Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

23 Μαΐου 2014

Χρονογράφημα του Δημήτρη Ιατρίδη

  Οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση, που στην νεοελληνική διάλεκτο ονομάζονται και “γκάλοπ” (λεξικό Μπαμπινιώτη), δεν είναι μια καινούργια ευφεύρεση της πολιτικής επιστήμης. Είναι τόσο παλιά όσο περίπου και η πολιτική τέχνη. 

  Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις, πρώτοι οι Σουμέριοι ή οι Βαβυλώνιοι χάραζαν στους τοίχους διάφορα ερωτήματα για κάποια προσωπικότητα της εποχής και οι απλοί άνθρωποι έπρεπε να επιδοκιμάσουν ή να αποδοκιμάσουν τις ερωτήσεις με έναν συμβολισμό διαφορετικού χρώματος. 
Στην αποδοκιμασία χρησιμοποιούσαν το μαύρο. 
Εξ΄ ου και το “μαύρισμα”. 
Δυστυχώς όμως η γραφή των Βαβυλωνίων τα περίφημα “σανσκριτικά” είναι τόσο δυσανάγνωστα, όσο περίπου και τα σύγχρονα “σανσκριτικά” των εταιριών δημοσκοπήσεων, που προκαλούν σύγχυση. Γι  αυτό και τότε και τώρα λέμε πως με τα γάλλοπ έγινε της Βαβυλωνίας...
Λίγο αργότερα οι αρχαίοι Έλληνες που συστηματοποίησαν την μέθοδο των δημοσκοπήσεων, ανακάλυψαν τα περίφημα “όστρακα” δηλ. κάτι σαν τα σημερινά “μηχανάκια” της MRB και των άλλων εταιρειών. Πάνω στα όστρακα έγραφαν το όνομα του πολιτικού που ήθελαν να εξορίσουν. 
“Όποιος συγκέντρωνε τα περισσότερα όστρακα έπρεπε ή να βγάλει “οστρακιά” ή να πάρει διαβατήριο για άλλους τόπους...
Στην προπολεμική Ελλάδα οι δημοσκοπήσεις γίνονταν με δυο κάλπες - περίπου όπως τα σημερινά “έξιτ πολ”.
 Στην μία κάλπη που ήταν της επιδοκιμασίας έριχναν ένα σφαιρίδιο από εύπλαστο υλικό και αντί για το δακτυλικό τους αποτύπωμα άφηναν πάνω σ΄ αυτό το οδοντικό τους αποτύπωμα.... Από εδώ βγήκε η έκφραση “ψήφισε δαγκωτό”. 
Σήμερα οι δημοσκοπήσεις γίνονται με ηλεκτρονικές κάλπες, που τα τερματικά τους καταλήγουν σε έναν μεγάλο υπολογιστή. 
Αυτός έχει την δυνατότητα να προβλέπει τις προθέσεις μας πολύ πριν ψηφίσουμε. Γι΄ αυτό και τα αποτελέσματα των εκλογών είναι συνήθως γνωστά αρκετές μέρες πριν. 
Γι΄ αυτό λέμε ότι στην Ελλάδα βγάζουν κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς ο κ. Νικολακόπουλος και ο κ. Παναγόπουλος. 
Κάποτε αυτή την ικανότητα την αποδίδαμε στους Αμερικάνους. Σήμερα την σκυτάλη φαίνεται πως πήραν τα κομπιούτερς τους. 
 Τα τελευταία  χρόνια οι δημοσκοπήσεις  γίνονται μέσα από το ίντερνετ. Τώρα  - σύμφωνα με την σχετική διαφήμιση - δεν  ψηφίζουμε πλέον οι ίδιοι αλλά τα “ποντίκια “ μας!
Φαντάζεστε μέρες δόξας που περιμένουν τα τρωκτικά όλου του κόσμου; Τα οικοσιτα αλλά και τους αρουραίους...
Πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως τα τηλεοπτικά κανάλια την επομένη των εκλογών θα διασχίζουν τα ιμάτιά τους, για την αξιοπιστία των προβλέψεών τους, έστω κι αν ο λαός θέλοντας να τα εκδικηθεί τους χαρίσει τη μεγαλύτερη δυνατή απόκλιση.
Το ελπίζω...

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις