Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

2 Σεπτεμβρίου 2010
Άρον - άρον επιστρατεύθηκε η Αναπτυξιακή Κοζάνης, προκειμένου να καταθέσει στο έκτακτο νομαρχιακό συμβούλιο της π. Τρίτης, το επιχειρησικό σχέδιο, που εκπόνησε η ίδια, για την σωτηρία της λίμνης Ορεστιάδας, ενόψει των διαβουλεύσεων, που θα έχει σήμερα Πέμπτη στην Αθήνα, ο Νομάρχης Κ. Λιάντσης με την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη παρουσία του Προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου και του Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας Γ. Κίρκου.

Αντικείμενο της σύσκεψης, θα είναι η επιβαρυμένη κατάσταση της λίμνης και η αναζήτηση τρόπου αντιμετώπισης του φαινομένου του υπερτροφισμού των κυανοφυκών, που παρουσιάζει την αποκρουστική αυτή εικόνα κατά τους θερινούς μήνες!

Με δηλώσεις του ο Νομάρχης Κ. Λιάντσης, αφού ευχαρίστησε την ΑΝ.ΚΟ, για την δωρεάν προσφορά του master plan, είπε ότι “η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, έγινε με σκοπό την παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου για την εξυγίανση και προστασία της λίμνης,που θα κατατεθεί την ερχόμενη Πέμπτη στο αρμόδιο υπουργείο. Εδώ και ένα περίπου χρόνο, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς, σε συνεργασία με την ΑΝ.ΚΟ. προχώρησε στην συλλογή όλων των στοιχείων, που αφορούν την λίμνη και στην εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού, που παρουσιάζεται σήμερα”.
Ο Διευθυντής της ΑΝ.ΚΟ Γ. Αμανατίδης από την σκοπιά του, αφού επεσήμανε ότι: “Για να αντιμετωπίσει κανείς ένα οικοσύστημα, το οποίο δέχεται και πιέζει μια κατοικημένη περιοχή, σαν την πόλη της Καστοριάς, δεν μπορεί να εστιάζει τις ενέργειές του, μόνο σε επί μέρους δράσεις αλλά θα πρέπει να το αντιμετωπίσει συνολικά, στην συνέχεια αναφέρθηκε στην στρατηγική που θα ακολουθηθεί, για την επίτευξη του τελικού στόχου.
Αυτή η στρατηγική, χωρίζεται με προτάσεις έργων, σε τέσσερις ενότητες. Αυτές είναι: α) Η συγκράτηση των φερτών υλών, από τα γύρω βουνά. β) Η συγκράτηση των λεπτόκοκων, που συνήθως εντοπίζονται στην πεδινή περιοχή, γύρω από την λίμνη. γ) Η προστασία της ιχθυοπανίδας της λίμνης και δ) Η απαγόρευση της εκβολής των αστικών λυμάτων εντός της λεκάνης απορροής, που επιβαρύνουν με ιλύ τον πυθμένα της.
Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες είναι αρκετά επιφυλακτικοί όταν ακούν για μελέτες, αφού στα συρτάρια του Δήμου Καστοριάς, είναι καταχωνιασμένες, πάνω από 37 μελέτες, για την έρευνα των στοιχείων της λίμνης, χωρίς ούτε μια μελέτη εφαρμογής των υπόλοιπων!
Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται από τον σχεδιασμό της ΑΝ.ΚΟ για την λίμνη, προκοστολογούνται γύρω στα 20 εκ. ευρώ, ποσό που από μόνο του, είναι αποτρεπτικό, για περαιτέρω ενέργειες, κατά την παρούσα συγκυρία!
Ενώ οι αμοιβές των μελετητών, εκτιμώνται γύρω στα 1,5-2 εκατ. ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ανατεθούν κατ΄ ανάγκη από τους φορείς της ΑΝ.ΚΟ.
Η ιστορία με τις μελέτες είναι παλιά, αλλά επαναλαμβάνεται σε κάθε ευκαιρία, με τους ίδιους σχεδόν πρωταγωνιστές, που αυτοπροτείνονται ως “ειδικοί”, στο ίδιο πάντα μοτίβο!
Πάνω από 38 μελέτες εκπονήθηκαν για την λίμνη. Οι περισσότερες μοιάζουν σαν να βγήκαν από τον... πολύγραφο, ενώ όλες έχουν σήμερα μόνο... μουσειακή αξία!
Αλλά το πιο τραγελαφικό ήταν όταν ο Δήμος Καστοριάς αποφάσισε να... εξορκίσει το πρόβλημα της λίμνης, ιδρύοντας Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας - Ενυδρείο το οποίο φρόντισε να στεγάσει σε καλλιμάρμαρο κτίριο, στην είσοδο της πόλης, που κόστισε στο Δήμο πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια δρχ.
Σήμερα το συγκεκριμένο “μέγαρο” φιλοξενεί ημερίδες - φιλολογικά “μνημόσυνα” για την λίμνη, που έφθασε στα βιολογικά της όρια πλέον! Αν είχαν προλάβει να στήσουν και το ενυδρείο, θα είχαμε ένα τέλειο μουσείο, με τα είδη των ψαριών της λίμνης, που απειλούνται με αφανισμό στα προσεχή χρόνια!
Παλαιότερα διοργανώθηκε εν μέσω εντάσεων και διαξιφισμών, μια ημερίδα του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων, με θέμα: “Η λίμνη της Καστοριάς, προβλήματα και προοπτικές”.
Μεταξύ των ομιλητών της ημερίδας ήταν και ο καστοριανός καθηγητής του ΑΠΘ κ. Αναστάσιος Κοβάτσης, ο οποίος χαρακτήρισε “Λιμναίο κακούργημα” αυτό που συντελείται τα τελευταία χρόνια στην λίμνη!
Ο κ. Κοβάτσης μεταξύ άλλων είπε: “Το κακούργημα έχει χρονοδιάγραμμα και δημιουργούς, θα είμαι συγκεκριμένος και απο τα τεκμηριωμένα στοιχεία που θα παραθέσω, θα βγει η αλήθεια που όλοι την ψάχνουμε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά πολλοί ένοχοι την κρύβουν επιμελώς, για ίδιους και ωφελιμιστικούς σκοπούς.
Το έγκλημα λοιπόν, συντελέσθηκε στην περίοδο τετραετίας 1996 - 1999, από τους διαχειριστές των άνω των 1.200.000.000 δραχμών, που ενώ χορηγήθηκε σε αυτούς για να εφαρμόσουν τις υποδείξεις και τα συμπεράσματα της έρευνας που έγινε από τον Καθηγητή κ. Οικονομόπουλο του “Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης”, στην οποία συμμετείχα και εγώ (εθελοντικά χωρίς να πάρω προσωπικά ούτε ένα ευρώ), αυτοί διέθεσαν απο το παραπάνω ποσόν, λιγότερο από το ήμισυ αυτού για τη λίμνη, ενώ το υπόλοιπο και μεγαλύτερο ποσόν, για άλλες έρευνες και εργασίες, άσχετες άμεσα με τη λίμνη, με αποτέλεσμα βασικά βιολογικά και χημικά στοιχεία αυτής να παραμένουν ακόμα και σήμερα άγνωστα και να δημιουργηθούν υποθέσεις, φήμες και αοριστίες για την ποιότητα, καθαρότητα και επικινδυνότητα των προϊόντων της και ο καθένας να λέει τις “επιστημονικές” ανοησίες του. Όλοι γίνανε πανεπιστήμονες, και εμείες οι Καθηγητές του ΑΠΘ είμαστε, για αυτούς, άσχετοι με τα προβλήματα της λίμνης και της επίλυσης αυτών!!!”
Διαφωτιστικός ήταν ο κ. Κοβάτσης και στον τρόπο με τον οποίο κατανεμήθηκαν τα κονδύλια που προορίζονταν για την εξυγίανση στη λίμνης. Αναφέρει λοιπόν:
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος και τεκμηριωμένος αναφέρω ότι, από τα 1.256.820.783 δρχ. που συνολικά ξοδεύθηκαν (δήθεν για τη λίμνη) μόνο 521.320.783 εκ. δρχ. ξοδεύθηκαν για την λίμνη, ενώ τα άλλα 735.500.000 εκ. δρχ. ξοδεύθηκαν για άλλες, άσχετες προς τη λίμνη αιτίες. Συγκεκριμένα, για τα παρακάτω περίεργα έργα και μελέτες ξοδεύθηκαν: 1) Για τη μελέτη της σπηλιάς του δράκου 74.600.000!!! Αν αντί της μελέτης της σπηλιάς του δράκου, διαθέτονταν τα 74,6 εκατομμύρια δρχ. για τις μετρήσεις μεταλλικών τοξικών στοιχείων της λίμνης, θα είχαμε μια πλήρη αναλυτική μελέτη των διακυμάνσεων αυτών επί δεκαετίαν και θα ξέραμε επακριβώς αν αυτές είναι επικίνδυνες για τη λίμνη και τα ψάρια της ως και αυτών που τα καταναλώνουν. Τώρα δεν ξέρουμε τίποτε, διότι δεν έγινε καμιά ανάλυση τοξικών μετάλλων μετά τις μετρήσεις που έγιναν στη μελέτη Οικονομόπουλου. Χαρακτηρίσθηκε αυτή η μελέτη, απο τους “ειδικούς” της Καστοριάς, άχρηστη και άσχετη!!! Τόσο σχετικοί και “ειδικοί” είναι!!! (οι παντογνώστες φωνασκούντες).
2) Διατέθηκαν συνολικά 330,9 εκατ. δρχ. για τις αποχετεύσεις Φουντουκλή, ενώ αυτές έπρεπε να πληρωθούν από τις εισφορές των οικοπεδοποιηθέντων αμπελώνων (μεταξύ αυτών και οι δικές μου) και όχι από τα κονδύλια της λίμνης, ενώ αν διαθέτονταν αυτά για τη μελέτη του πυθμένα της λίμνης (π.χ. στο ΙΓΜΕ), θα ξέραμε την κατάσταση αυτού, και κυρίως τι διαφυγές νερών υπάρχουν σε αυτόν. Τώρα δεν ξέρουμε τίποτε για αυτό το σοβαρό πρόβλημα.
3) Διατέθηκαν 39,9 εκ. δρχ. για τις αποχετεύσεις Νταηλάκη που επίσης βάρυναν το Δήμο Καστοριά, ενώ αν διαθέτονταν για την μελέτη της (χημικής) σύστασης του πυθμένα, θα είχαμε μια πλήρη εικόνα αυτού, με πολλές λεπτομέρειες και παραμέτρους.
4) Διατέθηκαν για τη διαμόρφωση πεζοδρομίων (βορείου παραλίας), χωρίς να έχουν αυτά καμία σχέση με την εξυγίανση της λίμνης, 138,66 εκατ. δρχ. Αν διαθέτονταν αυτά για την έρευνα των φυτοφαρμάκων, θα ξέραμε ποια είναι αυτά, ενώ τώρα δεν ξέρουμε παρά μόνο ότι υπάρχουν και μολύνουν τα νερά της λίμνης!!!
5) Διατέθηκαν από το 1.2000.000.000 ποσόν 10.856 εκ. δρχ. για τη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης. Αν διαθέτονταν αυτά, για την πλήρη οικολογική μελέτη της λίμνης, θα ξέραμε τη κατάστασή της (από πάσης πλευράς) ενώ τώρα εκπονείται διδακτορική διατριβή στο θέμα αυτό της αξιόλογου ερευνήτριας κας Ματ. Κατσιάπη και μας παρουσιάστηκαν (στην ημερίδα των αλιέων) μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία και συμπεράσματα.
6) Διατέθηκαν 138,750 εκατ. δρχ. για τη διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου σχεδίου πόλης ενώ αυτή δεν είχε καμία σχέση με τα έργα στη λίμνη, και αν διαθέτονταν για την έρευνα των απορυπαντικών - λιπασμάτων και άλλων ευτροφικών παραγόντων., θα είχαμε μία πλήρη εικόνα του ευτροφισμού που μας γεμίζει πρασινάδα και δυσοσμίες το καλοκαίρι, ως των αιτιών αυτών και της αντιμετώπισης των. Τα νούμερα και οι ημερομηνίες των ενταλμάτων είναι στη διάθεση της Εισαγγελίας και του καθενώς”.
Όλα αυτά τα στοιχεία έγιναν αντικείμενο έρευνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία κατέληξε να χαρακτηρίσει μεγάλο μέρος των δαπανηθέντων ποσών ως “παρανόμως δαπανηθέντα” και για το λόγο αυτό καταδικάστηκε η χώρα μας με βαρύτατα πρόστιμα. Τα οποία όμως όπως συμβαίνει πάντα δεν πλήρωσαν οι υπεύθυνοι, αλλά οι φορολογούμενοι πολίτες.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε σε ξένο περιοδικό μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για 13 λίμνες της χώρας και μεταξύ αυτών για την λίμνη της Καστοριάς όπου αναφέρει: είναι μία αστική λίμνη που μέχρι το 1995 δέχονταν αστικά απόβλητα. Η άνθηση των κυανοβακτηρίων είναι συνηθισμένο φαινόμενο, ενώ οι μικροκυστίνες αποτελούν χαρακτηριστικό συστατικό του νερού της λίμνης. Για πρώτη φορά κυανοτοξίνες στη λίμνη, παρατηρήθηκαν το 1987.
Τοξίνες που εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία ανιχνεύει νέα μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο νερό και τα ψάρια αρκετών λιμνών της Ελλάδας, όπως η λίμνη Καστοριάς, η Παμβώτιδα, η Μικρή Πρέσπα, η Δοϊράνη, η Ζάζαρη, η λίμνη Πετρών και η Κορώνεια.


Η πολύμηνη μελέτη (που δημοσιεύεται στο έγκριτο, διεθνές περιοδικό «Environmental Toxicology») έθεσε στο μικροσκόπιο τα χαρακτηριστικά 13 λιμνών της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, εντοπίζοντας συγκεντρώσεις τοξινών που μπορεί να καταστούν επικίνδυνες για τον άνθρωπο κατά τη διάρκεια ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων στο νερό ή λόγω της κατανάλωσης ψαριών που ζουν στα επιβαρημένα υδατικά οικοσυστήματα.


Χαρακτηριστικό είναι πως στις λίμνες της Καστοριάς, της Παμβώτιδας, της Μικρής Πρέσπας και της Κορώνειας η συγκέντρωση τοξινών (μικροκυστινών) στη σάρκα των ψαριών που μελετήθηκαν ξεπερνούν την τιμή της επιτρεπόμενης συγκέντρωσης που μπορεί να λαμβάνεται καθημερινά από έναν ενήλικο χωρίς να υπάρχουν τοξικές επιδράσεις σε αυτόν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας...


Η οικολογική κατάσταση των ελληνικών λιμνών, που αποτυπώνεται στη διδακτορική διατριβή της βιολόγου Θεοδότης Παπαδημητρίου, στο τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική. Και στις 13 λίμνες που μελετήθηκαν, ανιχνεύθηκαν συγκεντρώσεις μικροκυστινών, τοξινών δηλαδή που παράγονται από φυτοπλαγκτονικούς οργανισμούς (κυανοβακτήρια), η παρουσία των οποίων είναι συνυφασμένη με το φαινόμενο του ευτροφισμού. Τα δείγματα συλλέχθηκαν το 2007.


Στην Κορώνεια εντοπίστηκαν οι υψηλότερες συγκεντρώσεις, ενώ υψηλές συγκεντρώσεις βρέθηκαν και στα νερά των λιμνών Καστοριάς και Παμβώτιδας, όπως επίσης στη Δοϊράνη, τη Μικρή Πρέσπα, τη λίμνη Πετρών και τη Ζάζαρη. Στον αντίποδα βρίσκονται οι λίμνες Χειμαδίτιδα, Κερκίνη, Λυσιμαχία, Τριχωνίδα και Βεγορίτιδα, ενώ οι χαμηλότερες συγκεντρώσεις μικροκυστινών εντοπίστηκαν στη Βόλβη.


0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις