Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

12 Νοεμβρίου 2011
Άρθρο της Μαριάννας Ιατρίδου

Τα σενάρια επιστροφής της χώρας στη δραχμή όλο και φουντώνουν, την ίδια ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομικό και πολιτικό μπέρδεμα.

«Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να επιστρέψει στη δραχμή» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κορυφαίος Οικονομολόγος και πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (ifo), Hans-Werner Sinn.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel ο κ. Werner Sinn ανέφερε ότι αυτό που οι πολιτικοί αποκαλούν «διάσωση», στην πραγματικότητα δεν θα σώσει την Ελλάδα.
«Οι Έλληνες δεν θα επιστρέψουν ποτέ σε μια υγιή οικονομία με το ευρώ. Η χώρα δεν είναι ανταγωνιστική. Οι μισθοί και οι τιμές είναι πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ το σχέδιο διάσωσης το μόνο που θα καταφέρει είναι να παγώσει την υφιστάμενη κατάσταση», είπε. «Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να κλείσουν για μία εβδομάδα. Όλοι οι λογαριασμοί και το δημόσιο χρέος θα πρέπει να μετατραπούν σε δραχμές, ενώ στη συνέχεια, η δραχμή θα υποτιμηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Werner Sinn. «Θα προκληθεί μεγάλη καταιγίδα αλλά μετά ο ήλιος θα λάμψει», είπε και πρόσθεσε: «Οι εύποροι Έλληνες έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στο εξωτερικό εδώ και πολύ καιρό. Τα λεφτά θα επιστρέψουν στην χώρα μόλις καταφέρει και γίνει ανταγωνιστική».
Όσον αφορά την υποτίμηση της νέας δραχμής, ο πρόεδρος του ifo εκτιμά ότι αν η Ελλάδα υποτιμήσει το νόμισμά της κατά 44%, τότε η χώρα θα είναι το ίδιο ακριβή με την Τουρκία, ενώ τα ελληνικά προϊόντα θα αρχίσουν εκ νέου να πωλούνται και ο τουρισμός θα αυξηθεί.
Από την άλλη πλευρά, στη Ελλάδα το μόνο που επικρατεί είναι απαισιοδοξία. σε έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών το 53% των πολιτών που συμμετείχαν αναμένει να οδηγήσει την χώρα σε βαθύτερη ύφεση η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, ενώ μόλις το 18% υποστηρίζει ότι θα οδηγήσει στην ανάκαμψη.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, εξ αιτίας των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων και εμμένοντας πιστά στις υποχρεώσεις του απέναντι στον επιχειρηματικό κόσμο, το ΕΒΕΑ επέσπευσε την ολοκλήρωση της έρευνας αυτής κατά ένα μήνα, αποσκοπώντας στην άμεση αποτύπωση των κοινωνικών επιπτώσεων των πολιτικών εξελίξεων. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν την ιδιαιτέρως επιφυλακτική στάση της κοινωνίας σχετικά με την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, φοβούμενη ότι θα οδηγήσει την Ελλάδα σε βαθύτερη ύφεση. Οι τοποθετήσεις όμως σχετικά με την νέα αυτή δανειακή σύμβαση, φαίνεται να βασίζονται στην αντίληψη ή και στην εικόνα που υπάρχει γύρω από αυτή, και όχι στην γνώση του περιεχομένου της, καθώς 6 στους 10 πολίτες δηλώνουν πλήρη άγνοια.
Εξίσου σημαντικό εύρημα της έρευνας αποτελεί και το γεγονός ότι, περισσότεροι από 6 στους 10 πολίτες φοβούνται πως το 2012 θα χάσουν την δουλειά τους, καταδεικνύοντας το ανασφαλές οικονομικό περιβάλλον. Αυτός ο παράγοντας αποτελεί και μια από τις βασικότερες αιτίες οι οποίες έχουν συρρικνώσει την αγορά και δεν οδηγούν στην ανάκαμψη, επηρεάζοντας την ψυχολογία του κοινωνικού συνόλου και περιορίζοντας την κατανάλωση.
Παρουσιάζοντας την έρευνα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε:


«Η κοινωνία πλέον έχει βιώσει τις αρνητικές συνέπειες της εφαρμογής των σκληρών μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται τους τελευταίους μήνες και είναι πολύ επιφυλακτική για το μέλλον της. Οι φόβοι για μεγαλύτερη ύφεση, αλλά και απώλεια θέσεων εργασίας, κυριαρχούν. Η αρνητική ψυχολογία έχει επισκιάσει κάθε αισιόδοξη προοπτική. Είναι πλέον άμεση η ανάγκη για νέα κυβέρνηση και νέες πολιτικές που θα δώσουν ελπίδα για έξοδο από την κρίση».
Τα κύρια ευρήματα της έρευνας είναι:


1. Η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου θα οδηγήσει την χώρα σε βαθύτερη ύφεση σύμφωνα με το 53% των πολιτών, ενώ μόλις το 18% υποστηρίζει ότι θα οδηγήσει στην ανάκαμψη. Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός ότι σχεδόν 3 στους 10 πολίτες δεν είναι σε θέση να εκφέρουν γνώμη στο ερώτημα αυτό.


Συνεχίζοντας, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια, μόλις 2 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει σε ανάκαμψη, ενώ το 13% των ψηφοφόρων την Νέας Δημοκρατίας και το 10% των λοιπών κομμάτων μοιράζονται την ίδια άποψη. Χαρακτηριστική όμως είναι η ανασφάλεια των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το εν λόγω ερώτημα, καθώς, το 28% υποστηρίζει ότι θα οδηγήσει σε ανάκαμψη, το 41% σε ύφεση και το υπόλοιπο 31% διατήρησε ουδέτερη στάση.


2. Σημαντικά μεγάλο είναι το ποσοστό των πολιτών οι οποίοι δήλωσαν πλήρη άγνοια σχετικά με το περιεχόμενο την νέας δανειακής σύμβασης, το οποίο ανήλθε στο 57%, ενώ μόλις το 34% αυτών δήλωσε ότι γνωρίζει μόνο μέρος της. Ηλικιακά, το μεγαλύτερο ποσοστό όσων δήλωσαν ότι γνωρίζουν το περιεχόμενο της σύμβασης ανήλθε στο 12% για τις ηλικίες μεταξύ 25 και 44 ετών, ενώ όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ηλικιών σημείωσαν ποσοστά χαμηλότερα του 7%.


3. Ένα από τα βασικότερα κοινωνικά προβλήματα είναι τα ολοένα και αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας τα οποία εντείνουν την ανασφάλεια των πολιτών σχετικά με την διατήρηση των θέσεων εργασίας σε μελλοντικές, ακόμα και βραχυπρόθεσμες, περιόδους.


Γεγονός το οποίο καταδεικνύεται από το 64% των συμμετεχόντων οι οποίοι δήλωσαν ότι το 2012 είναι πιθανό να χάσουν την δουλειά τους. Η ανασφάλεια σχετικά με το ζήτημα αυτό φαίνεται να μην κάνει φυλετικές διακρίσεις πλέον, καθώς τόσο το 33% των γυναικών όσο και το 33% των ανδρών δήλωσαν ότι διατηρούν τέτοιου είδους φοβίες.
Και ηλικιακά τα ποσοστά αυτά διατηρούνται σε παρόμοια επίπεδα. Το 29% των ηλικιών μεταξύ 25 και 44 ετών δήλωσε ανασφάλεια σχετικά με την διατήρηση των θέσεων εργασίας τους, ενώ, και για τις ηλικίες μεταξύ 45 και 64 ετών το αντίστοιχο ποσοστό διατηρείται σε παρόμοια επίπεδα, ανερχόμενο στο 34% του συνόλου. Ελάχιστες διαφοροποιήσεις σημειώθηκαν και στα ποσοστά μεταξύ των κατοίκων της Αθήνας και των κατοίκων της περιφέρειας, όπου, το 26% των πρώτων και το 36% των δεύτερων δήλωσε ότι είναι ανασφαλές σχετικά με την διατήρηση των θέσεων εργασίας τους το 2012.

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις