Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

3 Μαρτίου 2012
Την ώρα που η χώρα παραδέρνει μεταξύ οικονομικής κατοχής, και χρεοκοπίας και οι πολίτες υφίστανται εξοντωτικές θυσίες για την σωτηρία της, ορισμένοι τοπικοί “φεουδάρχες”, με μειωμένη προφανώς την αίσθηση του καθήκοντος, αρνούνται συστηματικά να εφαρμόσουν τον νόμο, που
 επιτάσσει σ΄ όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες στεγάζονται σε ιδιωτικά κτίρια, να επιστρέψουν σε κτίρια του δημοσίου ή να μειώσουν κατά 50% τουλάχιστον την αξία των μισθωμάτων τους.

Συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2011, ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο νόμος 4024/27-10-2011, ο οποίος στα πλαίσια του εξορθολογισμού των λειτουργικών δαπανών, επιβάλλει την άμεση μεταφορά των δημοσίων υπηρεσιών σε κρατικά κτίρια ή την συγκέντρωσή τους σε κοινή στέγη “προς επίτευξη μισθώματος κατά 50% τουλάχιστον μικρότερου του καταβαλλομένου”!
Και σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες αντιδράσουν, ο νόμος προβλέπει την εξής διαδικασία:
- Η κατά τόπους αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία, δημοσιεύει άμεσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στον τοπικό τύπο ή το διαδίκτυο, για τη στέγαση των δημοσίων υπηρεσιών. Μετά την υποβολή των προσφορών, η εποπτεύουσα αρχή, εξετάζει τα προσφερόμενα ακίνητα “ως προς την καταλληλότητα, τη θέση, την επιφάνεια, τις ειδικότερες συνθήκες και το ύψος του μισθώματος”.
Τραγική ειρωνεία: Οι διατάξεις για την στέγαση των δημοσίων υπηρεσιών, συμπεριλαμβάνονται στον ίδιο νόμο με την μείωση των συντάξεων, το ενιαίο μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία, ο οποίος όμως, εφαρμόστηκε μόνο ως προς το σκέλος που αφορά τους πολίτες! Τουλάχιστον στο νομό της Καστοριάς...
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, που βαρύνεται με την “κληρονομιά” του πρώην νομάρχη Κ. Λιάντση, στο θέμα αυτό, παρά τις μεγαλοστομίες περί του αντιθέτου, προσαρμόστηκε απόλυτα στην πολιτκή των “προκατόχων” της, που συμπτωματικά είναι οι ίδιοι...
Και όπως λέει ο λαός: “Παλιό μουλάρι, νέα περπατησιά δεν κάνει”...
Εδώ αξίζει να αναφερθούμε στα αλλεπάλληλα κατά καιρούς δημοσιεύματα της εφημερίδας μας και αρκετών επώνυμων συμπολιτών μας, που στηλίτευσαν με καυστικά σχόλια την “αποκεντρωτική” μανία του πρώην νομάρχη Κ. Λιάντση, ο οποίος με μεθοδικότητα εξοστράκιζε μία - μία τις διευθύνσεις από το κτήριο της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, με “λεόντειες” συμβάσεις, που άφηναν περιθώρια για ποικίλες ερμηνείες...
Θα αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι ενώ μια υπηρεσία του δημοσίου, που “εκδιώχθηκε” από το κτήριο της πρώην Ν.Α., επέτυχε με διαγωνισμό μίσθωμα 1100 ευρώ, οι διευθύνσεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για τους ίδιους χώρους και στο ίδιο κτήριο, καταβάλλουν μίσθωμα 2200 ευρώ έκαστη! Η διαφορά είναι ότι η πρώτη υπηρεσία δεν ανήκε στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και προκήρυξε μόνη της τον διαγωνισμό, ενώ για την μεταστέγαση των άλλων... ενδιαφέρθηκε ο πρώην νομάρχης και... πέτυχε το διπλάσιο μίσθωμα!
Βέβαια το ρεκόρ όλων των εποχών, κατέχει η ΔΟΥ, που αν και ευθύνεται για τα έσοδα του κράτους, αποδεικνύεται η πιο “σπάταλη” αφού καταβάλει ετήσιο μίσθωμα 250.000 ευρώ, σε ιδιοκτήτη ακινήτου!


Πριν από αρκετό καιρό, γίναμε μάρτυρες μιας συστηματικής προσπάθειας από την πλευρά της Νομαρχίας και πιο συγκεκριμένα του στενού ηγετικού κύκλου, να “εξωστρακίσει” όσο το δυνατόν περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες, σε ιδιωτικά κτίρια, εξασφαλίζοντας στους ιδιοκτήτες τους σταθερό εισόδημα, με συμβόλαια δεκαετίας!
Μετά την υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου, που μεταφέρθηκε στο γνωστό κτίριο που δεσπόζει στην ανηφοριά του Νταηλάκη, ακολούθησαν οι δύο διευθύνσεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης! Γι΄ αυτή την “αποκέντρωση” των υπηρεσιών, ο προϋπολογισμος της Ν.Α. επιβαρύνεται με 16.000 ευρώ το μήνα! Δηλαδή περίπου 200.000 ευρώ το χρόνο! Το εξωφρενικό είναι ότι η μεταφορά αποφασίστηκε τον Μάρτιο του 2009 και πραγματοποιήθηκε περίπου ένα χρόνο μετά. Σ΄ αυτό το διάστημα, το ενοίκιο, λόγω συμβολαίου, “έπεφτε” κανονικά!
Το οξύμωρο είναι ότι το κτίριο της Νομαρχίας έχει αδειάσει κυριολεκτικά , μόλις απολήθηκαν οι συμβασιούχοι και ... ερημώθηκε στο τέλος του χρόνου, με την κατάργηση του θεσμού, λόγω Καλλικράτη. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα αυτοκίνητα της πρώην Ν.Α. μεταφέρουν καθημερινά την αλληλογραφία των υπηρεσιών οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση ενός και πλέον χιλιομέτρου από το κτίριο της Νομαρχίας.
Παρ΄ όλα αυτά, κάποιοι εκεί, φροντίζουν για το μέλλον των ημετέρων αλλά και για το μέλλον το δικό τους...
Πρωτοπόροι αυτής της τάσης, υπήρξαν δύο υπηρεσίες του δημοσίου, που είναι επιφορτισμένες με την είσπραξη των φορολογικών εσόδων, αλλά αποδεικνύονται ιδιαίτερα “σπάταλες” όταν διαχειρίζονται τα δικά τους έξοδα.
Η ΔΟΥ και το Δημόσιο Ταμείο, εγκατέλειψαν πριν από χρόνια, το υπερώο του νομαρχιακού μεγάρου, που απέπνεε σκυθρωπότητα και μιζέρια και αναζήτησαν την καινούργια στέγη στο ευήλιο και ευάερο εμπορικό κέντρο επί της λεωφόρου των Κύκνων. Δεν ξέρουμε αν αυτή η κίνηση είχε ευεργητική επίδραση στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, το σίγουρο όμως είναι ότι τα έξοδα εκτινάχθηκαν στις 200.000 ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το ετήσιο μίσθωμα του συγκεκριμένου κτιρίου! Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του γνωστού πολιτικού μηχανικού Δημήτρη Μήρτσιου, με τα ενοίκια τεσσάρων μόνο ετών, θα μπορούσε να κατασκευαστεί δημόσιο κτίριο, για την οριστική στέγαση των δύο αυτών υπηρεσιών!
Λίγα μέτρα πιο κοντά από την ΔΟΥ, μια άλλη υπηρεσία του δημοσίου η ΤΕΔΚ, στεγάζεται σε ιδιωτικά κτίριο, από την εποχή Δ. Παπουλίδη, καταβάλλοντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο ενοίκιο, που προσεγγίζει τα 1000 ευρώ!
Αντίθετα ακόμα πιο μακριά έχει μεταφερθεί το περιβόητο ΤΕΑΔΥ των συνταξιούχων του δημοσίου (... του Αγάπιου και των ομολόγων...) οι οποίοι υποχρεώνονται σε πολύωρη πεζοπορία, κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, για μια υπογραφή ή μια θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας! Παλαιότερα, η συγκεκριμένη υπηρεσία στεγάζονταν στην Νομαρχία και εξυπηρετούσε άμεσα τους ασφαλισμένους, μαζί με τις παρεμφερείς υπηρεσίες του δημοσίου, που παραμένουν εκεί!
Αποκορύφωμα αυτού του παραλογισμού, που απογυμνώνει τα δημόσια και δημοτικά κτίρια από τις υπηρεσίες τους, αποτελεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη και το ΚΕΠ του Δήμου Καστοριάς, που έχουν εγκατασταθεί στα πιο δυσπρόσιτα σημεία της πόλης, με σκοπό την δήθεν αναβάθμιση των υποβαθμισμένων περιοχών της, ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα, δεσπόζει αναξιοποίητο το κτίριο των πρώην ΚΕΠ, το οποίο κάποια στιγμή κρίθηκε κατάλληλο ακόμα και για πανεπιστήμιο!
Στην είσοδο της πόλης, το βλέμμα του επισκέπτη, αποσπάται από την κομψή σιλουέτα του “καλλιμάρμαρου” μεγάρου, το οποίο κόστισε στο Δήμο κάπου 2 δις δρχ. και αντίθετα με το συνώνυμό του των Αθηνών, στεγάζει μόνο τις οικολογικές αναζητήσεις της ομάδας του Κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Ενώ στο ισόγειο, παραμένει κενό το περίφημο ενυδρείο, περιμένοντας από χρόνια την έγκριση του κονδυλίου (από το... υπουργείο πολιτισμού) για να αγοραστούν τα ψάρια που θα το κατοικήσουν εκει...
Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος, καθώς λέγει ο ποιητής.
Τελευταίο - και πιο πρόσφατο - “επεισόδιο” στο σήριαλ της “αποκέντρωσης” των υπηρεσιών, αποτελεί η μετακόμιση της 16ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σε κτίριο της οδού Μητροπόλεως με μηνιαίο μίσθωμα τα 3000 ευρώ! Η οποία όμως συνοδεύτηκε και από την πρόσληψη 19 ατόμων, μεσούσης της κρίσης και προτού βάλει φραγή το διεθνές νομισματικό ταμείο!

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις