Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

16 Μαρτίου 2012
Άρθρο της Μαριάννας Ιατρίδου

Το ότι τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά έχουν ένα δάνειο το οποίο προσπαθούν με μεγάλο κόπο να αποπληρώσουν είναι γεγονός. Το ότι όμως καταφέρνουν να το αποπληρώσουν δεν είναι και η πραγματικότητα αφού οι περισσότεροι πολίτες της χώρας μας έχουν χάσει περίπου το ένα τέταρτο του εισοδήματος τους.


Αυτό δείχνουν, τουλάχιστον τα στοιχεία των τραπεζών, οι οποίες μάλιστα απειλούνται και από ένα ιδιότυπο «κραχ», το οποίο θα έχει επιπλέον απρόβλεπτες συνέπειες για την εσωτερική οικονομία της Ελλάδας.
Ήδη, μέσα σε 3 χρόνια, τα επισφαλή(δηλαδή αυτά που κατά πάσα πιθανότητα δε θα αποπληρωθούν) δάνεια τριπλασιάστηκαν. Έτσι,


• από 5,8% το 2008, εκτοξεύθηκαν στο 15% το 2011.
• Περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά καθυστερούν από έναν έως και τρεις μήνες να πληρώσουν τη δόση τους στην τράπεζα.
• 50.000 οικογένειες δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε μία δόση.
• Οι αιτήσεις για διευθέτηση των οφειλών αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Μόνο στους δύο πρώτους μήνες του 2012 δάνεια αξίας 40 δισεκατομμυρίων ευρώ παρουσιάζουν καθυστερήσεις στην πληρωμή των δόσεων.


Η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε την ετήσια έκθεση της από την οποία η κατάσταση μόνο δραματική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η οποία μάλιστα σε συνδυασμό με την μείωση των καταθέσεων, δείχνει ότι οι τράπεζες κινδυνεύουν να κλείσουν την κάνουλα της ρευστότητας. Έτσι,
• 1 στα 10 στεγαστικά δάνεια παρουσιάζει καθυστερήσεις στις πληρωμές των δόσεων, δηλαδή σε ποσοστό 15%.
Πριν την οικονομική κρίση το ποσοστό αυτό δεν υπερέβαινε το 4%.
• Στα επιχειρηματικά δάνεια το ποσοστό φτάνει το 14%,
• στα καταναλωτικά εκτινάσσεται στο 25%.
Αυτό με απλούς αριθμούς σημαίνει:
• 10 δις ευρώ από απλήρωτα στεγαστικά δάνεια,
• 10 δις από απλήρωτα καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες και
• 15 δις από απλήρωτα επιχειρηματικά δάνεια.


Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία προοπτική αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος, παρά το γεγονός ότι από την εμπειρία άλλων χωρών υπάρχουν λύσεις για το θέμα. Έτσι, είκοσι πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επιστολή τους προς τον Λουκά Παπαδήμο, ζήτησαν ένα «κούρεμα» των δανείων των ιδιωτών. Κυρίως των στεγαστικών δανείων, που αποτελούν το 52% των χορηγηθέντων δανείων, αλλά των καταναλωτικών δανείων – πιστωτικές κάρτες και τα επιχειρηματικά δάνεια, που είναι πλέον και αυτά στο «κόκκινο» σε μεγάλο ποσοστό. Το ότι αυτό έγινε βέβαια κατά ένα μικρό χρονικό διάστημα πριν τις επερχόμενες εκλογές δεν είναι τυχαίο. Αλλά αυτό ίσως να δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες στο να πραγματοποιηθεί και να ανακουφίσει κατ’ επέκταση τον Έλληνα ψηφοφόρο.
Όπως αναφέρουν, λοιπόν, στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Ευάγγελο Βενιζέλο, και Γιώργο Κουτρουμάνη, «σήμερα οι τράπεζες προχωρούν σε ορισμένες ρυθμίσεις αλλά με κανόνες που καθορίζουν οι ίδιες και επιβαρύνουν τους δανειολήπτες».
Ειδικότερα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προτείνουν:
- «Κούρεμα» κεφαλαίου σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση του εισοδήματος, δηλ. τουλάχιστον 30%, κατά το πρότυπο της Ισλανδίας προσφάτως.
- «Κούρεμα» επιτοκίων.
- Δραστική μείωση του ποσού των μηνιαίων δόσεων, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και ανεξάρτητα από όρια ηλικίας.
- Πρόβλεψη «περιόδου χάριτος» για μακροχρόνια ανέργους.
- Παράταση απαγόρευσης πλειστηριασμών έως το 2018.


Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών εφαρμόστηκε στην Ισλανδία, που βίωσε από τους πρώτους την οικονομική κρίση, με το ποσοστό να φθάνει το 16% του Α.Ε.Π. της χώρας. Ανάλογο σχέδιο εφαρμόστηκε και στις Η.Π.Α., όπου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμφώνησε με 5 από τις μεγαλύτερες τράπεζες, προκειμένου να διαγραφεί μέρος των οφειλών των στεγαστικών δανείων.


Αυτή η πρακτική έχει όπως αποδείχτηκε πολλαπλά οφέλη:


- Ανακουφίζει την κοινωνία, που ήδη σχεδόν το κάθε ελληνικό σπίτι αισθάνεται τη θηλιά των χρεών.
- Ενισχύει την επιχειρηματικότητα και μας φέρνει πιο κοντά στην ανάπτυξη.
- Βοηθά και τις τράπεζες να αποφύγουν ένα «κραχ» από καθυστερήσεις οφειλών και μη εξυπηρέτηση δανείων.


.Για το εάν θα γίνει «κούρεμα» σε ένα δάνειο, όπως αναφέρεται στους οικονομικούς κύκλους θα συνεκτιμάται η μέχρι τώρα προθυμία των δανειοληπτών να δίνουν έστω και ένα μέρος της δόσης τους και θα υπάρξει ένας σαφής διαχωρισμός με τους δανειολήπτες που λόγω «άποψης» δεν πληρώνουν. Επιπλέον, το νομοσχέδιο θα καθορίζει συγκεκριμένο ποσοστό πλαφόν δόσης που θα δίνουν οι δανειολήπτες, το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 40-50% των εισοδημάτων των νοικοκυριών.
Ένα άλλο θέμα το οποίο εξετάζεται είναι το ποιος θα επωμιστεί την τεράστια αυτή επιβάρυνση. Οι ελληνικές τράπεζες, μετά το «κούρεμα» περί του 75% της περιουσίας που κατέχουν σε ελληνικά ομόλογα, δεν διαθέτουν μεγάλα περιθώρια διαγραφών. Για το θέμα αυτό θα γνωμοδοτήσει η Τράπεζα της Ελλάδας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιδοτηθεί το πρόγραμμα αυτό και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα, καθώς και τα κριτήρια που θα ακολουθηθούν για τις διαγραφές μέρους των δανείων.
Η κυβέρνηση όμως αντί να μελετά μέτρα κοινωνικής αποσυμφόρησης, εφευρίσκει τρόπους προνομιακής μεταχείρισης των ολίγων. Έκπληκτοι ακούσαμε πριν από λίγες μόλις ημέρες, τον γενικό δ/ντή του ΠΑΣΟΚ και διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, να ανακοινώνει ότι θα κατατεθεί τροπολογία για καταβολή μέρους των κρατικών επιχορηγήσεων των κομμάτων προς τις τράπεζες για εξόφληση δανείων. Δεν είπε ούτε μία λέξη για μία ανάλογη βοήθεια στους χιλιάδες πολίτες και στις επιχειρήσεις που έφτασαν να μετρούν κάθε μήνα τις λιγοστές πλέον οικονομίες τους για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους…


0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις