Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

12 Απριλίου 2013

Άρθρο της Μαριάννας Ιατρίδου

Μεγάλες ουρές σχηματίζονται χτες και σήμερα από το πρωί στα 312 καταστήματα των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας, τα οποία άνοιξαν σήμερα για πρώτη φορά έπειτα από δέκα μέρες ανήκοντας πλέον στο όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, μετά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

Οι πελάτες των συγκεκριμένων τραπεζών μπορούν να εξυπηρετηθούν κανονικά χωρίς περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων και σε όλο το φάσμα των τραπεζικών εργασιών, καθώς πλέον ανήκουν στον όμιλο Πειραιώς και όλες οι συναλλαγές πραγματοποιούνται από το πρωί χωρίς να έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.
Σημειώνεται ότι οι καταθέσεις στις τρεις αυτές τράπεζες στην Ελλάδα ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ, το  10% περίπου των συνολικών καταθέσεων στην Ελλάδα και έχουν πλέον ενσωματωθεί στις καταθέσεις  του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.
Όπως προκύπτει από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Κύπρο Η Ευρώπη αφήνει πλέον ανοικτό  το ενδεχόμενο συμμετοχής των μεγαλοκαταθετών -με καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ- στο κόστος  μελλοντικών περιπτώσεων διάσωσης τραπεζών, κάτι που  προκύπτει και
από τις πρόσφατες δηλώσεις του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, τις οποίες επιβεβαίωσε χθες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκαλώντας ακόμη πιο έντονες ανησυχίες μεταξύ καταθετών, ομολογιούχων και επενδυτών. Ο κ. Ντέισελμπλουμ άφησε να εννοηθεί ότι το κυπριακό πακέτο διάσωσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για μελλοντικές περιπτώσεις, μια θέση που οδήγησε σε ελεύθερη πτώση τις μετοχές των τραπεζών, εκτοξεύοντας και το κόστος ασφάλισης του τραπεζικού χρέους απέναντι στον κίνδυνο στάσης πληρωμών.
<<Η συμμετοχή των καταθετών, ομολογιούχων ή μετόχων έρχεται να
αντικαταστήσει τις συμφωνίες διάσωσης με χρήματα των φορολογουμένων. Κατά συνέπεια, το κόστος χρηματοδότησης για τις τράπεζες θα αυξηθεί, οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν περισσότερα ίδια κεφάλαια, ώστε να καθησυχάζουν τους πιστωτές, ενώ ενισχύεται πλέον και ο παράγοντας ρίσκου για τις καταθέσεις>>, επισημαίνει ο Νικ Αντερσον, αναλυτής στη Berenberg.
Η περίπτωση της Κύπρου αποτέλεσε μια πικρή υπενθύμιση ότι οι καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ αποτελούν,  ουσιαστικά, μη-εξασφαλισμένους πιστωτές, γεγονός που σημαίνει -όπως
προβλέπουν αναλυτές του Reuters- ότι οι καταθέτες θα φροντίσουν για μεγαλύτερη διασπορά της ρευστότητάς τους. <<(Το κυπριακό πακέτο) αποτελεί, ουσιαστικά, ένα "καμπανάκι"... είναι πλέον λογικό για τους καταθέτες να μετακινήσουν τις οικονομίες τους προς ισχυρότερα, εκτός Ευρωζώνης, τραπεζικά κέντρα, όπως η Βρετανία ή η Ελβετία>>, αναφέρει ο Αντριου Λιμ,
 αναλυτής στην Espirito Santo.
Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι είναι πλέον αυξημένος ο κίνδυνος μαζικών εκροών από τις τραπεζικές καταθέσεις της Ευρωζώνης.
Εξίσου προβληματισμένοι είναι και οι ομολογιούχοι, παρότι οι νέοι κανονισμοί της Ε.Ε. για συμμετοχή των κύριων
ομολογιούχων στο κόστος μελλοντικών περιπτώσεων διάσωσης τραπεζών δεν αναμένεται να  ισχύσουν πριν από το 2015. <<Η περίπτωση της Κύπρου φέρνει πιο κοντά τη θεωρία και την πράξη>>, επεξηγεί ο Μάικ Χάρισον, αναλυτής της Barclays, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις πο  αφορούν τη Μεγαλόνησο θα επιταχύνουν τις διαδικασίες σύστασης ειδικών προγραμμάτων ασφάλισης καταθέσεων.
Το σίγουρο είναι ότι καταθέτες και ομολογιούχοι δεν πρόκειται να διαγράψουν από τη μνήμη τους το κυπριακό πρόγραμμα διάσωσης, την ώρα που
 συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ επενδυτικών κύκλων για το ποια χώρα της Ευρωζώνης θα αποτελέσει το επόμενο θύμα της κρίσης χρέους.

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις