Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

7 Νοεμβρίου 2011
“Δεν μπορούμε να φανταστούμε την ζωή μας, μέσα σ΄ ένα απέραντο ελικοφόρο...”, ήταν η πρώτη αυθόρμητη αντίδραση των κατοίκων της κοινότητας Καστανοφύτου, στα σχέδια μιας εταιρείας παραγωγής αιολικής ενέργειας, να μετατρέψει το χωριό τους, από επίγειο παράδεισο, σε... θωρηκτό “Ποτέμκιν”! Και τους ίδιους, από αυθεντικούς πρωταγωνιστές της ανυπότακτης ζωής των ορέων, σε θλιβερούς κομπάρσους μιας άθλιας version της επικής ταινίας του Ανζεστάϊν!


Το Καστανόφυτο, όπως και εκατοντάδες άλλα ορεινά χωριά, που προσφέρονται για την λεγόμενη “πράσινη” ανάπτυξη, ήταν τα πρώτα “θύματα” της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας του “Καλλικράτη”, όπου συνήθως οι αποφάσεις που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες λαμβάνονται, εν αγνοία τους, από τους δήμους και τους ανακοινώνονται εκ των υστέρων ως τετελεσμένα!
Χαρακτηριστικές είναι οι απόψεις της προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου Καστανοφύτου κ. Ειρήνης Δημητριάδου, η οποία μας δήλωσε: “Είναι ορισμένες καταστάσεις, που όποιος και να παίρνει τις αποφάσεις είτε δήμος είτε περιφέρεια, θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας. Παρακολουθούμε από καιρό το θέμα αυτό, θέλουμε να διατυπώσουμε δημόσια τις θέσεις μας και ελπίζουμε να μην χρειαστεί να επανέλθουμε ποτέ”.
Από την πλευρά του ο καλλικρατικός δήμος Ορεστίδας, στον οποίο υπάγεται το Καστανόφυτο, καταθέτει ότι μόλις πρόσφατα προέκυψε το θέμα, στα πλαίσια μιας γενικευμένης πολιτικής για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Αλλά όπως τεκμαίρεται από την σχετική αλληλογραφία των υπηρεσιών του δήμου, η αίτηση για την την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης, θα πρέπει να είχε κατατεθεί και πριν από το 2008! Ενώ το θέμα αποασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο μόλις τον περασμένο Μάϊο, όπου ο εκπρόσωπος της εταιρείας, έκανε αναφορά μόνο στο Βράχο και την Δαμασκηνιά, χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της τοπικής κοινότητας Καστανοφύτου. Αργότερα έγινε εσπευσμένα μια τυπική λαϊκή συνέλευση στο Καστανόφυτο,που, σύμφωνα με τους κατοίκους, διαβάστηκε η μελέτη της εταιρείας, προκειμένου να διασκεδάσει τις ανησυχίες τους για το περιβάλλον.
Στην επίσημη νομοθεσία του κράτους όμως, όπου έχει προχωρήσει ικανοποιητικά η έρευνα για τις επιπτώσεις των εγκαταστάσεων, πουθενά δεν αναφέρεται ως “αιλικό πάρκο” αλλά ως “μονάδα παραγωγής αιολικής ενέργειας”, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και την ζωή των κατοίκων στα ορεινά χωριά μας.
Όμως οι ενστάσεις τους, για την εγκατάσταση ελικοφόρων πυλώνων “πάνω από τα κεφάλια” τους, δεν σταματούν εδώ και όπως επισημαίνει η πρόεδρος του συλλόγου, “Δεν θέλουμε να υπερβάλλουμε σε θέματα περιβαλλοντικά, γιατί δεν είμαστε και οι πλέον ειδικοί. Αλλά όπως μαθαίνουμε από έγκυρες και αξιόπιστες πηγές, η αιολική ενέργεια, δεν είναι και τόσο “πράσινη” όσο την παρουσιάζουν. Ούτε τα Όντρια είναι το κατάλληλο σημείο, για την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής της”!
Πράγματι, η ευρύτερη περιοχή των Οντρίων, εκτός από την πλούσια χλωρίδα και την σπάνια πανίδα, παρουσιάζει μια ιδιαίτερη γεωμορφολογία, με εξαιρετικό σπηλαιολογικό ενδιαφέρον. Η ίδια η σπηλαιολογική εταιρεία, έχει κάνει έρευνες στο “Σπηλαιο των νερών”, που βρίσκεται μεταξύ Καστανοφύτου και Δαμασκηνιάς και έχει ενημερώσει τους αρμόδιους, για την ιδιαιτερότητα της περιοχής.
Μια τέτοια παρέμβαση, θα είναι και κατασκευαστικά επιβαρυντική, διότι σύμφωνα με την μελέτη, προβλέπεται και η χρήση εκρηκτικών, για την διάνοιξη νέων δρόμων στο βουνό, που μπορεί να προκαλέσουν κατολισθήσεις, λόγω της αστάθειας του εδάφους, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή!
Αλλά το πιο εντυπωσιακό, που δεν ελήφθη καθόλου υπόψιν από τον δήμο, κατά την αδειοδότηση του πάρκου, είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής όπου πρόκειται να εγκατασταθεί. Όπως εξηγεί η κ. Δημητριάδου: “Οι εκτάσεις των καστανιώνων δεν είναι δημόσιες αλλά ιδιωτικές και έχουν αγορασθεί από τους παπούδες μας από την πρώην δημογεροντία, με νόμιμες διαδικασίες. Αυτό μπορεί να προκαλεί έκπληξη ακόμα και στο δασαρχείο αλλά είναι ένα πραγματικό γεγονός. Όταν το θέμα δημοσιοποιήθηκε από ένα κοινοτικό σύμβουλο, η κατασκευάστρια εταιρεία του πάρκου, έσπευσε να δηλώσει ότι το ιδιοκτησιακό θα το δούμε αργότερα, μετά την έγκριση της εγκατάστασης, οπότε και θα αρχίσουν τα παζαρέματα...”!
Οι κάτοικοι του Καστανοφύτου, παρακούθησαν την εξέλιξη του όλου θέματος και στο περιφερειακό συμβούλιο, όπου, προς μεγάλη τους έκπληξη, εξελίχθηκε σε “φροντιστήριο” της πράσινης ανάπτυξης για τους ίδιους, που η ζωή τους είναι συνυφασμένη με το απέραντο πράσινο των Οντρίων!
Η μόνη ελπίδα τους είναι να συμπεριληφθεί και το Καστανόφυτο στην τελευταία απόφαση της περιφέρειας για την χωροθέτηση του όρους Βούρινος, που παρουσιάζει τα ίδια χαρακτηριστικά με τα Όντρια, αλλά έχει καταγεγραμμένη χλωρίδα και πανίδα, όπως προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες.
Γι΄ αυτό δηλώνουν απερίφραστα: “Εμείς ανησυχήσαμε περισσότερο από την ενημέρωση που είχαμε! Γιατί πιστεύουμε στην σχέση δήμου και δημότη και στην αμφίδρομη ενημέρωση, για ζητήματα που αφορούν τις μικρές τοπικές κοινωνίες”.

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις