Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

3 Φεβρουαρίου 2011
Άρθρο της Μαριάννας Ιατρίδου

Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε έναν οδηγό για την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων το 2011, οι οποίες φυσικά αφορούν την απόκτηση εισοδημάτων κατά το 2010.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρει πως οι αλλαγές έγιναν προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες στην φορολογική διοίκηση, στο σύστημα ελέγχων και εντοπισμού της φορολογητέας ύλης, στη λειτουργία του εισπρακτικού μηχανισμού και στην παροχή περισσότερων και καλύτερων υπηρεσιών προς τους Έλληνες πολίτες.

Περίπου 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά που καλούνται να συμπληρώσουν το έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης 2011 και να δηλώσουν εισοδήματα του περασμένου έτους, αντιμετωπίζουν δυσκολίες, λόγω του ότι οι αλλαγές στο νόμο 3842/2010 είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες. Ο συγκεκριμένος νόμος θέσπισε τη νέα φορολογική κλίμακα με αφορολόγητο όριο το 12.000 ευρώ και συντελεστές φορολογίας 18% -45%. Την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, τα νέα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, την σύνδεση του αφορολόγητου με τις αποδείξεις και πολλά ακόμα.
Στους 8.300.000 ανέρχονται οι φορολογούμενοι οι οποίοι πρέπει να καταφύγουν στην καταμέτρηση και στο άθροισμα των ποσών των αποδείξεων που συγκέντρωναν κατά την διάρκεια της περασμένης χρονιάς, από εμπορικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και υπηρεσίες.
Κάποιες από τις βασικές ερωτήσεις που προκύπτουν είναι για παράδειγμα το ποσό των αποδείξεων που πρέπει κάθε φορολογούμενος να συγκεντρώσει με βάση το εισόδημά του, ποιές είναι οι αποδεκτές και ποιές όχι αποδείξεις για την εφορία και πώς θα υποβληθούν αυτές. Σύμφωνα λοιπόν, με τον φορολογικό νόμο για ατομικό εισόδημα έως 6000 ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων, για εισόδημα από 6000 ευρώ έως 12.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις ίσες με το 10% του ατομικού εισοδήματος, ενώ από 12.000 ευρώ και πάνω το ποσό των αποδείξεων πρέπει να αγγίζει το 30% του αντίστοιχου ατομικού εισοδήματος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προσαύξηση του αφορολόγητου ποσού του υπόχρεου λόγω των τέκνων που τον βαρύνουν δεν συνδέεται με την προσκόμιση αποδείξεων.
Έτσι, αν για παράδειγμα κάποιος υπόχρεος έχει ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 14.000 ευρώ. Θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 1800 ευρώ (12.000 Χ 10% + 2000% Χ 30%).
Είναι σημαντικό να γνωρίζει κάθε φορολογούμενος ότι η εφορία δεν δέχεται αποδείξεις ΔΕΗ, ΔΕΥΑΚ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, αγοράς κρατικών λαχείων και συμμετοχής σε διαφόρου τύπου τυχερά παιχνίδια, εισιτήρια για κάθε είδους μεταφορά καθώς επίσης και για αγορά ακινήτων και αυτοκινήτων - μοτοσικλετών - σκαφών κτλ. Τέλος, δεν αναγνωρίζονται αποδείξεις για αγορές που έγιναν στο εξωτερικό και αυτές που δηλώνονται ξεχωριστά στην φορολογική δήλωση και μειώνουν τον φόρο ή το εισόδημα όπως ιατρικές δαπάνες, τόκοι στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα ζωής, δίδακτρα φροντιστηρίων, δικηγορικές δαπάνες κτλ.
Οι φορολογούμενοι καλούνται να υποβάλλουν τις συγκεντρωμένες αποδείξεις σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα ή σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια ΔΟΥ στον οποίο θα πρέπει να αναγράφονται το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ του υπόχρεου καθώς και ο αριθμός των αποδείξεων και το συνολικό ποσό αυτού.
Αν κάποιος συγκεντρώσει περισσότερες αποδείξεις από αυτές που ορίζει ο νόμος και όταν οι δαπάνες είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες και έως 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 για οικογένεια, ο φορολογούμενος δικαιούται και μείωση φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ των δηλούμενων και των απαιτούμενων δαπανών. Βέβαια, σε περίπτωση που το εισόδημα είναι κάτω από το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, δεν θα δοθεί πρόσθετη έκπτωση φόρου. Αντίθετα, αν οι αποδείξεις που συγκεντρωθούν είναι με συνολικό ποσό λιγότερο του απαιτούμενου, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό φόρου ίσο με το 10% του ποσού των δαπανών που υπολείπεται.

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις