Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

26 Ιουνίου 2014
Από το 1988 κάθε 26η Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της
Παράνομης Διακίνησης τους -όπως είναι ο πλήρης τίτλος. Αν και η τρομολαγνία των μεγάλων ΜΜΕ στην χώρα μας με τα θύματα των ναρκωτικών έχει μετριαστεί
, φυσικά το πρόβλημα παραμένει και σε καιρούς όπως τους σημερινούς -με την οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα- αυξάνεται.
  Σύμφωνα με τον πρόσφατο απολογισμό του ΚΕΘΕΑ για το 2013 σημειώνεται αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών και ταυτόχρονα αρκετές δυσκολίες όπως, προβλήματα υποστελέχωσης και μειωμένη κρατική χρηματοδότηση. Το ΚΕΘΕΑ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας και βρίσκεται δίπλα  στους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής από το 1983. Το ΚΕΘΕΑ προσέφερε βοήθεια μέσα στο 2013 υπηρεσίες σε 13.500 περίπου χρήστες ουσιών μέσω 100 μονάδων σε 23 πόλεις και 18 σωφρονιστικά καταστήματα. Αν και ο οργανισμός ζητά προσλήψεις -οι οποίες όπως σημειώνει έχουν "παγώσει" από το 2006- κατάφερε πέρυσι να λειτουργήσει για πρώτη φορά Δίκτυο Φροντίδας των εξαρτημένων στο δρόμου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Εμείς μιλήσαμε με την Κυρατσώ Σκοδρογιάννη, υπεύθυνη του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ Στροφή, το οποίο απευθύνεται σε εφήβους 13-21 από την Αθήνα, αλλά και την επαρχία. Η Στροφή αντιμετωπίζει στους χώρους της, στη Φλωρίνης 13-15 στον Άγιο Παντελεήμονα, ίσως την πιο ευαίσθητη πτυχή του "προβλήματος". Όπως καταλαβαίνει κανείς στις ηλικίες αυτές τα πάντα χρειάζονται και περισσότερο κόπο και πιο ειδική μεταχείριση. Από το 1985 έχει προσφέρει βοήθεια σε 4.000 παιδιά και εφήβους.

   Τη ρωτήσαμε αρχικά πως μπορούμε να καταλάβουμε αν ένας χρήστης είναι εξαρτημένος, πώς να διαχωρίσουμε δηλαδή τον περιστασιακό από τον συστηματικό χρήστη. "Υπάρχουν σημάδια που ένας ειδικός αντιλαμβάνεται και μπορεί να κρίνει. Καταρχάς -και εφόσον μιλάμε για μικρές ηλικίες- ένα πρώτο κριτήριο είναι το σχολείο, αν το έχει εγκαταλείψει ή αν συμμετέχει κανονικά. Επίσης αν υπάρχει λειτουργικότητα ως μαθητής και ως έφηβος. Το ιδανικό είναι να επικοινωνούν μαζί μας και να έρχονται στην κοινότητά μας όλα τα άτομα που υπάρχει σκέψη ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Εκεί με δομημένα ερωτηματολόγια από ειδικούς μπορούμε να κρίνουμε αν το συγκεκριμένο άτομο χρειάζεται θεραπεία ή αν πρέπει μόνο να παραπεμφθεί στο κέντρο πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης Πλεύση". 
  Και σε περίπτωση που ο έφηβος χρήζει βοήθειας; "Τότε ξεκινά το πολυφασικό πρόγραμμά μας. Αρχικά είναι η φάση κινητοποίησης και προετοιμασίας που διαρκεί περίπου ένα μήνα. Η δεύτερη φάση είναι η θεραπευτική κοινότητα. Εκεί υπάρχουν πολλές ομάδες και ποικίλες δραστηριότητες από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ καθημερινά. Σε αυτή τη φάση πολύ σημαντικό ρόλο εκτός του προσωπικού της κοινότητας παίζουν και τα υπόλοιπα παιδιά με τις ομάδες αυτοβοήθειας, το ένα παιδί βοηθά το άλλο. Τα παιδιά που έχουν εγκαταλείψει το σχολείο θεωρούνται από το νόμο κατ'ιδίαν διδαχθέντες και μπορούν σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής να δίνουν και εξετάσεις στο τέλος κάθε χρονιάς. Υπάρχει επίσης η μουσική ομάδα, με άρτια εξοπλισμένα στούντιο στο χώρο μας, η ομάδα ραδιοφώνου, που λειτουργεί το web radio μας και η αθλητική ομάδα με προπονήσεις σε διάφορα σπορ κάθε Τετάρτη και Σαββατοκύριακο στον Άγιο Κοσμά. Αυτή η φάση διαρκεί 1 με 1,5 χρόνο, ανάλογα με το κάθε άτομο. Μετά έρχεται η τρίτη φάση, της κοινωνικής δραστηριοποίησης, αυτό που λένε "επανένταξη". Σε αυτή τη φάση το άτομο μπορεί να παρακολουθήσει το μεταβατικό σχολείο του ΚΕΘΕΑ ή να εργαστεί κτλ. Μετά από ένα χρόνο σε αυτή τη φάση, όπου υπάρχουν και λιγότερες ομάδες, έρχεται η τέταρτη φάση. Σε αυτή τη φάση που διαρκεί και πάλι ένα χρόνο είναι το λεγόμενο follow-up, όπου ο νέος έρχεται στην κοινότητα σε πιο χαλαρό προγραμματισμό. Όταν τελειώσει και αυτή η φάση λήγει το θεραπευτικό συμβόλαιο".   Τελειώνοντας την κουβέντα μας η κυρία Σκοδρογιάννη τονίζει τη σημασία της συμμετοχής της οικογένειας. Υπάρχουν ειδικά προγράμματα για την οικογένεια του χρήστη, που λειτουργούν ακόμα και αν ο χρήστης δεν έχει πειστεί ακόμα να ζητήσει βοήθεια. Όπως λέει χαρακτηριστικά η κυρία Σκοδρογιάννη "Η αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει με τους γονείς και να περάσει στο παιδί". 
Πηγή: www.lifo.gr

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις