Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

12 Νοεμβρίου 2011
Το δικό του “γεφύρι της Άρτας” διαθέτει το Καστανόφυτο, που αποτυπώνεται στο “στοιχειωμένο” πλέον συσκευαστήριο καστάνου, το οποίο κλείνει αισίως δεκατρία χρόνια από την θεμελίωσή του, αλλά δεν λειτούργησε ούτε μέρα, παρασύροντας στον “καιάδα” του χρόνου, τις προσδοκίες των κατοίκων του χωριού, να αποκτήσουν το δικό τους “εργοστάσιο” για το δικό τους κάστανο...




“Ήταν μια περιπέτεια για όλους μας”, ομολογεί η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου κ. Ειρήνη Δημητριάδου, η οποία θυμάται: “Ακούστηκαν πολλά τότε. Ότι το έργο εντάσσεται σε κάποιο πρόγραμμα, ότι υπάρχουν άνθρωποι, που θα βοηθήσουν προσωπικά, για να βρεθούν τα χρήματα, αλλά και εικασίες ότι μπορεί να απενταχθεί, αν δεν γινόταν ένας συνεταιρισμός, που θα το λειτουργήσει. Δηλαδή εσπευσμένες διαδικασίες, σε μια καθόλου ξεκάθαρη κατάσταση”!
Το εργοστάσιο συσκευασίας καστάνου, θεμελιώθηκε το έτος 1998, από τον τότε δήμαρχο Άργους Ορεστικού Αθ. Γιαγκόπουλο και από την πρώτη στιγμή καλλιεργήθηκαν προσδοκίες στον κόσμο, ότι θα λειτουργήσει πολύ νωρίτερα, παρόλο που διάχυτη ήταν η αίσθηση ότι “κάτι δεν ξεκίνησε σωστά” και η πρωτοβουλία του δήμου, έμεινε στα λόγια...
Μετά από πολλές περιπέτειες, στήθηκε ένας συνεταιρισμός, μ΄ ένα ολιγομελές σχήμα, που δεν είχε όμως άμεση σχέση με την παραγωγή του καστάνου. Σύμφωνα με την κ. Δημητριάδου: “Υπήρχαν ιδιόρρυθμοι όροι στο καταστατικό, με πολύ μεγάλο ύψος του ποσοστού συμμετοχής των εταίρων, που δεν επέτρεπε σε μεγάλο αριθμό παραγωγών της περιοχής να συμμετέχουν. Επί της ουσίας δηλ. ο συνεταιρισμός ακυρώθηκε στην πράξη. Τα πράγματα προχώρησαν στα “τυφλά” και η εμπιστοσύνη των παραγωγών σ΄ αυτόν, κλονίστηκε ανεπανόρθωτα”!
Στην συνέχεια, προέκυψε αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, για την παραχώρηση της διαχείρισης του εργοστασίου, από την ομάδα πρωτοβουλίας στον συνεταιρισμό, αλλά όταν επήλθε κάποιος συμβιβασμός, τα χρήματα είχαν σωθεί και η επένδυση έμεινε μετέωρη...
Πριν δύο χρόνια περίπου ο τότε Δήμαρχος Ν. Τοτονίδης έφερε το χαρμόσυνο άγγελμα, ότι το συσκευαστήριο εντάχθηκε επί τέλους στο πρόγραμμα “Πίνδος”, με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ και θα ολοκληρωθεί! Δυστυχώς όμως, αμέσως μετά τον δέψευσε ο Περιφερειάρχης, που παραδέχθηκε ότι το “Πίνδος” ναυάγησε οριστικά, από την έλλειψη πόρων...
Ακόμα πιο σαφής επί του θέματος είναι ο νύν Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος με δηλώσεις του στην “Καστοριανή Εστία” δίνει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα γι΄ αυτό.
“Το εργοστάσιο συσκευαστίας καστάνου είχε ενταχθεί ως γνωστό στο πρόγραμμα “Πίνδος” από το οποίο έγιναν πολλά αξιοσημείωτα έργα στην περιοχή μας και στους τέσσερις άξονες που προέβλεπε.
Δυστυχώς λόγω της δημοσιονομικής κρίσης υπάρχει εδώ και καιρό πρόβλημα χρηματοδότησης, γιατί το “Πίνδος” είναι κυρίως πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το υπουργείο απαγορεύει την ένταξη σ΄ αυτό νέων μέτρων αλλά και τη συνέχιση των παλιών που είχαν δρομολογηθεί”
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής του Δημου Άργους Ορεστικού το θέμα της λειτουργίας του εργοστασίου, έγινε το μήλο της Έριδος, μεταξύ των δύο συνεταιρισμών της περιοχής, που συγκροτήθηκαν μόλις εξασφαλίστηκε κρατική αρωγή 200 χιλ. ευρώ για την επέκταση του εξοπλισμού του και αναπτερώθηκαν οι ελπίδες για την λειτουργία του.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, απέφυγε να εκδώσει απόφαση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς και περιορίστηκε στην επιδιαιτησία των μεταξύ τους διαφορών, με μια αξιοθαύμαστη ομοφωνία, που περιόριζε όμως σημαντικά το πολιτικό κόστος!
Για περισσότερα από οκτώ χρόνια, αφ΄ ότου ολοκληρώθηκαν οι κτηριακές εγκαταστάσεις και τοποθετήθηκε ο πρώτος εξοπλισμός, το συσκευαστήριο του κάστανου, παρουσιάζει μουσειακή εικόνα, μιας άλλης εποχής, όπου τα σημάδια της εγκατάλειψης, αποτυπώνουν τα χρόνια που κουβαλάει στην πλάτη του!
Ο αρχικός σχεδιασμός των κρατικών φορέων, που προέβλεπε την ίδρυση εργοστασίου λαϊκής βάσης, για την αξιοποίηση της τοπικής παραγωγής του κάστανου, έμεινε μόνο στα χαρτιά!
Άγνωστο για ποιό λόγο δεν συμπεριλήφθηκε στην αρχική μελέτη της ΑΝ.ΚΟ και η χρηματοδότηση του τεχνολογικού εξοπλισμού, για να τεθεί αμέσως σε λειουργία το εργοστάσιο από κάποιο τοπικό φορέα.
Ο Δήμος Άργους Ορεστικού, που κληρονόμησε ελέω Καποδίστρια, ένα ημιτελές εργοστάσιο σε αποσύνθεση, από την κοινότητα Καστανόφυτου, μετά από πολλές παλινωδίες, που κράτησαν πάνω από πέντε χρόνια, αποφάσισε να το εντάξει στο πρόγραμμα “Πίνδος” για την αγορά του τεχνολογικού εξοπλισμού, χωρίς μέχρι στιγμής λόγω των γνωστών προβλημάτων να έχει εκταμιευθεί το συγκεκριμένο ποσό.
Το προϊόν που χαρακτηρίζει την περιοχή είναι από τη φύση του βιολογικό και δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα στην καλλιέργειά του .
Υπήρξαν βέβαια και ορισμένες νέες ποικιλίες που εσωματώθηκαν στις παλιές αλλά δεν είναι τόσο ανθεκτικές στις καιρικές συνθήκες της περιοχής όσο οι προηγούμενες.

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις