Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

22 Απριλίου 2013

Άρθρο της Μαριάννας Ιατρίδου

Η απόφαση της ξεχωριστής ανακεφαλαιοποίησης των δύο τραπεζών, Εθνικής και Eurobank, έχει γίνει αφορμή για διάφορα σχόλια το τελευταίο 48ωρο όσον αφορά την ασφάλεια των ελληνικών αποταμιεύσεων αλλά και τους λόγους για τους οποίους η τρόικα δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο.

Αν και προκλήθηκαν πολλά ερωτήματα γιατί η Τρόικα όχι εξαρχής αλλά εκ των υστέρων έθεσε βέτο στη συγχώνευση Eurobank- Εθνικής, φαίνεται ότι σημαντικό προβληματισμό προκάλεσε, κυρίως στους ιθύνοντες του ΔΝΤ, η τραπεζική κρίση στην Κύπρο.
Όπως ανέφεραν υψηλά ιστάμενοι του υπουργείου οικονομικών, οι τροϊκανοί εξέφρασαν ανοικτά το φόβο ότι με τη συγχώνευση των δύο ομίλων θα γεννηθεί ένα ''τέρας''. Ένας τραπεζικός κολοσσός, που ναι μεν λόγω της ανακεφαλαιοποίησης θα σωζόταν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά το μέλλον θα διαγραφόταν δυσοίωνο.
Σύμφωνα πάντα με την Τρόικα, Εθνική και Eurobank δεν θα μπορούσαν να καλύψουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες και συνεπώς με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούνταν σε κρατικοποίηση.
Αυτό θα ήταν και το χειρότερο δυνατό σήμα ανασφάλειας που θα μπορούσε να εκπέμψει για την συστημική του σταθερότητα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα την επόμενη ημέρα.
Όπως υποστήριξαν οι δανειστές,  πλέον οι δύο τράπεζες θα προχωρήσουν ξεχωριστά σε αυξήσεις κεφαλαίου με εγγυητή κάλυψης το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα θετικά αποτελέσματα αυτής της κίνησης είναι:

-Δεν θα δημιουργηθεί απολύτως κανένα πρόβλημα στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των δύο τραπεζών
- Από τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιηθούν δεν θα χρειαστούν ούτε στο μέλλον νέα κεφάλαια από αυτά που έχει στο ''ταμείο'' του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
- Δεν θα τεθεί απολύτως κανένα θέμα με την ασφάλεια των καταθέσεων
- Μειώνονται οι κίνδυνοι για ''χιονοστιβάδα'' απολύσεων τραπεζοϋπαλλήλων
Όμως τα μειονεκτήματα τα οποία κρίνονται και ως ιδιαιτέρως σημαντικά δεν αναφέρθηκαν απο τους δανειστές. Αυτά είναι οι οι ζημίες που έγιναν στην πραγματική οικονομία και αυτό καταγράφεται με τη βύθιση των μετοχών των δύο τραπεζών στο Χρηματιστήριο, αλλά και σε επίπεδο αξιοπιστίας καθώς η κυβέρνηση εξήγγειλε μια συγχώνευση που δεν έγινε ποτέ .
Η «ασφάλεια» του τραπεζικού συστήματος πλέον μετά την Κύπρο, έγινε πρώτης γραμμής θέμα στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ευρωζώνη, όχι γιατί οι τράπεζες δεν είναι ασφαλείς στην Ελλάδα ή την Πορτογαλία, αλλά γιατί ολόκληρο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, με τις διαδικασίες ολοκλήρωσής του να έχουν ξεκινήσει και να προκαλούν τριγμούς σε πολλά επίπεδα στην Ευρωζώνη και όχι μόνο στον αδύναμο ευρωπαϊκό νότο. 
Και σε ένα τέτοιο περιβάλλον η σκόπιμη ή η εν αγνοία των ομιλούντων διαφοροποίηση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα από την κατάσταση των τραπεζών της υπόλοιπης Ευρωζώνης γίνεται ανεξέλεγκτα επικίνδυνη.
«Το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας δεν είναι καθόλου ασφαλές όπως το περιγράφουν» δήλωσε τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής. «Εμείς θα πούμε την αλήθεια εδώ ανάβουν κόκκινα λαμπάκια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Ζακύνθου. 
«Εμείς λέμε ότι από τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεχθεί 50 δισ. ευρώ θα έπρεπε οι διοικήσεις τους να περάσουν στα χέρια του ελληνικού δημοσίου. Οι τραπεζίτες οδήγησαν σε καταποντισμό και καταστροφή τις τράπεζες» σχολίασε με αφορμή τις εξελίξεις στην ακύρωση της συγχώνευσης Εθνικής – Εurobank, και εξήγησε ότι το μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρές τράπεζες για να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία.

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις