Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

11 Ιουνίου 2014
  Ο όρος “αξιοποίηση” του ιστορικού βουνού, έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζει των διαβουλεύσεων  των τοποικών αρχών στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ταυτόχρονα με την εφαρμογή του θεσμού της αιρετής νομαρχίας στον δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. 
Και προέβλεπε κατά βάση την δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου ευρωπαϊκών προδιαγραφών στα πρανή της ομώνυμης κοινότητας. 

  Πίσω από το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο που προωθούσε γνωστός πολιτικός εκείνης της περιόδου, κρύβονταν δύο μεγάλες αυστριακές εταιρείες του κλάδου, οι οποίες αναγνώρισαν στον Γράμμο πολλές ομοιότητες με το δικό τους Τυρόλο. 
Υπήρχαν όμως δύο μεγάλα εμπόδια που καθιστούσαν σχεδόν αδύναμη την πρόσβαση στην περιοχή και που τελικά ματαίωσαν το όλο εγχείρημα!
Αυτά ήταν το πολύ κακό δίκτυο και το διάσπαρτο πολεμικό υλικό από την εποχή του εμφυλίου πολέμου, που υπήρχε στο Γράμμο. 
Έτσι τα αρχικά σχέδια για την αξιοποίηση του Γράμμου, γρήγορα αντικαταστάθηκαν από τα σχέδια για την... αξιοποίηση των κονδυλίων που προορίζονταν από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τον Γράμμο. 
  Για αρκετά χρόνια οι παρεμβάσεις που έγιναν στον Γράμμο ήταν περιορισμένου χαρακτήρα και το “στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης” είχε την τύχη των 38 μελετών για την εξυγίανση της λίμνης!
Μέχρι που εμφανίστηκε το δίδυμο Λεούδη - Λιάντση σε Περιφέρεια και Νομαρχία αντίστοιχα, κάπου εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 2000-2010, όταν είχαν ανοίξει  για τα καλά οι κρουνοί των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και για κάθε πρόβλημα υπήρχε μια χρηματοδότηση... Αρκεί να υπήρχαν “ώριμες”‘μελέτες!
Τότε ήταν που ο όρος “αξιοποίηση” αντικαταστάθηκε από την “αειφόρο ανάπτυξη”, που μπορεί να μην ήταν αρκετά δόκιμη για τους πολλούς, έκρυβε όμως μια μυστηριώδη προοπτική για το μέλλον. 
Πρώτα μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο για την “αξιοποίηση” των κονδυλίων, τα οποία λίμναζαν στο πρόγραμμα “Κοινωνία της Πληροφορίας” και προορίζονταν για την αποναρκοθέτηση περιοχών σαν τον Γράμμο, όπου υπήρχε διάσπαρτο πολεμικό υλικό σε μεγάλη έκταση. 
  Μέσα σε χρόνο ρεκόρ εκταμιεύθηκαν κάπου 4,3 εκατ. ευρώ αλλά το έργο απεντάχθηκε από το πρόγραμμα για λόγους που έγιναν αργότερα ευρύτατα γνωστοί και οι ζημιές που προέκυψαν από αυτό εντάχθηκαν στο εθνικό χρέος...
Το ενδιαφέρον των τοπικών για τον Γράμμο αναθερμάνθηκε δύο χρόνια μετά, όταν ξέσπασαν δύο μυστηριώδεις πυρκαγιές κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι οποίες αποτέφρωσαν πάνω από 26.000 στρέμματα δρυός και μαύρης πεύκης. 
Το πλήγμα για το βουνό ήταν μεγάλο αλλά τα αντανακλαστικά της τοπικής αυτοδιοίκησης για την είσπραξη νέων πόρων από τα υπουργεία , λειτούργησαν άψογα!
Αρχικά εκταμιεύθηκαν 500.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές αλλά αργότερα αποφασίστηκε ένα μέρος του ποσού να διατεθεί στους ιδιώτες που συμμετείχαν με τα μηχανήματά τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών. 
Τα ποσά αυτά κρίθηκαν υπερβολικά από την δημοσιονομικό έλεγχο και δεν αποδόθηκαν άμεσα σ΄ αυτούς που τα διεκδικούσαν. 
  Αργότερα τα εισέπραξαν μετά από δικαστικές προσφυγές από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Νομαρχίας, χωρίς μέχρι στιγμής να αποσαφηνισθεί πού πήγαν τα αρχικά ποσά που προορίζονταν για την αποκατάσταση των ζημιών του Γράμμου. 
Οι πυρκαγιές του Γράμμου όμως ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά δεκάδων εταιρειών διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, οι οποίες παρήλασαν εκείνο τον καιρό  από το γραφείο του οικείου Νομάρχη, προτείνοντας προγράμματα, σαν το προηγούμενο, για την προστασία του Γράμμου. 
Θεωρητικά έχουν υλοποιηθεί αρκετά από αυτά, που κόστισαν μερικά εκτομμύρια στον νομαρχιακό κορβανά αλλά επί της ουσίας δεν λειτούργησαν ποτέ και διαγράφηκαν  από την μνήμη των αρχών μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη!
Τα τελευταία χρόνια ο Γράμμος έχει απορροφήσει τα περισσότερα κονδύλια της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, για την κατασκευή του οδικού δικτύου στον ορεινό όγκο του. 
Αλλά η ανάπτυξη και αξιοποίηση του βουνού, έτσι όπως την εννοούν μερικοί, ίσως να μην έρθει ποτέ, γιατί δεν σεβάστηκαν την αυτονομία του...

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις