Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

10 Μαΐου 2017
Εδώ θα μας φέρνει πάντοτε ένας άλλος έρωτας, μια άλλη Ηθική . Όχι με την ηθικολογική αλλά με την βαθύτατα πολιτική έννοια τού όρου . Η ανυποχώρητη πίστη στην κοινωνική Ανάσταση . Η συνειδητή και διαρκής υποταγή τού ατομικού στο συλλογικό .

Εδώ θα μας καλεί πάντοτε η Μνήμη τών συναγωνιστών που έπεσαν. Η Μνήμη τού Βασίλη Μπεκροδημήτρη , τού Γιάννη Χαλκίδη, τού Γιώργου Τσαρουχά.


Και κάθε πρωινό θα έρχεται και θα ξανάρχεται ο Θωμάς με λίγο βαμβάκι κι ένα μπουκαλάκι οινόπνευμα να κάνει επαλείψεις στο στήθος και στη πλάτη μας , μετά την βραδινή περιποίηση στην Βαλαωρίτου , όταν τα κόκκινα σημάδια τής νύχτας θα ξημερώνουν μαβιά .

Εδώ θα μας φέρνουν οι αναμνήσεις τού ωραιότερου Αγώνα τής ζωής μας , τότε που οι ιδέες περιφρονούσαν τις ανάγκες και οι φιλίες ατσαλώνονταν μέσα στην Αντίσταση που περιφρονούσε τον Θάνατο.

Αθάνατοι οι αγωνιστές νεκροί μας .

Να κρατάμε σαν φυλαχτό βαθειά στην καρδιά μας το αγωνιστικό ήθος και την θυσία τους.


Αθάνατοι !!!!!!!

* Σημειώσεις Κλέαρχου Τσαουσίδη.: Ο Νίκος Δόικος είναι αρχιτέκτονας – συγγραφέας, πολίτης του κόσμου, με έδρα την Καστοριά ,τη Θεσσαλονίκη και τη Νέα Υόρκη.

Όταν γύρισε στην Ελλάδα για να συνεχίσει τις σπουδές του στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, συνελήφθη πολλές φορές, βασανίστηκε και ήταν μέσα στους 35 φοιτητές και άλλους αγωνιστές που θεωρήθηκαν πρωταίτιοι της εξέγερσης του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης και υπέστησαν το μένος των χουντικών πρώτης και δεύτερης κοπής.

Ο Θωμάς στον οποίο αναφέρεται είναι ο Θωμάς Βασιλειάδης, από τους πιο βασανισμένους αγωνιστές. Φυλακίστηκε ως μέλος του Ρήγα Φεραίου κι έπειτα από την αποφυλάκισή του, το 1972, ήταν από τους πρωτοπόρους της αναγέννησης του φοιτητικού κινήματος. Στην κατάληψη του Πολυτεχνείου διαδραμάτισε κορυφαίο ρόλο. Τον χάσαμε στα 39 του από καρκίνο στο όργανο που αρέσκονταν να χτυπάνε με το κλομπ οι χουντικοί: στο ήπαρ.

Η Βαλαωρίτου είναι η οδός στην οποία στεγαζόταν από το 1969 και έπειτα η «Εθνική Ασφάλεια» των χουντικών. Σήμερα, στο κτίριο στεγάζεται ιδιωτική σχολή.

Ο χώρος μνήμης που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017 από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, βρίσκεται μέσα στο κτίριο του Πολεμικού Μουσείου, εκεί δηλαδή που οι χουντικοί είχαν την έδρα της ΚΥΠ και τους πιο πλήρεις μηχανισμούς βασανιστηρίων, εκεί όπου άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από απίστευτα βασανιστήρια ο βουλευτής της ΕΔΑ Γιώργης Τσαρουχάς.

Ενίοτε, η Ιστορία εκδικείται…

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις