Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

10 Φεβρουαρίου 2015

Συμφωνία που θα έχει χαρακτήρα "τεχνικής λύσης" θα επιδιώξει να επιτύχει με τους εταίρους δανειστές η ελληνική κυβέρνηση, παρουσιάζοντας στο Eurogroup ένα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων πάνω στις οποίες έχει εξασφαλίσει ήδη τη συναίνεση-υποστήριξη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Πρόκειτα για πρόγραμμα-
γέφυρα, με προβλεπόμενη διάρκεια έως τα τέλη Αυγούστου, που περιλαμβάνει λύσεις για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, πακέτο μεταρρυθμίσεων, τεχνικές λύσεις  για μελλοντική μείωση του χρέους και χρονοδιαγράμματα για τα επόμενα βήματα διαπραγμάτευσης. Προς αποφυγή  άσκοπων αντιπαραθέσεων, κάθε πλευρά μπορεί να το  «βαφτίσει» όπως θέλει: Οι Ευρωπαίοι προτιμούν τον όρο «τεχνική παράταση», η ελληνική κυβέρνηση την αποκαλεί  «συμφωνία-γέφυρα» .
 Το σχέδιο συμφωνίας θα συζητηθεί στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης και θα οριστικοποιηθεί, εάν υπάρξει συμφωνία με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.
 Δεδομένης της αβεβαιότητας  ως προς τη στάση των δανειστών, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο μελετά και άλλα παρεμφερή σενάρια, ώστε να διαθέτει εναλλακτικές επιλογές. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι σε κάθε περίπτωση, όποιο σενάριο κι αν  επιλεγεί τελικά,  η ελληνική πλευρά δεν θα υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές της, στις οποίες περιλαμβάνονται
 - η εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
 - αντιμετώπιση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων, με αξιοποίηση του απουεματικού  11 δισ. ευρώ του  ΤΧΣ
 - πρωτογενές πλεόνασμόχι μεγαλύτερο από 1,5% του ΑΕΠ το 2015 (ίσο με αυτό του 2014)
 - διευρυμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με αυξημένα κονδύλια και στήριξη και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
 Οπως ανέφεραν πηγές  του ΥΠΟΙΚ, θα παρουσιαστούν δέκα μεταρρυθμίσεις-έκπληξη με στόχο να αναστραφεί το κλίμα το οποίο όμως αναμένεται δύσκολο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το κείμενο ελληνικών προτάσεων θα μοιάζει σαν να κατατέθηκε "από δικηγόρο της Wall Street, ειδικευμένο στα πτωχευτικά".
 Το σχέδιο αυτό προβλέπει:
 - καταβολή των υπολοίπων δόσεων και των επιστροφών του προηγούμενου προγράμματος (περίπου 7,5 δισ. ευρώ) με στόχο να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις  και κυρίως τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
 - Χρησιμοποίηση των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για την εξυγίανση των κόκκινων δανείων
 - Πακέτο μεταρρυθμίσεων - μια νέα "εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ, την οποία θα συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών με τον επικεφαλής του οργανισμού Ανχελ Γκουρία, ο οποίος αναμένεται αύριο στην Αθήνα.
 -  Πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.
 - Αύξηση κονδυλίων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα οποία δεν θα προσμετρώνται στο έλλειμμα
 - Ουσιαστική απομείωση του χρέους μέσω ανταλλαγών ομολόγων, η οποία θα υλοποιηθεί μελλοντικά, μετά την επίτευξη συνολικής συμφωνίας
 - Πρόγραμμα αξιοποίησης κρατικής περιουσίας και συμμετοχών του Δημοσίου σε μεγάλες επιχειρήσεις
 Η χρηματοδότηση της χώρας στο διάστημα της μεταβατικής περιόδου προβλέπεται να καλυφθεί είτε με επιπλέον έντοκα γραμμάτια, είτε με εκταμίευση μέρους της εκκρεμούσας δόσης.
 Με το προτεινόμενο σχέδιο η κυβέρνηση ζητά εκταμίευση των κερδών του ευρωσυστήματος (1,9 δισ. ευρώ) από διακράτηση ελληνικών ομολόγων, ή απευθείας διάθεσή τους στο ΔΝΤ για την εξόφλησή του.
 Επίσης, ζητά να αυξηθεί κατά 8 δισ. ευρώ το όριο εντόκων γραμματίων (από 15 σε 23 δισ. συνολικά)  και να μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να προσφεύγουν στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ΕLΑ) ανάλογα με τις προκύπτουσες ανάγκες.
 Το σενάριο εξελίξεων
 Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο έχει προετοιμασθεί να κινηθεί βάσει του ακόλουθου σεναρίου εξελίξεων:
 Μετά τηνυποβολή του ελληνικού σχεδίου με στόχους και προτάσεις, οι εταίροι θα αναζητήσουν το χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό κενό, το οποίο θα "δημιουργήσουν" αμφισβητώντας την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, πάνω στους οποίους απέτυχαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
 Εν συνεχεία ο υπουργός Οικονομικών θα διαπραγματευτεί την πλήρωση των στόχων άρα και την αναγνώρισή τους στο προσχέδιο της συμφωνίας, υπό τον όρο ότι θα δοεί τεχνική βοήθεια από άλλες χώρες ή/και από το ΔΝΤ.
 Οσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, η κυβέρνηση θα εμφανισθεί διατεθειμένη να δεχθεί μια ενδιάμεση λύση η οποία θα περιλαμβάνει:
 Α. Μικρό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1-1,5% και
 Β. διοχέτευση του υπόλοιπου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
 Ετσι θα διαμορφωθεί "αναπτυξιακό πλεόνασμα", η αξιοποίηση του οποίου θα γίνεται με βάση κοινά συμφωνημένους αναπτυξιακούς πολλαπλασιαστές και η αποδοτικότητα του θα αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Παράλληλα θα συμφωνηθεί και η ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας του Eurogroup του 2012 για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους στη βάση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων της προσαρμογής. Τι ζήτημα όμως θα παραμείνει ανοιχτό και θα συζητηθεί σε άλλο κύκλο διαβουλεύσεων μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις