Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

5 Οκτωβρίου 2016
ΚΑΝΕΝΑ ΟΦΕΛΟΣ 
ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ  ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

  Σε μια περίοδο που η Καστοριά μαστίζεται από την μεγαλύτερη ανεργία όλων των εποχών, η ΛΑΡΚΟ  καταφέρνει με το νικέλιο που παράγεται στο λατομείο της Ιεροπηγής, να συντηρεί 1300 θέσεις εργασίας στην.... Λάρυμνα της Χαλκίδας, τα τελευταία 25 χρόνια!






  Όσο κι αν ακούγεται εξωφρενικό, η ΛΑΡΚΟ κατάφερε να πείσει διαχρονικά τους τοπικούς φορείς της Καστοριάς, ότι το παραγόμενο μετάλλευμα, δεν δικαιολογεί την δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας στην Ιεροπηγή, με τουλάχιστον 500 θέσεις εργασίας.
Και γι΄ αυτό μεταφέρεται με φορτηγά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και από εκεί με πλοία στην Λάρυμνα, για την τελική επεξεργασία!

  Από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της περιοχής, δεν απορρέει κανένα ουσιαστικό όφελος ούτε για τον Δήμο της Καστοριάς ούτε για τους κατοίκους του, με την μορφή τοπικού πόρου, όπως δίνει η ΔΕΗ  για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα ορυχεία της Πτολεμαϊδας. Ή κάποια άλλα “αντισταθμιστικά οφέλη” ανάλογα μ΄ αυτά που προσφέρει η ίδια η ΛΑΡΚΟ στα άλλα τρία λατομεία - πλην Καστοριάς - με χιλιάδες θέσεις εργασίας στο καθένα!

  Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η ΛΑΡΚΟ έπρεπε να αποδίδει το 20% επί της καθαρής αξίας του μεταλλεύματος στις τοπικές κοινωνίες.

Συγκεκριμένα: Ένας τόνος επεξεργασμένου μεταλλεύματος κοστίζει 54.000 δολλάρια. Αν υποτεθεί ότι κάθε χρόνο η ΛΑΡΚΟ αποκομίζει πάνω από 350.000 τόνους ακατέργαστου μεταλλεύματος από την Ιεροπηγή, μπορεί εύκολα να υπολογισθεί το μέγεθος της απώλειας πόρων για την τοπική αυτοδιοίκηση, στα 25 χρόνια λειτουργίας του λατομείου.

Όμως τα τελευταία χρόνια η ΛΑΡΚΟ παρουσιάζει συνεχώς ελλειμ- ματικούς ισολογισμούς, επικαλούμενη την χρηματιστηριακή τιμή του νικελίου στις διεθνείς αγορές, για να μην αποδώσει τα οφειλόμενα, καλυπτόμενη πίσω από τον σχετικό μνημονιακό νόμο!

  Παλαιότερα έδινε κάποια ποσά στις τότε Νομαρχίες, οι οποίες με την σειρά τους υποτίθεται τα μοίραζαν σε Δήμους και Κοινότητες.
Κάτι τέτοιο δεν ήταν ευρύτερα γνωστό, ενώ αντίθετα ο νομός της Καστοριάς διεδικούσε πάντα ένα μέρισμα από τον τοπικό πόρο της ΔΕΗ, για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα ορυχεία της Πτολεμαϊδας.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν αυτά οφείλονται στην ασυνέπεια της ΛΑΡΚΟ ή στην  αδράνεια των τοπικών φορέων, που άφησαν να περάσει ανεκμετάλλευτη μια τέτοια ευκαιρία.

Παλαιότερα είχε αποκαλυφθεί ότι  υπήρχε μελέτη κατατεθειμένη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος εδώ και πολλά χρόνια, για να κατα- σκευαστεί εργοστάσιο στην Ιεροπηγή, το οποίο θα απασχολούσε 500 έως και 1000 εργαζόμενους, ωστόσο μέχρι και σήμερα το εργοστάσιο δυστυχώς δεν έγινε!

Άραγε ποιος ευθύνεται γι΄ αυτό;
Το θέμα του εργοστασίου είχε επιβεβαιώσει στο παρελθόν  και ο νυν Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής,
ο οποίος ως βουλευτής τότε είχε ερευνήσει  στο υπουργείο, όπου και βρήκε την συγκεκριμένη μελέτη, η οποία ωστόσο, έμεινε μόνο στα χαρτιά!

Επίσης επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι η ΛΑΡΚΟ βρίσκεται προς πώληση στο ΤΑΙΠΕΔ και ότι υπάρχουν και μνηστήρες πέραν του Ατλαντικού.
Εδώ αξίζει να αναφερθεί  ότι η ΛΑΡΚΟ απασχολεί στα μεταλλεία της Εύβοιας 1300 εργαζόμενους και άλλους τόσους - πλην Καστοριάς - στα τρία άλλα μεταλλεία της .
Όπως επίσης ότι το Ίδρυμα Μποδοσάκη δίνει πολλές υποτροφίες σε παιδιά εργαζομένων  της ΛΑΡΚΟ κάτι που δεν φαίνεται εφικτό και για την Καστοριά!
Η έρευνα της “Καστοριανής Εστίας” για τη ΛΑΡΚΟ και τις συνέπειες στην περιοχή μας θα συνεχιστεί  στα επόμενα φύλλα με πλούσιο φωτορεπορτάζ



0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις