Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

18 Ιουνίου 2014
Άρθρο του Χρήστου Γιούτσου

  Το ποδόσφαιρο σήμερα είναι το λαοφιλέστερο των αθλημάτων, χωρίς καμιά αμφιβολία. 
Γέννημα - θρέμα της εργατικής τάξης, γεννήθηκε από την ανάγκη των εργατών και των παιδιών τους, να βρεθούν όλοι μαζί, να ψυχαγωγηθούν και να αξιοποιήσουν τον όποιο χρόνο τους έμενε ελεύθερος, από την εκμετάλευσή τους στα εργοστάσια. 

Δεν χρειαζόταν άλλωστε τίποτε περισσότερο, απο δύο πέτρες για το τέρμα (αργότερα εστία), ένα τοπι και λίγο ελεύθερο χώρο. 
Παρόλα αυτά, όμως σήμερα όλα έχουν αλλάξει. 
Η απήχηση του συγκεκριμένου αυτού αθλήματος, δεν θα μπορούσε να μείνει αναξιοποίητη, από τα οικονομικά συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Πού είδαν σ΄ αυτό την ευκαιρία για εκμετάλευση και διαστρέβλωση των μηνυμάτων. Που το ίδιο το ποδόσφαιρο δίνει. 
Έτσι το ποδόσφαιρο βρέθηκε στη μέγγενη της εμπορευματοποίησης και των χορηγών, με αποτέλεσμα την μετατροπή του σε προϊόν προς πώληση. Και βέβαια όλο αυτό, συνεπάγεται, μια μάχη συμφερόντων έναν ανελέητο πόλεμο πολυεθνικών και ένα σκοτεινό, αλλά ιδιαίτερα επικερδές παρασκήνιο, για αυτούς που κινούν τα νήματα. Όμως η εκμετάλευση δεν αφορά μόνον το οικονομικό μέρος. Σε αρκετές περιπτώσεις, το ποδόσφαιρο, χρησιμοποιήθηκε για να ασκηθεί πολιτική... με άλλα μέσα, να ριχτεί στάχτη στα μάτια του λαού και να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. 
Απ΄ όλη αυτήν την εκμετάλλευση, δεν θα μπορούσε να μείνει έξω και η διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλου ποδοσφαίρου, που αποτελεί το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη. Από τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα μέχρι σήμερα, η ιστορία των Μουντιάλ, είναι δεμένη με περιστατικά εκμετάλλευσης, οικονομικής και πολιτικής φύσης. Από την χρησιμοποίησή του από τον φασισμό του Μουσολίνι μέχρι τα τανκς του Βεντέλα στην Αργεντινή αλλά και αργότερα. 
Ο φασισμός, ως η πιο ακραία μορφή της δικτατορίας των μονοπωλείων, προφανώς έχει προσπάθησει πολλές φορές να εκμεταλλευτεί το ποδόσφαιρο, για να πείσει για την “φιλολαϊκότητά” του, για να προβάλλει και να επιβεβαιώσει την ιδεολογία του. 
Στην δεκαετία του ΄30, όταν ο Μουσολίνι, βρισκόταν στην ανοδική του πορεία, οι διοργανώσεις των παγκοσμίων κυπέλλων, αποτελούσαν το πρόσφορο έδαφος για να περαστούν στα μηνύματά του. 
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 1934 στην Ιταλία
Ο Μουσολίνι το μετέτρεψε σε προπαγανδιστική φιέστα για το καθεστώς του. 
Λόγω των επιτυχιών τους, οι παίκτες εξυμνήθηκαν σαν παράδειγμα για την “ανωτερότητα” της φυλής. Το ότι πολλοί εξ αυτών ήταν  Λατινοαμερικάνοι, που είχαν πολιτικογραφηθεί Ιταλοί, αποτελεί αμελητέα λεπτομέρια...
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 1938. Η κατάκτησή του από την Ιταλία, έδωσε πάτημα για την ίδια προπαγάνδα. Επίσης χαρακτηριστική ήταν η τύχη της “Βύντερτιμ” της “ομάδας θαύμα” της Αυστρίας, που λίγο πριν είχε προσαρτιστεί από την ναζιστική Γερμανία. Όσοι από τους παίκτες δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν στο νέο “αμιγώς γερμανικό στυλ” ή ήταν Εβραίοι, χάθηκαν...
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 1974 Η  ΕΣΣΔ προτίμησε να αποκλειστεί από το Μουντιάλ, του 1974, παρά να δοθεί ο επαναληπτικός αγώνας πρόκρισης με την Χιλή στο στάδιο Σαντιάγκο, που είχε μετατραπεί από τον δικτάτορα Πινοσέτ σε στρατόπεδο κρατουμένων!
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 1978. Στην Αργεντική επί δικτατορίας Βιντέλα ο λαός υποφέρει από αμέτρητα βάσανα. Ακριβώς για να ξεχάσουν λοιπόν, στήθηκε μια ολόκληρη προσπάθεια, ξοδεύτηκαν υπέρογκα ποσά και η διαιτησία έβαλε με το παραπάνω το χέρι της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εθνική Βραζιλίας είχε σχεδόν εξασφαλίσει την πρόκρισή της  στον τελικό, ενώ ο μοναδικός τρόπος να περνούσε η Αργεντινή στην θέση της (με ένα παράξενο σύστημα βαθμολόγησης, σε εκείνη την διοργάνωση) ήταν να νικήσει με τέσσερα γκολ διαφορά στο Περού. Τελικά επικράτησε 6-0 και όλοι κατηγόρησαν την Χούντα του Βιντέλα για εξαγορά του Περού. 
Ο σκοπός στο τέλος επιτεύχθη: Η Αργεντινή στεφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια. Η παρουσία του στρατού ήταν έντονη με αποτέλεσμα οι αντίπαλοί τους, να μιλήσουν μετά για ψυχολογική τρομοκρατία. Για το τί πραγματικά επικράτησε, “τα νερά αναστάτωσε” πριν  μια δεκαετία και ο τότε άσσος της Ολλανδίας Γιόχαν Κρόϊφ δημιουργώντας αρκετά ερωτήματα . Για αρκετά χρόνια φαινόταν σαν δικαιολογία η κόντρα του με την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Ωστόσο ο Κρόϊφ πριν μια δεκαετία είχε αποκαλύψει προσπάθεια απαγωγής του από την Βαρκελώνη του ιδίου και της οικογένειάς του, γεγονός που τον έκανε να μην συμμετάσχει στο εν λόγω Μουντιάλ. 
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 1986 
Οι φίλαθλοι που γέμισαν τα γήπεδα του Μουντιάλ του 1986 στο Μεξικό, μετέτρεψαν  τις εξέδρες σε βήμα μαζικής διεκδίκησης, κατά της φτώχειας φωνάζοντας “θέλουμε φασόλια και όχι γκολ”. 
Για την κυβέρνηση του Μεξικού η διοργάνωση των αγώνων αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για να κρυφτούν τα σοβαρά προβλήματα που υπήρχαν στο εσωτερικό με την άθλια οικονομική κατάσταση του λαού σε βασικούς τομείς όπως η υγεία η εργασία κλπ. 
Την ίδια ώρα πριν από κάθε αγώνα μαζικές διαδηλώσεις, βάφτηκαν με αίμα από την επέμβαση του κράτους. 
Στο ίδιο Μουντιάλ, χαρακτηριστικό είναι το στημένο παιχνίδι εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, όπου ο Σουηδός διαιτητής Φρέντρισκον, έκλεισε τα μάτια υπέρ των Βέλγων, σε δύο καταφανέστατα οφσάϊτ, με αποτέλεσμα την ήττα της ΕΣΣΔ που εκείνη την χρονιά θεωρείτο η επικρατέστερη ομάδα του Μουντιάλ. 
Ο Διαιτητής αυτός μάλιστα προς στο τέλος του αγώνα δεν άφησε την ΕΣΣΔ να εκτελέσει το κόρνερ, σφυρίζοντας την λήξη, τηρώντας τον άγραφο νόμο, που σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα εκτελείται, έστω κι αν τα τελευταία λεπτά είναι οριακά. 
Ας σημειωθεί πάντως, ότι ο ίδιος διαιτητής, Έρικ Φρέντρισκον, μερικά χρόνια αργότερα, αποδείχθηκε μπλεγμένος στο περίφημο σκάνδαλο “Ταπί” που αφορούσε τις δωροδοκίες, του τότε προέδρου της Μαρσέϊγ και πολιτικού Γάλλου Μερνάρ Ταπί. 
Συμπτώσεις...

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις