Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

28 Οκτωβρίου 2016
Είναι φανερό πως από τότε που έχουμε εισέλθει στον αστερισμό της οικονομικής κρίσης, πάρα πολλά γύρω μας έχουν αλλάξει. Και ανάμεσα σε αυτά είναι και οι παρελάσεις των Εθνικών
Επετείων. Από εκεί που ήταν λόγος για τους γονείς να πάνε να δούνε τα παιδιά τους, έγιναν η αιτία τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς να εκφράσουν πολλούς και ποικίλους τρόπους την αντίθεσή τους στα Μνημόνια και τις πολιτικές των κυβερνήσεων…
Η πλέον εμβληματική των παρελάσεων της κρίσης ήταν αυτή της 28ης Οκτωβρίου 2011. Όλοι θα θυμάστε το περιστατικό στην μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2011 στη Λάρισα, όπου ένας μαθητής την ώρα που περνούσε μπροστά από τους επισήμους, σήκωσε το χέρι του και τους μούντζωσε!
moutza-660
Εκείνη την ίδια χρονιά του 2011, ο Κάρολος Παπούλιας, τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε μιλήσει στα ΜΜΕ από τη Θεσσαλονίκη δηλώνοντας εξαιρετικά απογοητευμένος από τις αντιδράσεις των πολιτών, λέγοντας: «Ποιοι με αποκαλούν προδότη, εγώ πολέμησα 15 χρονών τον ναζισμό».
Εκτοτε, όλες οι παρελάσεις είχαν ένα άρωμα… πριβέ!
Φρόντισαν για αυτό τα… κάγκελα που έμπαιναν από τότε και μετά σε κάθε παρέλαση, προκειμένου να γλιτώσουν τους επισήμους από τις αντιδράσεις των πολιτών. Μάλιστα ήταν τόσο ασφυκτικά τα μέτρα που κάποιες φορές οι γονείς δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το χώρο για να δουν τα παιδιά τους να παρελαύνουν!
Οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διεξάγονταν με τον κόσμο «περιορισμένο» και την αστυνομία να θέτει σε επιφυλακή το προσωπικό της για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων.
Επιπρόσθετα, οι εξέδρες των επισήμων ήταν αποκλεισμένες σε απόσταση δεκάδων μέτρων από κάγκελα και παρατεταγμένους αστυνομικούς, ενώ ο κόσμος παρακολουθούσε τις παρελάσεις κυρίως στην αρχή και στο τέλος τους.
Τα τσάμικα της 25ης Μαρτίου
Το σκηνικό πάντως, φαίνεται πως άλλαξε με την έλευση στην εξουσία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Τότε και στο πλαίσιο της επερχόμενης… “απελευθέρωσης” από το μνημόνιο, Πάνος Καμμένος και Ρένα Δούρου αποφάσισαν πέρυσι να περάσουν ένα μήνυμα ενότητας του ελληνικού λαού μέσω της παρέλασης. Έτσι αντί για κάγκελα και ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ είχαμε…τραγούδια και χορούς στο Σύνταγμα.
tsamika_aftodioikisi

Μάλιστα με διάγγελμά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε καλέσει τους πολίτες να κατέβουν στο Σύνταγμα, καθώς αμέσως μετά τη στρατιωτική παρέλαση θα παρέμεναν εκεί οι τρεις μπάντες του Στρατού.
Βέβαια, για όσους θυμούνται, η βροχή χάλασε ολίγον από τα σχέδια του Π. Καμμένου, καθώς μπορεί μεν να στήθηκε ένας σχετικός χορός στο Σύνταγμα, αλλά δεν είχε τη μαζική προέλευση που ίσως επιθυμούσαν οι διοργανωτές.
Μία ακόμα καινοτομία εκείνης της παρέλασης ήταν το γεγονός ότι για πρώτη φορά άλλαξε θέση και η εξέδρα των επισήμων, ώστε οι τελευταίοι να μην έχουν την πλάτη τους στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
ΤΑ “ΝΕΑ ΗΘΗ”
Θυμίζουμε πως πρόσφατα ο υπ. Παιδείας Νίκος Φίλης αναφερόμενος στο ζήτημα των παρελάσεων είπε:
«Ξέρετε πότε εφαρμόστηκαν οι μαθητικές παρελάσεις στην Ελλάδα; Πιστεύετε ότι είναι από παλιά; Είναι από το 1937. Τότε, στη χώρα μας είχαμε δικτατορία Μεταξά, και οι παρελάσεις εφαρμόστηκαν για τον εθνικό φρονηματισμό των ελληνοπαίδων. Μα, θα μου πείτε ότι μετά πέρασαν πολλά χρόνια. Το δέχομαι. Να ξέρουμε όμως, ότι αυτές οι παρελάσεις δεν αποτελούσαν ποτέ εξ αρχής, ούτε μετά, στοιχείο της εθνικής ταυτότητας του παιδιού και του νεοέλληνα. Ήταν ένα στοιχείο φρονηματισμού, όπως λεγόταν. Μετά, ξέρετε τι σημαίνει παρέλαση: Να πάνε τα παιδιά να τα δουν οι γονείς τους. Εντάξει, να παρελάσουν κι αυτά. Έχει σημασία οι εθνικές επέτειοι να διδάσκονται με την καλή έννοια στο σχολείο, με γιορτές. Και στους Δήμους να διοργανώνονται γιορτές, να μαθαίνουμε τον πολιτισμό, την ιστορία. Αυτό έχει σημασία. Λιγότερο έχει σημασία να παρελαύνουμε, ουσιαστικά, με τρόπους στρατιωτικών αγημάτων. Σημασία έχει να μαθαίνουμε την ουσία και δεν έχει σημασία εάν γίνεται, έστω, η γυμναστική επίδειξη στην παρέλαση».
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο υπουργός Παιδείας, κ. Νίκος Φίλης επιθυμούσε την κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων εδώ και καιρό, γιατί τις θεωρούσε αναχρονιστικές. Αναλυτικά όσα είχε γράψει πριν καιρό ο «Βηματοδότης»: “Καταργούνται οι μαθητικές παρελάσεις από τον Οκτώβριο. Την απόφαση αυτή πήρε ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης θεωρώντας τις μαθητικές παρελάσεις αναχρονιστικές και κατάλειπο του μεταξικού καθεστώτος. Έτσι στις 28 Οκτωβρίου δεν θα υπάρχουν μαθητικές παρελάσεις παρά μόνο σε τοπικό επίπεδο”.
aft

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις