Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

11 Οκτωβρίου 2017
Πέρασε σήμερα από τη Βουλή η τροπολογία, με την οποία υιοθετείται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με την αναγνώριση σωματείων. Η διάταξη αφορά την υπόθεση με την αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Ένωση Ξάνθης και ορίζει ότι μπορεί να υποβάλει εκ νέου στην ελληνική Δικαιοσύνη αίτημα για την αναγνώρισή της.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, το αίτημα θα εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη, με την τήρηση του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο προβλέπει παράλληλα και την απόρριψη του αιτήματος για λόγους εθνικής ή δημόσιας ασφάλειας.

Την τροπολογία υπερψήφισαν 248 βουλευτές, ενώ 39 την καταψήφισαν. Ανάμεσά τους οι Νίνα Κασιμάτη, Μουσταφά Μουσταφά, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, όπως είχαν προαναγγείλει.

Η υπόθεση ξεκίνησε το 1986, όταν το Εφετείο Ξάνθης αρνήθηκε να αναγνωρίσει την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, με αποτέλεσμα η διοίκηση του συλλόγου να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να δικαιωθεί.

Ο Άρειος Πάγος, από την πλευρά του, εξέδωσε δύο απορριπτικές αποφάσεις υποστηρίζοντας ότι η διάλυση του σωματείου δεν παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και «είναι θεμιτή η εν λόγω διάλυση για την προάσπιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, καθώς και για τη διασφάλιση της ειρηνικής συμβίωσης του χριστιανικού και μουσουλμανικού πληθυσμού της Δυτικής Θράκης».

Ειδικότερα, το ΕΔΑΔ, με απόφασή του το 2008, δικαίωσε την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» αποφαινόμενο ότι το ελληνικό κράτος με την απόφαση αναστολής λειτουργίας της παραβίασε το άρθρο 11 της Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, συγκεκριμένα την ελευθερία του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, αναφερόμενος στην τροπολογία που σχετίζεται με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του δικαστηρίου του Στρασβούργου, είχε υπογραμμίσει ότι η προωθούμενη διάταξη εγκαθιδρύει δικαίωμα σε αυτόν που έχει πετύχει θετική απόφαση από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επανεξεταστεί η υπόθεσή του από τα ποινικά δικαστήρια, τα οποία κυρίαρχα θα αποφασίσουν και δεν υποχρεούνται να εναρμονίσουν την απόφασή τους με αυτή του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

newsbeast.gr

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις