτελεστική εξουσία και να τεθούν ξεκάθαρα όρια με τη δικαστική και την νομοθετική εξουσία.

Όμως οι αντίπαλοί του φοβούνται ότι πλέον δεν θα υπάρχει κάποιο αντίβαρο, ανοίγοντας τον δρόμο σε ένα αυταρχικό καθεστώς.

Το προεδρικό αυτό σύστημα «συγκεντρώνει άνευ προηγουμένου εξουσίες στα χέρια ενός μόνο άνδρα», υπογραμμίζει ο Άλαν Μακόφσκι του Centre for AmericanProgress.

Τα πρώτα του μέτρα

Οπως εκτιμούν ξένοι αναλυτές, το κόμμα του Ερντογάν AKP αλλά και το MHP, το κόμμα της υπερ-εθνικιστικής δεξιάς καλούσαν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν Ναι. Ωστόσο, όχι μόνο οι οπαδοί τους δεν ανταποκρίθηκαν όσο θα το επιθυμούσαν, αλλά τα δύο κόμματα χάνουν μεταξύ 15% και 20% στην Αγκυρα: ενώ λοιπόν και τα δύο αυτά κόμματα μαζί έπιαναν ποσοστά 63%, τον Νοέμβριο του 2015, σήμερα συγκέντρωσαν μόνο 49% για το Ναι. Το ίδιο ισχύει και για την Κωνσταντινούπολη, όπου το σκορ των δύο κομμάτων ήταν 59% και τώρα κατέβηκε στο 47%.

Παρόλα αυτά, ο Ερντογάν περιμένει το αποτέλεσμα για να βάλει σε ενέργεια τα σχέδιά του:

1. Θα ξαναπάρει αμέσως την ηγεσία του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP), το οποίο είχε αφήσει στους πρωθυπουργούς του Αχμέτ Νταβούτογλου και στην συνέχεια στον Μπιναλί Γιλντιρίμ, από τη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος, τον Αύγουστο του 2014, όπως όριζε το Σύνταγμα. Το παλιό Σύνταγμα της Τουρκίας, από την εποχή του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1980, έθετε τον πρόεδρο της χώρας υπεράνω των πολιτικών κομμάτων. Τα νέα άρθρα του Συντάγματος που μεταρρυθμίζεται με το δημοψήφισμα, προβλέπουν ότι ο πρόεδρος μπορεί να διατηρήσει την ηγεσία του κόμματός του.

2. Θα μπορέσει να επωφεληθεί από την νίκη του Ναι για να διαλύσει το παρών κοινοβούλιο. Ετσι, δύο κόμματα που έχουν εξασθενίσει πολιτικά (οι εθνικιστές του MHP οι οποίοι ασχολούνται με τα εσωκομματικά, και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, το οποίο αποδεκατίστηκε από τις συλλήψεις και τις φυλακίσεις μετά το πραξικόπημα) θα μπορούσαν στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές να μη μπουν στη βουλή, αν δεν συγκεντρώσουν 10%. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να φέρει ένα τεράστιο εκλογικό σώμα στο κόμμα του Ερντογάν ΑΚΡ.

3. Οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες αναταράξεις. Η Αγκυρα θα ξαναβάλει πολύ γρήγορα στο τραπέζι την υπόσχεση για τις βίζες των Τούρκων προς την Ευρώπη.

3. Θα μπορέσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Κανονικά, τα συνταγματικά άρθρα που μπήκαν στο δημοψήφισμα ισχύουν από το 2019, μετά τις εκλογές (βουλευτικές και προεδρικές). Ωστόσο, πρόσφατα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Numan Kurtulmus,ανακοίνωσε ότι τα άρθρα θα εφαρμοστούν αμέσως.

4. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέο κύμα συλλήψεων και διώξεων εναντίον των υποτιθέμενων οπαδών του θρησκευτικού ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν.
aftodioikisi.gr

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις