Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

4 Μαρτίου 2015
Άρθρο του Παναγιώτη Κωστούλα

Το γεγονός ότι στη χώρα μας παρατηρείται εκτεταμένα το νοσηρό φαινόμενο της φοροδιαφυγής είναι γνωστό σε όλους. Πράγματι, η φορολογική συνείδηση δεν αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της κοινωνικής μας ψυχοσύνθεσης, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και παρήγορες εξαιρέσεις του κανόνα.




Ανεξάρτητα όμως από την ποιότητα και το περιεχόμενο της νοοτροπίας που κυριαρχεί αναφορικά με το ζήτημα της φορολογικής συμμόρφωσης προκύπτουν σοβαρότατα προβλήματα ως προς τον τρόπο που ο κρατικός μηχανισμός επιχειρεί να αντιμετωπίσει την παθογένεια αυτή.


Το πρόβλημα δεν περιορίζεται απλώς στην αναποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, στην ελλειπή στελέχωσή και μηχανοργάνωσή τους ή στα φαινόμενα διαφθοράς που παρατηρούνται. Δυστυχώς εγείρονται και σοβαρότατα δικαιοκρατικά ζητήματα που αγγίζουν άμεσα τον πυρήνα του κράτους δικαίου και βρίσκονται σε άμεσο αιτιώδη σύνδεσμο με τα προαναφερθέντα προβλήματα.


Ο συνήθης τρόπος αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής από μέρους του κρατικού μηχανισμού είναι η επιπλέον φορολόγηση. Πρόκειται για μια αποδεδειγμένα αναποτελεσματική προσπάθεια που αδυνατεί να συλλάβει την διαφυγούσα φορολογική ύλη με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται μονίμως αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα να κρύψουν εισοδήματα.


Ως απόρροια αυτής της αναποτελεσματικότητας ο εισπρακτικός πανικός των φορολογικών αρχών οδηγεί σε ανεπίτρεπτες νομικές ακροβασίες που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ευνομία της ίδιας της πολιτείας. 


Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο τρόπος εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 3 παρ. 1 του νόμου 3943/2011 σύμφωνα με την οποία όποιος δεν καταβάλλει βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ύψους 5.000 ευρώ και άνω τιμωρείται με φυλάκιση.



Βασική αρχή του ποινικού μας πολιτισμού, έχουσα μάλιστα και έρεισμα στο άρθρο 7 του Συντάγματος είναι ότι απαράβατη προϋπόθεση ποινικού κολασμού είναι η υπαιτιότητα, η υποκειμενική ευθύνη. Να μην είναι αρκετό δηλαδή για κάποιον να τελεί μια άδικη πράξη, αλλά να φταίει που την τέλεσε, να βρίσκεται αλληλένδετος μαζί της σε ψυχικό δεσμό. Ο τρόπος εφαρμογής της ως άνω διάταξης παραπέμπει ουκ ολίγες φορές σε ευθύνη αντικειμενική, σε ευθύνη δηλαδή του δράστη (συγκεκριμένα του μη καταβάλλοντα τα χρέη προς το δημόσιο) ανεξάρτητη από την υπαιτιότητά του. Αμφιβάλλει κανείς ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας, ιδίως σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης σαν αυτή που διανύουμε που αδυνατούν αντικειμενικά να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις; 


Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η νομική ακροβασία του να χαρακτηρίζεται το έγκλημα της μη καταβολής χρεών προς το δημόσιο ως διαρκές με αποκλειστική στόχευση η καταστολή του να εξοπλίζεται και με τις έκτακτες δικονομικές εξουσίες της περίπτωσης του αυτόφωρου εγκλήματος. Αποτελεί δε εξόχως ελπιδοφόρα εξέλιξη η σχετικά πρόσφατη απόφαση του τριμελούς πλημμελειοδικίου Κατερίνης (196/2014), η οποία έκρινε ως αντισυνταγματική την εν λόγω νομοθετική πρόβλεψη και αρνήθηκε την εφαρμογή της. Μένει να δούμε αν θα αποτελέσει αφετηρία για ευρύτερες νομολογιακές εξελίξεις.


Τέλος, θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και στο πολλάκις θιγμένο ζήτημα των φορολογικών ελέγχων σε κατοικίες που έχουν δηλωθεί ως επαγγελματικές έδρες, ο οποιοσδήποτε έλεγχος επί των οποίων απαιτεί κατά το άρθρο 9 του Συντάγματος παρουσία της δικαστικής αρχής, Πρόκειται για ρύθμιση κεφαλαιώδους σημασίας, η οποία επίσης επιχειρήθηκε να καταστρατηγηθεί (όχι με επιτυχία ευτυχώς) υπό το αίτημα πάταξης της φοροδιαφυγής,


Οφείλω να τονίσω πως παρόλη την εκπεφρασμένη πολιτική μου αντίθεση προς την παρούσα κυβέρνηση θεωρώ θετικό το γεγονός ότι δεσμεύτηκε αφενός ότι δεν πρόκειται να τεθεί εκ νέου ζήτημα φορολογικού ελέγχου σε κατοικία χωρίς την παρουσία δικαστικής αρχής κι αφετέρου ότι θα αυξηθεί το όριο φορολογικών οφειλών στο δημόσιο στα 50.000 ευρώ προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη. Μια απαραίτητη κατά την άποψή μου προσθήκη στο κείμενο του νόμου θα ήταν η φράση "με πρόθεση" προκειμένου να εξαλειφθεί κάθε καταχρηστική εφαρμογή της που οδηγεί στις επικίνδυνες ατραπούς της αντικειμενικής ευθύνης.


0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις