ΣΕΛΙΔΕΣ
Αρχειοθήκη
-
►
2022
(3)
- ► Ιανουαρίου (3)
-
▼
2017
(2834)
- ► Δεκεμβρίου (79)
- ► Σεπτεμβρίου (261)
-
▼
Ιουλίου
(338)
- Εισαγγελική παρέμβαση για τις φήμες περί σεισμού 9...
- Λήγει αύριο 1/8/17 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ...
- Έναρξη ειδικού προγράμματος απασχόλησης 1.135 ανέρ...
- Δημόσια εκτέλεση βιαστή και δολοφόνου 3χρονου κορι...
- Αγωνία για τον αστυνομικό που τρυπήθηκε από σύριγγ...
- Σύλληψη πέντε ατόμων για κατοχή ναρκωτικών ουσιών ...
- Εντοπίστηκε το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό στην Κω
- «Κούρεμα» οφειλής και προσαυξήσεων προβλέπει ρύθμι...
- Θανατηφόρο τροχαίο στην Εγνατία έξω από τα Κοίλα μ...
- Τούρκοι επιχείρησαν να κρεμάσουν την τουρκική σημα...
- Εξετάσεις πιστοποίησης για τους αποφοίτους ΙΕΚ
- Οι εξερευνήσεις του Κουστώ στην Ελλάδα για τη χαμέ...
- Eurostat: Στα ύψη τρόφιμα, τηλεπικοινωνίες και άλλ...
- Διάταξη - παγίδα κόβει ή μειώνει τα επιδόματα τέκν...
- Από Δευτέρα οι εξισωτικές για τα έτη 2012-2014. Πο...
- Μισθοί πείνας για τους νέους -Τι δείχνουν τα στοιχ...
- Ξεκινά η λειτουργία 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας
- Καταδίωξη στην Εγνατία Οδό - Είχε κρύψει στο φορτη...
- Κατατέθηκαν 500 τροπολογίες τους τελευταίους 21 μήνες
- Κλείνουν «μπλοκάκια» και ανοίγουν εταιρείες του εν...
- «Μαύρη» Δευτέρα για 2,5 εκατ. φορολογούμενους
- Νεκρός από πνιγμό ο μητροπολίτης Φιλίππων, Προκόπιος
- «Βόμβα» στις συντάξεις η γήρανση του πληθυσμού
- Εντοπίστηκαν με ελικόπτερο της Αστυνομίας δυό χασι...
- Διορθώστε λάθη στο Ε9 για να μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ
- Έκρηξη χρεών προς τα Ταμεία: Εκτός ρύθμισης των 10...
- Ασύλληπτο βίντεο από Κωνσταντινούπολη: Χαλάζι σε μ...
- Τι αλλάζει για την ανάρτηση αποφάσεων στη Διαύγεια...
- Φλέβα χρυσού χτύπησε το δημόσιο στη συναυλία Ρέμου...
- ΛΕΙΠΟΥΝ 10 ΤΡΙΣ Του Νίκου Δόϊκου
- Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: 1 εκ. ευρώ για τη σ...
- Ομόφωνα ένοχος ο Τάσος Μαντέλης -Για ξέπλυμα χρήματος
- Πού κινούνται οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ: ...
- ΤΖΟΚΕΡ: Ένας υπερτυχερός κέρδισε 5,3 εκατ. ευρώ
- «Βούλιαξε» η Κωνσταντινούπολη από πρωτοφανείς κατα...
- Επιδότηση ως 150 ευρώ σε οικογένειες για πληρωμή λ...
- “Βροχή” οι τροπολογίες στο νομοσχέδιο του Υπουργεί...
- «Λαβράκια» έβγαλαν τα πόθεν έσχες των εφοριακών!
- Ο Δήμος Καστοριάς ευχαριστει το ΠΕΔΥ-ΜΥ για την χο...
- Συνέλαβαν δύο γυναίκες που έκλεψαν χρυσαφικά στην...
- Οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων: Νέες οδηγίες γι...
- Έναρξη προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε ∆ήµο...
- Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδό τ...
- Νεκροί οι δύο επιβαίνοντες του αεροσκάφους που έπ...
- Πολυνομοσχέδιο OTA: Όλες οι αλλαγές που φέρνει με ...
- Παραγράφτηκε η υπόθεση του Γιώργου Πολύζου πατέρα ...
- Οι εισηγήσεις του 18ου Δημοτικού Συμβουλίου Kαστορ...
- Στα Δικαστήρια της Κοζάνης η μητέρα και ο πατριός ...
- Το αδιαχώρητο στο Θέατρο του Βουνού Καστοριάς με τ...
- Θεσσαλονίκη: Πέντε τραυματίες από αμάξι που «εισέβ...
- «Εισβολή» UFO σε χωριό της Κρήτης
- ΕΦΚΑ: Στην «τσιμπίδα» δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν...
- Ολυμπία Τελιγιορίδου: Συγχαρητήρια επιστολή στις α...
- Από τον καύσωνα-εξπρές σε φθινοπωρινό σκηνικό
- Μπαχτσελί: 15 νησιά του Αιγαίου παρανόμως στην Ελλάδα
- Ο επιχειρηματίας της Πάτμου για τον εφοριακό: Γι' ...
- Τι είναι τελικά αυτοί οι ΕΝ.ΔΗΜΟ. ;
- Ενδιαφέρον των επενδυτών για το ελληνικό ομόλογο
- Αυξάνονται τα κρούσματα ελονοσίας στην Ελλάδα: 57 ...
- Φόροι και ασφαλιστικές εισφορές ισοπέδωσαν τη μεσα...
- Στις 17 Σεπτεμβρίου η Θεσσαλονίκη θα «μυρίσει» στά...
- Σύλληψη δύο αλλοδαπών σε περιοχή της Καστοριάς για...
- Το 3o SMIXI Forest Festival στο Άργος Ορεστικό ...
- Αλλάζουν τα επιδόματα: Αναλαμβάνει ο «νέος ΟΓΑ»
- Αυλαία για τον Ιούλιο με καύσωνα και βροχές
- Eνημέρωση των πολιτών για τα Funds και το νόμο για...
- ΤΕΙ, συγχώνευση και μετατροπή σε ΑΕΙ
- Αυτή την Κυριακή 30 Ιουλίου η συναυλία στον Άνω Κρ...
- Βγήκε στις αγορές η Ελλάδα -Εκδίδεται πενταετές ομ...
- Εξαρθρώθηκε δίκτυο που παρασκεύαζε ποτά-μπόμπες: Ο...
- Συγχαρητήρια του Δημάρχου Καστοριάς στην Θωμαή Εμμ...
- Καταγγελία για Ανοιχτό Πανεπιστήμιο: «Βαριούνται ν...
- Τσίπρας: Εκανα μεγάλα λάθη - Το plan B του Βαρουφά...
- Συλλυπητήρια του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο...
- Δημόσια Διαβούλευση για την τροποποίηση του Οργανι...
- Βάσεις 2017: Ξεκαθαρίζει η εικόνα. Σε αυτό το πεδί...
- Ποιοι βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη – Τι ισχύει γι...
- Βούτηξε στη θάλασσα και πέθανε (βίντεο)
- Εφοριακός πήγε για έλεγχο και τον έστειλαν στο νοσ...
- Λύση Ιρλανδίας για τα «κόκκινα δάνεια»: Δώστε το σ...
- «Όσα μου είπε ο Αλέξης για το Grexit και τα 16 δισ.»
- Επίθεση Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην κυβέρ...
- Δήμος Άργους Ορεστικού: Κρατήρες ηφαιστείου στο δρ...
- Πολιτική θύελλα για τις αποκαλύψεις στο βιβλίο Βαρ...
- Μηδενίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές για όσους έχ...
- ΟΑΕΔ: Έρχονται προσλήψεις 360 εργασιακών συμβούλων...
- Κατολίσθηση στην Κω – Αμμόλοφος έπεσε σε παραλία μ...
- Ξαναχτυπά ο Βαρουφάκης: Έξοδος στις αγορές πτωχευμ...
- Πολύνεκρο τροχαίο στην Εύβοια
- Το ζευγάρι της γκαντεμιάς ήταν και στον σεισμό της...
- Εξτρα χαράτσι 650 € λόγω μείωσης του αφορολόγητου
- Τα θέματα που θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο...
- Τουρνουά Τένις από τον Πρωτέα
- Στο 30,5% του πληθυσμού της Πτολεμαΐδας τα κρούσμα...
- Εθεάθη UFO μετά το σεισμό στην Κω; (βίντεο)
- Τράπεζες: Ξεκίνησαν τις διαγραφές πριν τον εξωδικα...
- Λουκέτο σε Τράπεζα Φύλαξης Βλαστοκυττάρων – Αναστά...
- Απίστευτο: Έγινε η εκταφή της σορού του Νταλί - Τι...
- Τουρκικό σχέδιο για την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου
- Στο «ρυθμό» των Ρίχτερ και η Κρήτη: Ισχυρός σεισμό...
- ► Φεβρουαρίου (194)
- ► Ιανουαρίου (207)
-
►
2016
(1885)
- ► Δεκεμβρίου (150)
- ► Σεπτεμβρίου (258)
- ► Φεβρουαρίου (129)
- ► Ιανουαρίου (102)
-
►
2015
(1400)
- ► Δεκεμβρίου (76)
- ► Σεπτεμβρίου (105)
- ► Φεβρουαρίου (133)
- ► Ιανουαρίου (126)
-
►
2014
(1174)
- ► Δεκεμβρίου (123)
- ► Σεπτεμβρίου (211)
- ► Φεβρουαρίου (29)
- ► Ιανουαρίου (14)
-
►
2013
(213)
- ► Δεκεμβρίου (30)
- ► Σεπτεμβρίου (19)
- ► Φεβρουαρίου (19)
- ► Ιανουαρίου (19)
-
►
2012
(201)
- ► Δεκεμβρίου (13)
- ► Σεπτεμβρίου (14)
- ► Φεβρουαρίου (19)
- ► Ιανουαρίου (20)
-
►
2011
(185)
- ► Δεκεμβρίου (12)
- ► Σεπτεμβρίου (13)
- ► Φεβρουαρίου (24)
- ► Ιανουαρίου (10)
Από το Blogger.
ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ
Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.
Πρόσφατα
3 Ιουλίου 2017
ΚΕ.Π.ΚΑ. Δυτ. Μακεδονίας: Καλοκαίρι και Τροφοδηλητηριάσεις
7/03/2017 11:02:00 π.μ.
|
|
Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, κυρίως λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, που βοηθά τη γρήγορη αλλοίωση των τροφίμων, υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης ασθενειών, από τροφοδηλητηριάσεις. Οι τροφοδηλητηριάσεις αυτές, συνήθως, οφείλονται, στην κατανάλωση τροφίμων που προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται, χωρίς την τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής.
Οι καταναλωτές πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τόσο κατά την αγορά και διατήρηση των τροφίμων, όσο και κατά την επίσκεψή μας, σε χώρους μαζικής εστίασης.
Γενικά
- Ελέγχουμε χρώμα, οσμή, γεύση των τροφίμων, καθώς και την ημερομηνία λήξεως και τις συνθήκες διατήρησής τους.
- Δεν αγοράζουμε και δεν αφήνουμε τρόφιμα εκτεθειμένα, στον ήλιο ή στα έντομα.
- Τοποθετούμε τα ευαλλοίωτα τρόφιμα, που απαιτούν συντήρηση, υπό ψύξη, στο ψυγείο, όσο πιο γρήγορα γίνεται, μετά την αγορά τους.
- Πλένουμε τα χέρια μας, συχνά, με σαπούνι και νερό και, πάντα, πριν από κάθε γεύμα.
-Δεν αγοράζουμε γαλακτοκομικά προϊόντα, παρά μόνον από ελεγχόμενες και οργανωμένες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις.
- Τρώμε μόνο καλομαγειρεμένο φαγητό και καλοπλυμένα φρούτα και λαχανικά.
- Δεν τρώμε μισομαγειρεμένο κρέας ή ωμά αυγά. Τα όστρακα, πρέπει να είναι πάντα ζωντανά πριν το μαγείρεμα τους. Είναι επικίνδυνο να καταναλώνονται ωμά, ιδίως από τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, έγκυες, ηλικιωμένους, ασθενείς με χρόνια νοσήματα ή με καταστολή του ανοσοποιητικού τους συστήματος). Συστήνεται η θέρμανση τους για 30΄στους 140οC, για ασφαλή κατανάλωση.
- Τα τρόφιμα και κυρίως τα ευαλλοίωτα, δηλ. όσα συντηρούνται σε ψύξη, πρέπει να αγοράζονται από ελεγχόμενους χώρους, δηλ. από αγορές και όχι από πλανόδιους πωλητές.
Χυμοί – Εμφιαλωμένα νερά
- Οι χυμοί και τα εμφιαλωμένα νερά πρέπει να φυλάσσονται ή σε ψυγεία, ή σε δροσερά και σκιερά μέρη. Δεν αγοράζουμε χυμούς και νερά, που είναι εκτεθειμένα, στον ήλιο.
- Τα ψυγεία δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα, στο ήλιο.
- Τηρούμε τις σωστές συνθήκες διατήρησης. Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας φυλάσσουμε την ποσότητα, που δεν καταναλώσαμε, στο ψυγείο.
Παγωτά
ü Οι καταψύκτες, όπου φυλάσσονται τα παγωτά:
· πρέπει να λειτουργούν, σε θερμοκρασίες μικρότερες από -18 °C,
· δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένοι, στον ήλιο,
· πρέπει να κλείνουν ερμητικά,
· δεν πρέπει να σχηματίζεται, πάγος στο εσωτερικό τους.
- Δεν αγοράζουμε παγωτά, που εμφανίζουν ελαττώματα, στη συσκευασία τους (παραμορφωμένες ή σχισμένες συσκευασίες κ.λπ.), διότι αυτό υποδηλώνει είτε προβλήματα, στη λειτουργία του καταψύκτη, οπότε το παγωτό έχει, εν μέρει, αποψυχθεί και επανακαταψυχθεί, είτε λανθασμένους χειρισμούς, στη μεταφορά, μεταχείριση και διάθεση των παγωτών, στα σημεία πώλησης.
- Αποθηκεύουμε, στην κατάψυξη του σπιτιού μας, το παγωτό, όσο το δυνατό γρηγορότερα, μετά την αγορά του. Αν αγοράζουμε παγωτό, από Σουπερ Μάρκετ, πρέπει να είναι το τελευταίο είδος, που θα βάλουμε στο καροτσάκι μας.
- Πριν αγοράσουμε χύμα παγωτό, ελέγχουμε την καθαριότητα του χώρου, του προσωπικού και των εργαλείων. Ελέγχουμε τις συνθήκες διατήρησής του στις βιτρίνες. Οι βιτρίνες θα πρέπει να λειτουργούν, σε θερμοκρασίες μικρότερες από -14 °C και να μην είναι εκτεθειμένες στον ήλιο. Όταν η λειτουργία της βιτρίνας δεν είναι σωστή, σχηματίζεται πάγος, στα τοιχώματα και μεταβάλλεται η σκληρότητα και η μορφή του παγωτού.
- Πριν την κατανάλωση του παγωτού, προσέχουμε μήπως έχουν σχηματιστεί κρύσταλλοι, στο εσωτερικό της μάζας του. Οι αποχρωματισμένες περιοχές και οι μεγάλοι κρύσταλλοι πάγου, στην κύρια μάζα του παγωτού, αποτελούν ένδειξη απόψυξης και επανακατάψυξης, γεγονός, που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων.
Ψησταριές
Μικρόβια, όπως η σαλμονέλα, τα κολοβακτηρίδια κ.λπ. μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Μπορούμε, όμως, να προφυλαχθούμε, ακολουθώντας μερικές πρακτικές συμβουλές.
- Το φαγητό πρέπει να είναι καλοψημένο, όχι όμως, καμένο.
- Τα κατεψυγμένα τρόφιμα, πριν τα ψήσουμε, πρέπει να αποψυχθούν καλά.
- Πρέπει να γυρίζουμε το τρόφιμο, συχνά, για να ψηθεί ομοιόμορφα.
- Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το κρέας έχει ψηθεί, στο εσωτερικό του.
- Ακόμη και αν το κρέας είναι καμένο, εξωτερικά, μπορεί να μην είναι καλά ψημένο, από μέσα. Για αυτό το ψήνουμε ομοιόμορφα, σε σταθερή θερμοκρασία.
Ωμό κρέας
- Δεν αφήνουμε το ωμό κρέας να ακουμπά ή να στάζει, σε άλλα τρόφιμα.
- Χρησιμοποιούμε διαφορετικά εργαλεία (μαχαίρια, επιφάνειες κοπής ) για τα ωμά κρέατα και τα ψημένα τρόφιμα.
- Δεν τοποθετούμε το ψημένο φαγητό, στο ίδιο πιάτο, που είχαμε χρησιμοποιήσει, για το ωμό κρέας, χωρίς να το πλύνουμε πρώτα, πολύ καλά.
- Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας, μετά το χειρισμό ωμών κρεάτων.
- Δεν προσθέτουμε, σε ψημένο κρέας, σάλτσα ή μαρινάδα, την οποία έχουμε προηγουμένως, χρησιμοποιήσει, σε ωμό.
Μαγειρεμένα τρόφιμα
- Μετά το ψήσιμο, το φαγητό πρέπει να καταναλωθεί, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Διαφορετικά το φυλάγουμε, στο ψυγείο, αφού κρυώσει, μέσα σε (2) ώρες από το ψήσιμο του. Μετά από τέσσερις ώρες, από το τέλος του ψησίματος και εφόσον παρέμεινε εκτός ψυγείου, αρχίζει η αλλοίωση του και δεν πρέπει να καταναλώνεται. Αναθέρμανση (ξαναζέσταμα) του ίδιου φαγητού, δεν επιτρέπεται, για δεύτερη φορά.
- Ο ζεστός καιρός είναι ιδανικός, για την ανάπτυξη μικροβίων. Για το λόγο αυτό, κρατάμε το φαγητό, εκτός ψυγείου, για όσο λιγότερο χρόνο γίνεται.
Γεύμα, εκτός σπιτιού
Το καλοκαίρι, πολλές φορές, τρώμε, έξω. Καλό είναι να τηρούμε τις παρακάτω
πρακτικές συμβουλές
ü Επιλέγουμε καταστήματα, που φαίνονται ότι εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, για την ασφάλεια των τροφίμων (καθαρά πατώματα, τοίχοι και τραπεζομάντιλα, καθαρές τουαλέτες, απουσία εντόμων και προσωπικό, με καθαρά ρούχα εργασίας ).
ü Δεν καταναλώνουμε φαγητά, που έχουν ασυνήθιστο χρώμα, μυρωδιά και γεύση.
ü Ζητάμε, πάντα, τα κρέατα, πουλερικά και ψάρια να είναι καλοψημένα.
ü Δεν καταναλώνουμε λαχανικά, που φαίνονται ότι δεν έχουν πλυθεί, καλά.
ü Προτιμούμε φαγητά πρόσφατης παρασκευής ή φαγητά, που παρασκευάζονται την ώρα της παραγγελίας.
Μικρογεύματα
Μερικές χρήσιμες συμβουλές, όταν αγοράζουμε τρόφιμα, από τα κυλικεία πλοίων, τρένων, καντίνες κ.λπ., είναι οι εξής:
- Επιλέγουμε καταστήματα, που φαίνονται ότι εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, για την ασφάλεια των τροφίμων.
- Έτοιμα σάντουιτς (με αλλαντικά, τυρί, αυγά, διάφορες σαλάτες ή σάλτσες, κ. λπ. ) πρέπει να διατηρούνται, στο ψυγείο.
- Έτοιμα snacks (τυρόπιτες, πίτσες, σπανακόπιτες, κ.λπ.) πρέπει να διατηρούνται, σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60 °C, να είναι, δηλαδή, πολύ ζεστά.
- Σαλάτες, που διατίθενται, σε salad bar, πρέπει να διατηρούνται, υπό ψύξη και σε ειδικές προθήκες.
- Οι προθήκες (βιτρίνες) με χύμα παγωτά, πρέπει να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία. Τα παγωτά να είναι σκληρά, να μην είναι εκτεθειμένα, σε έντομα και να σερβίρονται, με καθαρά σκεύη.
- Τα προϊόντα κρέατος και πουλερικών (γύρος, σουβλάκια, κ.λπ.) πρέπει να είναι καλοψημένα.
- Τα ψυγεία, με αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά, δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα, στον ήλιο και να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία (μικρότερη από 7οC).
- Τα μαγειρεμένα τρόφιμα, διάφορα είδη γαλακτομικών ή διάφορα είδη αλιευμάτων, που δεν καταναλώθηκαν, εντός δύο ωρών, από την αγορά τους και δε διατηρήθηκαν, στο ψυγείο, πρέπει να πετιούνται.
Θερμίδες
Πολλά, από τα εδέσματα, που καταναλώνουμε το καλοκαίρι, είναι μεν δροσιστικά, αλλά πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη. Αυτά θα πρέπει να καταναλώνονται, με μέτρο. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχάσουμε να πίνουμε άφθονο νερό και... να βάλουμε στο διαιτολόγιό μας, καθημερινά, τα 5 ΧΡΩΜΑΤΑ:
- Κίτρινο: κίτρινα φρούτα (μπανάνες) και λαχανικά (κίτρινες πιπεριές)
- Πράσινο: λαχανικά και σαλάτες (μαρούλι)
- Πορτοκάλι: πορτοκαλί φρούτα (πορτοκάλια)
- Μπλε: ανθοκυάνες (σταφύλι, σουλτανίνα)
- Κόκκινο: κόκκινα φρούτα και λαχανικά (κόκκινες πιπεριές, κεράσια)
Το ΚΕ.Π.ΚΑ., για το σημερινό Δελτίο Τύπου του, χρησιμοποίησε, ως πηγή, το φυλλάδιο του Ε.Φ.Ε.Τ. «Επιλογή τροφίμων το καλοκαίρι».Πιστεύουμε ότι οι συμβουλές αυτές πρέπει να γίνουν γνωστές, σε όλους τους καταναλωτές, για να χαρούμε ένα ευχάριστο καλοκαίρι, χωρίς τροφοδηλητηριάσεις και ταλαιπωρίες.
Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. 2461042282, ώρες 09:30 – 12:30 καθημερινά.
Οι καταναλωτές πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τόσο κατά την αγορά και διατήρηση των τροφίμων, όσο και κατά την επίσκεψή μας, σε χώρους μαζικής εστίασης.
Γενικά
- Ελέγχουμε χρώμα, οσμή, γεύση των τροφίμων, καθώς και την ημερομηνία λήξεως και τις συνθήκες διατήρησής τους.
- Δεν αγοράζουμε και δεν αφήνουμε τρόφιμα εκτεθειμένα, στον ήλιο ή στα έντομα.
- Τοποθετούμε τα ευαλλοίωτα τρόφιμα, που απαιτούν συντήρηση, υπό ψύξη, στο ψυγείο, όσο πιο γρήγορα γίνεται, μετά την αγορά τους.
- Πλένουμε τα χέρια μας, συχνά, με σαπούνι και νερό και, πάντα, πριν από κάθε γεύμα.
-Δεν αγοράζουμε γαλακτοκομικά προϊόντα, παρά μόνον από ελεγχόμενες και οργανωμένες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις.
- Τρώμε μόνο καλομαγειρεμένο φαγητό και καλοπλυμένα φρούτα και λαχανικά.
- Δεν τρώμε μισομαγειρεμένο κρέας ή ωμά αυγά. Τα όστρακα, πρέπει να είναι πάντα ζωντανά πριν το μαγείρεμα τους. Είναι επικίνδυνο να καταναλώνονται ωμά, ιδίως από τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, έγκυες, ηλικιωμένους, ασθενείς με χρόνια νοσήματα ή με καταστολή του ανοσοποιητικού τους συστήματος). Συστήνεται η θέρμανση τους για 30΄στους 140οC, για ασφαλή κατανάλωση.
- Τα τρόφιμα και κυρίως τα ευαλλοίωτα, δηλ. όσα συντηρούνται σε ψύξη, πρέπει να αγοράζονται από ελεγχόμενους χώρους, δηλ. από αγορές και όχι από πλανόδιους πωλητές.
Χυμοί – Εμφιαλωμένα νερά
- Οι χυμοί και τα εμφιαλωμένα νερά πρέπει να φυλάσσονται ή σε ψυγεία, ή σε δροσερά και σκιερά μέρη. Δεν αγοράζουμε χυμούς και νερά, που είναι εκτεθειμένα, στον ήλιο.
- Τα ψυγεία δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα, στο ήλιο.
- Τηρούμε τις σωστές συνθήκες διατήρησης. Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας φυλάσσουμε την ποσότητα, που δεν καταναλώσαμε, στο ψυγείο.
Παγωτά
ü Οι καταψύκτες, όπου φυλάσσονται τα παγωτά:
· πρέπει να λειτουργούν, σε θερμοκρασίες μικρότερες από -18 °C,
· δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένοι, στον ήλιο,
· πρέπει να κλείνουν ερμητικά,
· δεν πρέπει να σχηματίζεται, πάγος στο εσωτερικό τους.
- Δεν αγοράζουμε παγωτά, που εμφανίζουν ελαττώματα, στη συσκευασία τους (παραμορφωμένες ή σχισμένες συσκευασίες κ.λπ.), διότι αυτό υποδηλώνει είτε προβλήματα, στη λειτουργία του καταψύκτη, οπότε το παγωτό έχει, εν μέρει, αποψυχθεί και επανακαταψυχθεί, είτε λανθασμένους χειρισμούς, στη μεταφορά, μεταχείριση και διάθεση των παγωτών, στα σημεία πώλησης.
- Αποθηκεύουμε, στην κατάψυξη του σπιτιού μας, το παγωτό, όσο το δυνατό γρηγορότερα, μετά την αγορά του. Αν αγοράζουμε παγωτό, από Σουπερ Μάρκετ, πρέπει να είναι το τελευταίο είδος, που θα βάλουμε στο καροτσάκι μας.
- Πριν αγοράσουμε χύμα παγωτό, ελέγχουμε την καθαριότητα του χώρου, του προσωπικού και των εργαλείων. Ελέγχουμε τις συνθήκες διατήρησής του στις βιτρίνες. Οι βιτρίνες θα πρέπει να λειτουργούν, σε θερμοκρασίες μικρότερες από -14 °C και να μην είναι εκτεθειμένες στον ήλιο. Όταν η λειτουργία της βιτρίνας δεν είναι σωστή, σχηματίζεται πάγος, στα τοιχώματα και μεταβάλλεται η σκληρότητα και η μορφή του παγωτού.
- Πριν την κατανάλωση του παγωτού, προσέχουμε μήπως έχουν σχηματιστεί κρύσταλλοι, στο εσωτερικό της μάζας του. Οι αποχρωματισμένες περιοχές και οι μεγάλοι κρύσταλλοι πάγου, στην κύρια μάζα του παγωτού, αποτελούν ένδειξη απόψυξης και επανακατάψυξης, γεγονός, που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων.
Ψησταριές
Μικρόβια, όπως η σαλμονέλα, τα κολοβακτηρίδια κ.λπ. μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Μπορούμε, όμως, να προφυλαχθούμε, ακολουθώντας μερικές πρακτικές συμβουλές.
- Το φαγητό πρέπει να είναι καλοψημένο, όχι όμως, καμένο.
- Τα κατεψυγμένα τρόφιμα, πριν τα ψήσουμε, πρέπει να αποψυχθούν καλά.
- Πρέπει να γυρίζουμε το τρόφιμο, συχνά, για να ψηθεί ομοιόμορφα.
- Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το κρέας έχει ψηθεί, στο εσωτερικό του.
- Ακόμη και αν το κρέας είναι καμένο, εξωτερικά, μπορεί να μην είναι καλά ψημένο, από μέσα. Για αυτό το ψήνουμε ομοιόμορφα, σε σταθερή θερμοκρασία.
Ωμό κρέας
- Δεν αφήνουμε το ωμό κρέας να ακουμπά ή να στάζει, σε άλλα τρόφιμα.
- Χρησιμοποιούμε διαφορετικά εργαλεία (μαχαίρια, επιφάνειες κοπής ) για τα ωμά κρέατα και τα ψημένα τρόφιμα.
- Δεν τοποθετούμε το ψημένο φαγητό, στο ίδιο πιάτο, που είχαμε χρησιμοποιήσει, για το ωμό κρέας, χωρίς να το πλύνουμε πρώτα, πολύ καλά.
- Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας, μετά το χειρισμό ωμών κρεάτων.
- Δεν προσθέτουμε, σε ψημένο κρέας, σάλτσα ή μαρινάδα, την οποία έχουμε προηγουμένως, χρησιμοποιήσει, σε ωμό.
Μαγειρεμένα τρόφιμα
- Μετά το ψήσιμο, το φαγητό πρέπει να καταναλωθεί, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Διαφορετικά το φυλάγουμε, στο ψυγείο, αφού κρυώσει, μέσα σε (2) ώρες από το ψήσιμο του. Μετά από τέσσερις ώρες, από το τέλος του ψησίματος και εφόσον παρέμεινε εκτός ψυγείου, αρχίζει η αλλοίωση του και δεν πρέπει να καταναλώνεται. Αναθέρμανση (ξαναζέσταμα) του ίδιου φαγητού, δεν επιτρέπεται, για δεύτερη φορά.
- Ο ζεστός καιρός είναι ιδανικός, για την ανάπτυξη μικροβίων. Για το λόγο αυτό, κρατάμε το φαγητό, εκτός ψυγείου, για όσο λιγότερο χρόνο γίνεται.
Γεύμα, εκτός σπιτιού
Το καλοκαίρι, πολλές φορές, τρώμε, έξω. Καλό είναι να τηρούμε τις παρακάτω
πρακτικές συμβουλές
ü Επιλέγουμε καταστήματα, που φαίνονται ότι εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, για την ασφάλεια των τροφίμων (καθαρά πατώματα, τοίχοι και τραπεζομάντιλα, καθαρές τουαλέτες, απουσία εντόμων και προσωπικό, με καθαρά ρούχα εργασίας ).
ü Δεν καταναλώνουμε φαγητά, που έχουν ασυνήθιστο χρώμα, μυρωδιά και γεύση.
ü Ζητάμε, πάντα, τα κρέατα, πουλερικά και ψάρια να είναι καλοψημένα.
ü Δεν καταναλώνουμε λαχανικά, που φαίνονται ότι δεν έχουν πλυθεί, καλά.
ü Προτιμούμε φαγητά πρόσφατης παρασκευής ή φαγητά, που παρασκευάζονται την ώρα της παραγγελίας.
Μικρογεύματα
Μερικές χρήσιμες συμβουλές, όταν αγοράζουμε τρόφιμα, από τα κυλικεία πλοίων, τρένων, καντίνες κ.λπ., είναι οι εξής:
- Επιλέγουμε καταστήματα, που φαίνονται ότι εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, για την ασφάλεια των τροφίμων.
- Έτοιμα σάντουιτς (με αλλαντικά, τυρί, αυγά, διάφορες σαλάτες ή σάλτσες, κ. λπ. ) πρέπει να διατηρούνται, στο ψυγείο.
- Έτοιμα snacks (τυρόπιτες, πίτσες, σπανακόπιτες, κ.λπ.) πρέπει να διατηρούνται, σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60 °C, να είναι, δηλαδή, πολύ ζεστά.
- Σαλάτες, που διατίθενται, σε salad bar, πρέπει να διατηρούνται, υπό ψύξη και σε ειδικές προθήκες.
- Οι προθήκες (βιτρίνες) με χύμα παγωτά, πρέπει να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία. Τα παγωτά να είναι σκληρά, να μην είναι εκτεθειμένα, σε έντομα και να σερβίρονται, με καθαρά σκεύη.
- Τα προϊόντα κρέατος και πουλερικών (γύρος, σουβλάκια, κ.λπ.) πρέπει να είναι καλοψημένα.
- Τα ψυγεία, με αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά, δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα, στον ήλιο και να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία (μικρότερη από 7οC).
- Τα μαγειρεμένα τρόφιμα, διάφορα είδη γαλακτομικών ή διάφορα είδη αλιευμάτων, που δεν καταναλώθηκαν, εντός δύο ωρών, από την αγορά τους και δε διατηρήθηκαν, στο ψυγείο, πρέπει να πετιούνται.
Θερμίδες
Πολλά, από τα εδέσματα, που καταναλώνουμε το καλοκαίρι, είναι μεν δροσιστικά, αλλά πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη. Αυτά θα πρέπει να καταναλώνονται, με μέτρο. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχάσουμε να πίνουμε άφθονο νερό και... να βάλουμε στο διαιτολόγιό μας, καθημερινά, τα 5 ΧΡΩΜΑΤΑ:
- Κίτρινο: κίτρινα φρούτα (μπανάνες) και λαχανικά (κίτρινες πιπεριές)
- Πράσινο: λαχανικά και σαλάτες (μαρούλι)
- Πορτοκάλι: πορτοκαλί φρούτα (πορτοκάλια)
- Μπλε: ανθοκυάνες (σταφύλι, σουλτανίνα)
- Κόκκινο: κόκκινα φρούτα και λαχανικά (κόκκινες πιπεριές, κεράσια)
Το ΚΕ.Π.ΚΑ., για το σημερινό Δελτίο Τύπου του, χρησιμοποίησε, ως πηγή, το φυλλάδιο του Ε.Φ.Ε.Τ. «Επιλογή τροφίμων το καλοκαίρι».Πιστεύουμε ότι οι συμβουλές αυτές πρέπει να γίνουν γνωστές, σε όλους τους καταναλωτές, για να χαρούμε ένα ευχάριστο καλοκαίρι, χωρίς τροφοδηλητηριάσεις και ταλαιπωρίες.
Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. 2461042282, ώρες 09:30 – 12:30 καθημερινά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(Atom)
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Ποιοι είναι οι σημερινοί εικοσάρηδες; Τι γνωρίζουμε πραγματικά γι’ αυτούς; Tι θέλουν; Πώς ζουν; Είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή τους; Το...
-
Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους σε μια επιχείρηση που πραγματοποί...
-
Επτά προτάσεις εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα κατέθεσε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικ...
-
Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017 θα τελεστεί το 6μηνο μνημόσυνο του αδικοχαμένου ταξιτζή Κοσμά Τζέλιου. Τελούμε την Κυριακή 10-9-2017 στ...
-
Άρθρο του Δημήτρη Ιατρίδη Όταν πριν από ένα χρόνο περίπου ο χερ Φούχτελ χτυπούσε την πόρτα του Δημάρχου Καστοριάς, ως απεσταλμένος της ...
-
Ενα τουρκικό εμπορικό πλοίο, το οποίο έπλεε 3 ν.μ από την Ρόδο αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές της ελληνικής ακτοφυλακής για έλεγχο κα...
-
Αθλητικοί χώροι αλλά και αναψυχής δίπλα στο δασάκι Άργους Ορεστικού. Η εγκατάληψη σε όλο της το μεγαλείο. Γήπεδο 5X5, κιόσκια και άκοπα...
-
►ΜΑΛΛΟΝ βιάστηκαν κάποιοι να αποδώσουν σ΄ ένα πρώην δήμαρχο, το... διασωληνωμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο, που εγκατέστησε ο Δήμος Καστ...
-
Στο σημείο της σημερινής στρατιωτικής τραγωδίας με την πτώση του ελικοπτέρου που προκάλεσε τον θανατο 4 ατόμων πριν από 40 χρόνια είχε συ...
-
Το Μπαϊρακτάρειο Δημοτικό Ωδείο Καστοριάς, διοργανώνει την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 6.00 το απόγευμα συναυλία με τίτλο
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου