Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

12 Απριλίου 2013

Άρθρο της Μαριάννας Ιατρίδου

Σήμερα καταφτάνει η τρόικα στην Αθήνα για τον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας, που θα ανοίξει το δρόμο για την αποδέσμευση των δύο δόσεων από το μηχανισμό στήριξης, ύψους 8,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση και οι ενδείξεις προμηνύουν σκληρή στάση των ελεγκτών και επιμονή τους στα συμφωνηθέντα. 

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που έχει το «γενικό πρόσταγμα» στις επαφές με την τρόικα εμφανίστηκε χθες αισιόδοξος, δηλώνοντας, μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά ότι δεν υπάρχει θέμα παράτασης της διαπραγμάτευσης και παράταση στην καταβολή της δόσης. Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία με τη ΔΗΜΑΡ για το ειδικό τέλος στα ακίνητα και πως θα επιλυθούν τα όποια προβλήματα.
Οι συναντήσεις με την τρόικα ξεκινούν από σήμερα, ενώ τα ζητήματα που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον είναι η μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα, η φορολογία ακινήτων και συγκεκριμένα η διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ, η πορεία του προϋπολογισμού του 2013 που εμφανίζει υστέρηση των εσόδων στο πρώτο τρίμηνο, η υστέρηση των εσόδων και των ασφαλιστικών ταμείων και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Πολλές ανησυχίες εκφράζονται και για την εφαρμογή του μοντέλου της Κύπρου. Παρά τις διαβεβαιώσεις των κοινοτικών παραγόντων ότι η Κύπρος ήταν μία μοναδική περίπτωση στον ευρωπαϊκό «χάρτη» αρκετοί είναι οι κυβερνητικοί παράγοντες που δεν «πείθονται», γνωρίζοντας αυτό που συζητείται εδώ και καιρό: ότι υπάρχει λόγω κρίσης ένα όριο στα «συμβατικά» μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να κλείσουν οι «τρύπες» του ελλείμματος σε κράτη με μεγάλη ύφεση.
Αυτό γιατί πέραν της κρίσιμης πολιτικής πλέον απόφασης για τη διαθεσιμότητα που θα οδηγήσει στα 2,8 δισ. ευρώ, εκκρεμούν μία σειρά από ζητήματα για την 1η αναθεώρηση του 2013 που θα πρέπει να φέρει (σε δόσεις) 6 δισ. ευρώ. Μεταξύ των αυτών είναι και το δημοσιονομικό κενό του 2013 και το πώς αυτό θα καλυφθεί.
Η ελληνική πλευρά ήλπιζε να μην ανοίξει το θέμα «κενό 2013» έως την επόμενη αξιολόγηση, αυτή του Μαΐου. Στελέχη των δανειστών φέρεται όμως ότι επέμεναν.
Οι αρμόδιες πηγές αναφέρουν  ότι πριν «διακοπούν» οι διαπραγματεύσεις του Μαρτίου οι εκπρόσωποι της  τρόικας, είχαν αρχίσει να υπολογίζουν ένα «ευμεγέθες» ποσό.  Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχαν πέσει στο τραπέζι και «μέτρα».
Η κυβέρνηση θα περιμένει σύμφωνα με αρμόδια στελέχη να δει τις διαθέσεις της τρόικας στην νέα κάθοδο και να δει πως η στάση τους έχει αναπροσαρμοσθεί  μετά τα γεγονότα στην Κύπρο. Το «επιθυμητό» θα ήταν, αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες να μην ανοίξει  τώρα τελικά ζήτημα μέτρων. Ωστόσο, αν η τρόικα επιμείνει, τότε η κυβέρνηση θα  πρέπει να είναι «πιο καλά διαβασμένη» σε εναλλακτικές προτάσεις παρεμβάσεων με υπολογισμένη απόδοση.
Η συγχώνευση Εθνικής - Eurobank , θα είναι ένα από τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα, στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών εμπορικών τραπεζών.
 Η τρόικα και οι εκπρόσωποοι συνεχίζουν να έχουν αντιρρήσεις με τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, εκτιμώντας ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μόνιμης κρατικοποίησης του νέου σχήματος. Τούτο διότι, η «συμφωνία μαμούθ» δημιουργεί μια τράπεζα ηοποία είναι δύσκολο να συγκεντρώσει από ιδιώτες μετόχους ακόμη και το 10% που είναι η ελάχιστη συμμετοχή για την ανακεφαλαιοποίησή της. Ακόμη όμως και αν το εμπόδιο αυτό ξεπεραστεί και ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα χρειαστούν τεράστια ιδιωτικά κεφάλαια, προκειμένου να «ιδιωτικοποιηθεί» ξανά , επιστρέφοντας τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Από την άλλη μεριά το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι αν σε αυτή τη φάση γίνει αναστροφή της συγχώνευσης τότε θα δημιουργηθούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην αγορά, η οποία ακόμη «μετράει τις απώλειες» από την κυπριακή κρίση.  Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, τάχθηκε υπέρ της συγχώνευσης  μεταξύ Εθνικής και Eurobank. «Η τρόικα, λέει ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ναι, η τρόικα έχει αντιρρήσεις που θα μπορούσα να έχω κι εγώ για τη συγχώνευση Εθνικής - Eurobank» είπε ο κ. Προβόπουλος για να προσθέσει αμέσως μετά: «Παρόλα αυτά η συγχώνευση Εθνικής - Eurobank δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποτραπεί».
Επίσης, η κυβέρνηση έχει καταλήξει να επιβάλει και φέτος το ΕΕΤΗΔΕ (εδικό τέλος ακινήτων), μέσω της ΔΕΗ, αλλά μειωμένο κατά 20-30% σε σύγκριση με το 2012, και η απώλεια των εσόδων θα καλυφθεί από τη διατήρηση του ΦΑΠ, για μία ακόμη χρονιά.
Το σχέδιο αυτό παρουσίασε ο κ. Στουρνάρας το βράδυ της Δευτέρας στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με το οποίο θα είναι προσωρινό, μόνο για το 2013, θα εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, επειδή δεν υπάρχει άλλος αξιόπιστος μηχανισμός, χωρίς όμως να κόβεται το ρεύμα και θα είναι μειωμένο για τις μικρές ιδιοκτησίες. Επίσης τα έσοδα που θα χαθούν από τη μείωση του ΕΕΤΗΔΕ, θα καλυφθούν από τη διατήρηση για ένα επιπλέον έτος του ΦΑΠ, που βαρύνει ιδιοκτησίες αξίας πάνω από 400.000 ευρώ.
Το ΕΕΤΗΔΕ και ο ΦΑΠ θα αντικατασταθούν από άλλο ενιαίο φόρο, ο οποίος θα εφαρμοστεί από το 2014 αντί του 2013 που προέβλεπε το αρχικό πλάνο.
Σε αδυναμία πληρωμής και δημοσιονομικό εκτροχιασμό οδηγούν η αύξηση του ΦΑΠ και η διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ, όπως εκτιμά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών ακινήτων. Η ΠΟΜΙΔΑ διαπιστώνει ότι «ενώ η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για κατάργηση του ΦΑΠ και του ΕΕΤΗΔΕ που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, το 2013, καθώς και για θέσπιση ενός λογικού φόρου περιουσίας τελικά και το ΕΕΤΗΔΕ παραμένει, και ο προκρούστειος ΦΑΠ θα αυξηθεί».

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις