Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

16 Οκτωβρίου 2015
  Μια απίστευτη “στρέβλωση” που οφείλεται στον υψηλό δείκτη του κατά κεφαλήν εισοδήματος, λόγω της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από την ΔΕΗ, κρατάει την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας στις χαμηλές θέσεις του πινακα των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων σαν μια περιφέρεια από τις... πλουσιότερες της Ευρώπης!


Αυτό είναι το μείζον θέμα που κρατάει “αιχμάλωτη” ολόκληρη των περιφέρεια και έπρεπε να τεθεί από την πρώτη στιγμή ως πρόταγμα από τον Περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη.
Δυστυχώς για κάποιους λόγους το συγκεκριμένο θέμα αναμοχλεύεται από τους υποψήφιους όλων των παρατάξεων στις προεκλογικές περιόδους για να ξεχαστεί στη συνέχεια μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς ο κύριος όγκος των χρηματοδοτήσεων των έργων προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και  οι υποδομές που δημιουργούνται είναι απότοκο της αλληλεγγύης της πλούσιας Ευρώπης  του βορά  προς τις φωχότερες χώρες του νότου.

Πριν από μερικά χρόνια είχαν ξεκινήσει  οι συζητήσεις και οι διεργασίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2014 -2020, που θα ξεκινούσε  με τους καλύτερους οιωνούς για την χώρα μας μέχρι που ήρθαν τα μνημόνια.

Σ΄ όλες αυτές τις εξελίξεις σοβαρό εμπόδιο για την Δυτική Μακεδονία αποτελεί η κατάταξή της  στον πίνακα των... πλουσίων περιφερειών της Ευρώπης, που της στερεί σημαντικούς πόρους από τα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα.
  Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε  ότι οι όμορες περιφέρειες της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας οι οποίες εξ αντικειμένου είναι  πλουσιότερες και  πιο ανεπτυγμένες, εμφανίζονται ως... φτωχότερες συγκριτικά με την Δυτική Μακεδονία στο νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης ή σύμφωνο εταιρικής σχέσης, όπως μετονομάσθηκε τελευταία.

Αυτό είναι εντελώς πλασματικό και μια μεγάλη στρέβλωση, η οποία στερεί σημαντικό αριθμό πόρων από την Περιφέρεια, για τις δράσεις που έχουν προγραμματισθεί.
Στον σχεδιασμό της για το επόμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει αποφασίσει να κατευθύνει τον κύριο όγκο των χρηματοδοτήσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την στήριξη της καινοτομίας και της έρευνας, της παιδείας και της επιχειρηματικότητας και γενικότερα της αειφορίας στην ανάπτυξη του τόπου.
Για τον λόγο αυτό ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Δακής είχε  καταθέσει πριν δύο χρόνια επίσημη πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία είχε προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένονταν να συζητηθεί στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, προκειμένου να αρθεί αυτή “αδικία”, που γίνεται σε βάρος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Δυστυχώς όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη στο θέμα αυτό.
Τα ποσοστά συγχρηματοδότησης του νέου κοινοτικού πλαίσιου στήριξηε και του ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας κατανέμονται κατά 80% από χρήματα της Ε.Ε. και 20% από την εθνική συμμετοχή.
Έτσι δημιουργείται ένας “λογαριασμός” ο οποίος θα χρηματοδοτήσει τις ανάγκες ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας για τα επόμενα 7 χρόνια.
 Η πρόταση της περιφέρειας ήταν τα ποσοστά αυτά να διαμορφωθούν σε 60% για την Ε.Ε. και 40% για την ελληνική συμμετοχή ούτως ώστε να έχουμε ένα μεγαλύτερο ποσοστό από τους εθνικούς πόρους και να εξισορροπηθεί το έλλειμμα χρηματοδότησης που υφίσταται η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας λόγω του υψηλού ΑΕΠ που εμφανίζει.
  Προς την ίδια κατεύθυνση έχει υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση και από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας πριν από δύο χρόνια.
Στις συνέπειες αυτής της “στρέβλωσης” περιλαμβάνονται και οι χρηματοδοτήσεις του προγράμματος “Μπαλτατζής” για την αγροτική ανάπτυξη, οι οποίες κατευθύνονται μόνο από τα τομεακά προγράμματα του υπουργείου και όχι από τα προγράμματα των αιρετών περιφερειών.
Η αρχική συμφωνία προέβλεπε ότι το 1/3 του προγράμματος να το διαχειριστούν τα αιρετά περιφερειακά συμβούλια αλλά υπάρχει και το κομμάτι των αγροτικών ενισχύσεων της αγροτικής παραγωγής που διαχειρίζεται το υπουργείο.
Μια άλλη “αδικία”  είναι η χρηματοδότηση για την γυναικεία επιχειρηματικότητα που είναι 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και βγάζει αυτομάτως απ΄ έξω την Δυτική Μακεδονία.
Για όλα αυτά  παρά τις κατά καιρούς παρεμβάσεις δεν υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις