Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

27 Οκτωβρίου 2016
  Άλλο ένα δείγμα “αποικιοκρατικής” αντίληψης και συμπεριφοράς της ΛΑΡΚΟ προς τους φορείς του τόπου, αποτελεί η απαξιωτική στάση της εταιρείας, στο αίτημα του Δήμου Καστοριάς, από το έτος 2014, για αντισταθμιστικα οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες, από την λειτουργία του μεταλλείου στην Ιεροπηγή.

 Η δημοτική αρχή του Ανέστη Αγγελή, από την πρώτη στιγμή της θητείας της, αναζήτησε “αντισταθμιστικά” οφέλη για τον Δήμο και ήρθε
σ΄ επαφή με τον πρόεδρο της ΛΑΡΚΟ, ο οποίος εκτός από την αποκατάσταση του περιβάλλοντος με δενδροφυτεύσεις στο λατομείο, δεσμεύθηκε για :
α) Μια εφάπαξ εισφορά 5000 προς τον Δήμο
β) Αγορά Ασθενοφόρου, για την ανάγκες του νοσοκομείου
γ) και συμμετοχή της ΛΑΡΚΟ σε έργα ανάπλασης στις κοινότητες Ιεροπηγής και Δενδροχωρίου καθώς και στην πόλη της Καστοριάς.
  Χωρίς μέχρι στιγμής να υλοποιηθεί κάτι από τις αρχικές δεσμεύσεις!
Το γεγονός αυτό εξόργισε τους παράγοντες του Δήμου και υποχρέωσε τον Δήμαρχο να στείλει την παρακάτω επιστολή προς τους βουλευτές του νομού, με σκοπό να κατατεθεί ως ερώτηση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού έλεγχου.

 Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,
Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη,

        Η ΛΑΡΚΟ Α. Ε. εδώ και πολλά χρόνια κατέχει την εκμετάλλευση του ορυχείου Νικελίου στην περιοχή της Ιεροπηγής.
Ως νέα Δημοτική Αρχή έχουμε άμεσο ενδιαφέρον για το θέμα. Έτσι, παρόλο που ήρθαμε σε επαφή με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΛΑΡΚΟ παρακαλούμε να εξετάσετε και εσείς κοινοβουλευτικά αλλά και σαν επίσημη Περιφερειακή Αρχή, τα ισχύοντα, με σκοπό αφενός να γνωρίζουμε τι πραγματικά ισχύει και αφετέρου να προασπίσουμε τα συμφέροντα του τόπου μας και των δημοτών μας.
                                                                                               Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Καστοριάς
                                                                                     Ανέστης Αγγελής

Παρά την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή και τις συνέπειες σε βάρος της υγείας των κατοίκων, που προκαλεί η εξόρυξη νικελίου από την ΛΑΡΚΟ στην Ιεροπηγή, σχεδόν μηδενικά είναι τα οφέλη για την περιοχή, από την πολύχρονη δραστηριότητα της επιχείρησης στο νομό της Καστοριάς.

  Με εξαίρεση έναν ελάχιστο αριθμό κατοίκων που απασχολεί η ΛΑΡΚΟ στο λατομείο, ο οποίος σήμερα κυμαίνεται κάτω από τα 20 άτομα συνολικά!
Στα κατά καιρούς προβλήματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι και οι ρωγμές που εμφανίστηκαν σε σπίτια της Ιεροπηγής από εκρήξεις του λατομείου.
Παρόλα αυτά οι κάτοικοι είναι επιφυλακτικοί και δυσκολεύονται να εκφραστούν ελεύθερα, για τα προβλήματα που τους απασχολούν από την λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.


Η ΛΑΡΚΟ που θεωρείται η μεγαλύτερη στον κόσμο βιομηχανία παραγωγής νικελίου, από εγχώρια κοιτάσματα, διατηρεί εδώ και χρόνια, μονάδα εξόρυξης νικελίου στην Ιεροπηγή, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Η εταιρεία παρουσίασε κερδοφορία όλα τα προηγούμενα χρόνια, με αποκορύφωμα την περίοδο 2006-2007, που η χρηματιστηριακή τιμή του νικελίού σκαρφάλωσε στα ύψη, τα κέρδη της ΛΑΡΚΟ έφθασαν τα 75 εκατ. ευρώ!
Σήμερα η εταιρεία θεωρείται μη βιώσιμη και πολλές φορές βρέθηκε στο επίκεντρο πλήρους αποκρατικοποίησης.

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε, όταν το “τιμόνι” της ετιαρείας ανέλαβε ο κ. Κων. Θανάσουλας, που ήταν επιλογή του πρώην υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου, άρχισε τις σπατάλες, αυξάνοντας τον αριθμό των γενικώνς διευθυντών από 17 σε 52 (!) Ταυτόχρονα αυξήθηκαν κατακόρυφα σε χιλιάδες, οι άμεσα και έμμεσα εξαρτώμενοι με την εταιρεία στους νομούς Φθιώτιδας, Εύβοιας, Βοιωτίας, Καστοριάς και Κοζάνης.

Η πτώση των τιμών του νικελίου που ακολούθησε, φτάνοντας μέχρι το 8.500 δολλάρια ανά τόνο, έδωσε την “χαριστική βολή” κατά πολλούς στην ΛΑΡΚΟ.
Το 2008 η εταιρεία έκλεισε με ζημιές της τάξης των 80 εκ. ευρώ!

Όλη η πραγωγή, όπως και σήμερα, εξάγεται, καθώς το νικέλιο προορίζεται για μεγάλες χαλυβουργίες, που προμηθεύουν με ανοδείδωτο χάλυβα κλάδους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία.

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις