Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

7 Μαρτίου 2016
Στα επίπεδα του 2011 επιδιώκουν οι τράπεζες να επανέλθουν τα «κόκκινα» δάνεια, το ύψος των οποίων ανέρχεται σήμερα περίπου στα 204,5 δις ευρώ και στην κατεύθυνση αυτή εξετάζεται η παροχή κινήτρων για τη μείωση τους.

Με χρήση όλων των τρόπων που τους παρέχει η νομοθεσία στοχεύουν στη μείωση κατά 15% μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια. Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζονται αλλαγές στο νόμο Δένδια ώστε πλέον να επιτρέπεται εκτός από το κούρεμα δανείων και η διαγραφή οφειλών επί του κεφαλαίου (όχι μόνο προσαυξήσεων) προς το Δημόσιο, ενώ παράλληλα κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδας και εκπρόσωποι των δανειστών διαπραγματεύονται επίσης την δυνατότητα να επιτραπεί στις εταιρείες Μεταβίβασης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που αγοράζουν δάνεια, να αναθέτουν της διαχείρισή τους σε τρίτους και συγκεκριμένα στις αδειοδοτημένες Εταιρείες Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Απαιτήσεων.

Με βάση τα στοιχεία Σεπτεμβρίου 2015, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών ανερχόταν σε 43,6% (Δεκέμβριος 2014: 39,9%), με τις επιμέρους επισφάλειες να αγγίζουν το 55,4% στα καταναλωτικά δάνεια, το 43,3% στα επιχειρηματικά και το 39,8% στα στεγαστικά.

Το «πράσινο φως» για τις αναγκαίες αλλαγές που θα έρθουν στο νόμο Δένδια για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στο νόμο 3454/2015 έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, και των επόμενων εβδομάδων θα δοθεί στη δημοσιότητα από την ΤτΕ το πλαίσιο λειτουργίας των Εταιριών Μεταβίβασης Απαιτήσεων και των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων. Η κοινή ομάδα εργασίας που συστάθηκε θα εξετάσει τις αναγκαίες αλλαγές στο νόμο Δένδια για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στον νόμο 3454/2015 που θα καθορίζει το πλαίσιο για την πώληση κόκκινων δανείων, με στόχο να γίνουν περισσότερο λειτουργικοί και αποδοτικοί για τις τράπεζες.

Στις 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία υπαγωγής στο νόμο και ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί για το τι θα γίνει με τα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς το θέμα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Όπως έχει προαναγγέλλει και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στόχος είναι να επιτευχθεί τριετής παράταση της εφαρμογής του Νόμου Δένδια που αφορά στη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Aυτή τη στιγμή ο μοναδικός νόμος που υπάρχει σε ισχύ και απευθύνεται σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες είναι αυτός και λήγει τυπικά στις 31 Μαρτίου, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους δανειολήπτες εάν δεν υπάρξει παράταση του ή κάποιο άλλο νομοθέτημα. Ο νόμος δεν έτυχε της αποδοχής που αναμένονταν, καθώς η αγορά περίμενε -βασιζόμενη σε προηγούμενες εξαγγελίες της κυβέρνησης- ότι θα υπάρξει ένα νέο ολοκληρωμένο πλαίσιο. Ωστόσο κύκλοι επισημαίνουν ότι είναι ένας καλός νόμος, ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί από τους επιχειρηματίες με κόκκινα δάνεια αλλά και να υπάρξουν βελτιωτικές παρεμβάσεις που θα τον κάνουν πιο λειτουργικό. Και από την πλευρά των τραπεζών ασκούνται πιέσεις ώστε να γίνουν τροποποιήσεις και να επιτραπεί πλέον και στο δημόσιο να διαγράφει μέρος του κεφαλαίου των χρεών κατ΄ αναλογία με τη διαγραφή δανείων από τις τράπεζες, και όχι μόνο τόκους και προσαυξήσεις.
aftodioikisi. gr

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις