Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

3 Μαρτίου 2012
Σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα, με ανυπολόγιστες προεκτάσεις, αναδείχθηκε τον χειμώνα που διανύουμε, το θέμα της θέρμανσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων του νομού Καστοριάς, απο την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που ξεπέρασε το 1 ευρώ αλλά και από την ολική έλλειψη καυσόξυλων, που παρατηρήθηκε, για πρώτη φορά, στην τοπική αγορά!


Παρά την... βιομηχανία ψηφισμάτων, που στήθηκε από την Περιφέρεια και τους Δήμους, δεν έγινε εφικτό να πεισθεί η κυβέρνηση και να δώσει το περιβόητο “επίδομα θέρμανσης” στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που εκκρεμεί από την εποχή που ο πρόεδρος της βουλής, ήταν ένας μαχητικός βουλευτής της αντιπολιτευσης...
Το πρόβλημα της θέρμανσης, έγινε αισθητό από πολύ νωρίς, κυρίως στους κατοίκους των αστικών και ημιαστικών περιοχών, οι οποίοι χρησιμοποιούν αποκλειστικά πετρέλαιο θέρμανσης είτε γιατί δεν πρόλαβαν να εγκαταστήσουν στα σπίτια τους εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως ενεργειακά τζάκια, πέλετ κλπ, είτε γιατί δεν φρόντισαν να προμηθευτούν αρκετές ποσότητες ξύλων, για τα “βγάλουν” το χειμώνα!
Σε αντίθεση με τους κατοίκους των ορεινών δήμων, που εφοδιάζονται προνομιακά υπόλοιπα κατευθύνονται, λόγω μεγάλης ζήτησης, στι αγορές της Αθήνας, όπου η τιμή τους ξεπέρασε τα 200 ευρώ/τόννο!
Αντιμέτωπος με μια ακόμα πιο οδυνηρή πραγματικότητα, θα βρεθεί από τον ερχόμενο χειμώνα ο διευρυμένος Δήμος της Καστοριάς, όταν, σύμφωνα με το δεύτερο μνημόνιο, θα έχει πλέον εξισωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, αναγκάζοντας το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού των αστικών περιοχών, να στραφεί προς τα ξύλα.
Αυτό φαίνεται να απασχολεί από τώρα τον Δήμο και τον Δήμαρχο Μανώλη Χατζησυμεωνίδη, ο οποίος εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος όταν δηλώνει: “Η αλήθεια είναι ότι μας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το ζήτημα αυτό. Είχαμε συγκαλέσει μια σύσκεψη όλων των φορέων, εκδώσαμε ένα ψήφισμα και συμφωνήσαμε να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση με τους ιθύνοντες του υπουργείου, αλλά αυτή δεν έγινε εφικτή, γιατί όλοι είναι απασχολημένοι αυτό τον καιρό, με την δανειακή σύμβαση και το “κούρεμα” του χρέους! Έχουν άλλες προτεραιότητες στο υπουργείο και δεν μας δέχθηκαν...
Επίσης είχαμε μια ακόμα προσπάθεια από την Περιφέρεια, πριν λίγες μέρες και περιμένουμε να συνταχθεί το κείμενο του ψηφίσματος αλλά και να δρομολογηθούν οι ενέργειες που έχουν αποφασισθεί για να αντιδράσουμε πλέον δυναμικά, σε περίπτωση που δεν εισακουστούμε κι αυτήν την φορά”!
Αν δεν ευοδωθεί κι αυτή η προσπάθεια, οι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, προσανατολίζονται σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, αλλά παράλληλα ο Δήμαρχος Καστοριάς επισημαίνει και την ανάγκη για: “Καλλίτερη διαχείριση του δασικού πλούτου της περιοχής, προς όφελος των κατοίκων και τα καυσόξυλα που ξυλεύονται από εδώ, να παραμείνουν στον τόπο μας”.
Διότι όπως τονίζει: “Δεν καταλαβαίνω την λογική, να εμπορεύεται το ίδιο το κράτος, μέσω των δασαρχείων, τον εθνικό πλούτο της περιοχής και ν΄ αφήνει τους πολίτες χωρίς καύσιμη ύλη μέσα στον χειμώνα. Θα πρέπει, επί τέλους, τα δάση αυτά να αποδοθούν σ΄ αυτούς που πραγματικά ανήκουν και το κράτος να ασκεί μόνο την εποπτεία στην διαχείρισή τους”.
Δυστυχώς, όμως, τον τελευταίο χρόνο, λόγω της μεγάλης ζήτησης, η τιμή του ξύλου ακολουθεί ανοδικά την τιμή του πετρελαίου, με αποτέλεσμα κι αυτό το προϊόν να γίνεται απλησίαστο για τα χαμηλά βαλάντια. Προ του κινδύνου να πυροδοτήσουν ενεξέλεγκτες καταστάσεις, με επιδρομές λαθροϋλοτόμων στα δάση, ο Δήμος Καστοριάς, προσανατολίζεται να συστήσει ένα δίκτυο διανομής καυσοξύλων, σε τιμή κόστους για όλους τους κατοίκους των δημοτικών κοινοτήτων, που έχουν δάση.
Για τους κατοίκους των αστικών ή ημιαστικών περιοχών, ο Δήμαρχος προτείνει να συσταθεί ένας ελεγκτικός μηχανισμός, που θα ελέγχει τους εμπόρους ξύλων, για να αποτραπούν οι υπερτιμολογήσεις, σε βάρος των καταναλωτων.
“Σε αυτό το θέμα θα επιμείνουμε, υποστηρίζει ο Δήμαρχος, αλλά εγώ θα έλεγα ότι εφ΄ όσον δεν αποτραπεί τελικά η εξίσωση της τιμής του πετρελαίου, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα “καλάθι” εσόδων, από τους φόρους που θα εισπράττονται στην περιοχή από την κατανάλωση καυσίμων, το οποίο θα χορηγείται σαν ένα είδος επιδότησης, στις αδύναμες κοινωνικά ομάδες”.
Η αλήθεια είναι ότι αν δεν ληφθεί έγκαιρα μέριμνα, απάο την τοπική αυτοδιοίκηση, για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, στα πλαίσια του νόμου, τότε είναι πολύ δύσκολο να εγγυηθεί κάποιος αρμόδιος, την προστασία των δασών.
Πολύ δε περισσότερο, όταν εισέρχονται παράνομα στο ελληνικό έδαφος, αλβανοί πολίτες, οι όποιοι αφού υλοτομούν λαθραία στο Γράμμο, στην συνέχεια... επανεισάγουν δικά μας καυσόξυλα στις αγορές της χώρας μας, με μικρότερο κόστος!
“Ζούμε σε μια ζούγκλα κυριολεκτικά” αναφέρει στην συνέντευξή του ο Δήμαρχος Καστοριάς και καλεί την πολιτεία να λάβει τα αναγκαία μέτρα, για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, η οποία βάλεται συνεχώς από τα εξοντωτικά οικονομικά μέτρα της τρόϊκα!
Και καταλήγει: “Δεν φταίνε οι πολίτες. Το σύστημά μας είναι σαθρό, διότι τόσα χρόνια στηρζόμαστε σε ψεύτικες υποδομές και ζούσαμε σε μια εικονική πραγματικότητα. Λυπάμαι πάρα πολύ που βλέπω την χώρα μου σ΄ αυτή την κατάντια”!

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις