Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

4 Μαρτίου 2016
  Εντάσεις και ακραίες τοποθετήσεις, σκίασαν την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, με αφορμή την εισήγηση του αντιδημάρχου Πολιτισμού Λεωνίδα Παπαδημητρίου, σχετικά με την έγκριση δαπάνης 300 ευρώ, για την φιλοξενία μεταπτυχιακών φοιτητών του ΑΠΘ, οι οποίοι στο πλαίσιο των σπουδών τους, θα εκπονήσουν μελέτες για την αποκατάσταση του Κουρσούμ Τζαμί και των Τερζάκειων λουτρών που βρίσκονται στην άνω πόλη.


  Στην εισήγησή του ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε ότι το τζαμί θα αξιοποιηθεί για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως πολιτιστικός χώρος και ότι: “Η αποκατάστασή του θα γίνει από ελληνικά χέρια και ελληνικά μυαλά” όπως τόνισε χαρακτηριστικά με νόημα, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για κάποια δημοσιεύματα που προβάλλουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, από άτομα που κινούνται στην σφαίρα της γραφικότητας!

  Επιπλέον ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, για να προλάβει τυχόν βιαστικές παρερμηνείες του θέματος, από ακραίους κύκλους εντός και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου, υπογράμμισε το γεγονός ότι στην βάση του τζαμιού υπάρχουν τα θεμέλια της πρώτης Μητρόπολης της Καστοριάς και ότι σε πρόσφατη συνομιλία του με τον Μητροπολίτη, εκείνος συμφώνησε για την αποκατάσταση του τζαμιού ως πολιτιστικό χώρο.

  Την εισήγηση του κ. Παπαδημητρίου διαδέχθηκαν ορισμένες ακραίες φωνές, κυρίως από την πλευρά της πλειοψηφίας (!) που πυροδότησαν τις εντάσεις και έδωσαν λαβή για αρνητικά σχόλια.
Όπως ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Δ. Καπρής, ο οποίος ζήτησε από τον Δήμαρχο να αποσύρει το θέμα από την συνεδρίαση, λέγοντας μεταξύ άλλων: “Τι συμφέροντα και ποιους εξυπηρετεί η ανακατασκευή ενός οθωμανικού τζαμιού στην βυζαντινή και ορθόδοξη Καστοριά, που δεν υπάρχουν μουσουλμάνοι;”

Με την άποψη αυτή, συντάχθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Ζ. Παύλου, ο οποίος πρόβλεψε “τουρκική διείσδυση” στα Βαλκάνια, με χρηματοδοτήσεις για τις ανακατασκευές των παλαιών τζαμιών.
Υπήρξαν ωστόσο και νηφάλιες φωνές από την πλευρά της πλειοψηφίας, όπως του δημοτικού συμβούλου  Γιάννη Τόμου, ο οποίος ερμήνευσε την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου στην πραγματική της διάσταση λέγοντας: “Αντιλαμβάνομαι τις επιφυλάξεις ορισμένων πλευρών. Αλλά το θέμα αφορά την έγκριση δαπάνης, για την φιλοξενία μεταπτυχιακών φοιτητών του ΑΠΘ για την εκπόνηση μελέτης του Κουρσούμ Τζαμί και των Τερζάκειων λουτρών. Εφόσον υπάρχει η  δέσμευση ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει ως λατρευτικός χώρος, τότε ποιο είναι το πρόβλημα;”

  Τελευταίος πήρε το λόγο ο Δήμαρχος Ανέστης Αγγελής ο οποίος απευθυνόμενος στο σώμα είπε: “Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και πρέπει να διατυπώνουμε τις απόψεις μας με προσοχή. Βεβαίως το Δημοτικό Συμβούλιο σε κάθε περίπτωση, θα υπερασπιστεί τις αρχές και τις αξίες της ορθοδοξίας και του ελληνισμού”.

  Έκπληκτοι έμειναν οι φοιτητές του ΑΠΘ που επέλεξαν για την μεταπτυχιακή τους εργασία την μελέτη αποκατάστασης του τζαμιού, από τις διαστάσεις που πήρε το θέμα και δήλωσαν ότι το Κουρσούμ Τζαμί, όπως και τα άλλα μνημεία της Καστοριάς, ανήκουν στην πόλη και τους πολίτες της.

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις