Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

9 Δεκεμβρίου 2013
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ AGROKA κ. Π. ΚΕΠΑΠΤΣΟΓΛΟΥ

  Αντιμέτωπη με ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέρο-ντα, που επιδιώκουν την πλήρη απελευθέρωση του σήματος της Π.Γ.Ε. (Περιοχή Γεωγραφικής  Ένδειξης) βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η AGROKA, η οποία είναι η μοναδική πιστοποιημένη εταιρεία που μπορεί να συσκευάζει φασόλια Καστοριάς, με το συγκεκριμένο σήμα. 


  Η AGROKA ήδη από τον Ιανουάριο του 2011, με πρωτοβουλία του προέ-δρου της και δημάρχου Άργους Ορεστικού κ. Πάνου Κεπαπτσόγλου έχει καταθέσει στο αρμόδιο υπουργείο δύο αιτήσεις, για τροποποίηση του κανονισμού στον τρόπο απεντόμωσης των φασολιών και στον τρόπο συσκευασίας τους. 
Και οι δύο αιτήσεις εκκρεμούν από τότε, διότι το υπουργείο ασχολείται με τις ενστάσεις που καταθέτει για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η “ομάδα παραγωγών” από την περιοχή, που επιδιώκει στην πλήρη απελευθέρωση της πιστοποίησης και ουσιαστικά ανοίγει την “κερκόπορτα” στις αθρόες ελλη- νοποιήσεις εισαγόμενων φασολιών. 
  Παράλληλα η AGROKA έχει ζητήσει την επέκταση της πιστοποίησης συσκευασίας από μισό και ένα κιλό, που ισχύει σήμερα, διότι όπως εξηγεί ο κ. Κεπαπτσόγλου: “Αυτό ήταν το αρχικό αίτημα της AGROKA που είχε υποβληθεί από το 2013 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση τα εμπορικά και παραγωγικά δεδομένα εκείνης της περιόδου. Σήμερα αυτά δεν θα μπορούσαν να καλύψουν το σύνολο της εγχώριας παραγωγής - ειδικά της φετινής - που είναι ιδιαίτερα αυξημένη”!
Γι΄ αυτό το λόγο η AGROKA ζήτησε από τον Δεκέμβριο του 2011 να αυξηθεί το μέγεθος της πιστοποιημένης συσκευασίας με αίτημα που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τότε άρχισαν τα προβλήματα, διότι όπως διαπιστώνει ο πρόεδρος της εταιρείας: “Δυστυχώς φθάσαμε στο σημείο πριν από δύο μήνες, να έχουμε την απάντηση του υπουργείου στο αίτημά μας, το οποίο ουσιαστικά μας ενημερώνει ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία - που απ΄ ό,τι φαίνεται θ΄ αργήσει - μπορείτε να κάνετε χρήση της αρχικής απόφασης του υπουργείου που ισχύει από τον Δεκέμβριο του 2011!”
Κατόπιν τούτον το διοικητικό συμβούλιο της AGROKA αποφάσισε να προσφύγει στον τραπεζικό δανεισμό για την αγορά επιπλέον μηχανολογικού εξοπλισμού έτσι ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις που προβλέπει η απόφαση του υπουργείου για την επέκταση της πιστοποίησης. 
  Παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη ενός ποσού της τάξης των 120.000 ευρώ για να συμμετάσχει ο Δήμος Άργους Ορεστικού ως μεγαλομέτοχος στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ το ίδιο ενδιαφέρον εκφράστηκε τόσο από τον Δήμο Νεστορίου όσο και από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς. 
  Εκτιμάται ότι μέσα στον Δεκέμβριο που θα γίνει η γενική συνέλευση, θα παρθεί η απόφαση για να καλυφθούν οι δαπάνες του πλήρη εξοπλισμού της επιχείρησης, που θα τυποποιεί το προϊόν με νέες συσκευασίες. 
Εδώ όμως υπάρχει η εκκρεμότητα με την απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, την οποία ο κ. Κεπαπτσόγλου αποδίδει στον “τρόπο σκέψης” των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου οι οποίοι “αυθαιρετούν και βγάζουν δικές τους αποφάσεις, όπως βολεύει σε κάποιους άλλους που κρύβονται πίσω απ΄ όλη αυτή την διαδικασία” όπως κατήγγειλε επανειλημμένως!
Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής  είναι να γεμίζουν οι αποθήκες των φασολοπαραγωγών της περιοχής με αδιάθετα προϊόντα και οι τιμές να κατρακυλούν στα εξευτελιστικά επίπεδα του 1,80 ευρώ το κιλό, όταν το αντικειμενικό κόστος παραγωγής, ανέρχεται στα 2,30 ευρώ ανά κιλό. 
Και εδώ παρεισφρύει  το μεγάλο θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων εισαγόμενων προϊόντων, τα οποία έχουν κατακλύσει τις λαϊκές αγορές της Αθήνας και πωλούνται ως καστοριανά, με υπερδιπλάσιες τιμές από τα πραγματικά. 
Ο μόνος τρόπος να παταχθούν αυτά  τα φαινόμενα και να απορροφηθεί η εγχώρια παραγωγή, είναι η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και ελέγχου  του προϊόντος, έτσι ώστε ο τελικός καταναλωτής να διαπιστώνει μέσα από το διαδίκτυο ότι το προϊόν  που πήρε  από το ράφι του σούπερ μάρκετ είναι πιστοποιημένο φασόλι Καστοριάς, με τα στοιχεία  του τόπου παραγωγής του. 
Όταν αυτό το σύστημα παρουσιάστηκε από την AGROKA στο υπουργείο το 2012 έγινε αμέσως  παραδεκτό αλλά μέχρι στιγμής δεν έγινε  και αποδεκτό  διότι το υπουργείο  εμμένει στην άποψη ότι ο μόνος οργανισμός που διενεργεί τους ελέγχους, είναι σύμφωνα με τον νόμο ο AGROCERT, ο οποίος όμως δεν έχει προσωπικό και οι υπάλληλοι δεν αμείβονται για τους εκτός έδρας επιτόπιους ελέγχους!
  Και μέσα σ΄ όλη την σύγχυση ακούγονται και ορισμένες “παράταιρες” φωνές, όπως αυτή της διευθύντριας της Ε.Α.Σ. Καστοριάς, η οποία όπως καταγγέλει ο κ. Κεπαπτσόγλου, δηλώνει ότι “θα διαχειριστεί η ίδια τα πάντα”!
Ευτυχώς αυτές οι φωνές εσίγησαν μετά την ανάδειξη  του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης, με το οποίο θα επιδιώξει  να συνεργαστεί ο πρόεδρος της AGROKA “για να πάρει επιτέλους μπροστά η ατμομηχανή της ανάπτυξης που λέγεται πρωτογενής τομέας”. 
Όσο για την “ομάδα  των παραγωγών” που κωλυ-σιεργεί με τις συνεχείς ενστάσεις την διεύρυνση του συστήματος τυποποίησης από την AGROKA, ο κ. Κεπαπτσόγλου δηλώνει ότι: “Εγώ δεν γνωρίζω τί κρύβεται από πίσω. Απλά κάνω μια αποτίμηση όλων αυτών που ζούμε αυτό τον καιρό. Η συγκεκριμένη ομάδα παραγωγών ζητάει την πλήρη απελευθέρωση του Π.Γ.Ε. δηλ. την ελεύθερη χρήση του σήματος “Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης” από τον οποιονδήποτε παραγωγό που καλλιεργεί φασόλια εντός της ζώνης. Αυτό είναι επικίνδυνο και ανοίγει “παράθυρο” στις αθρόες  ελληνοποιήσεις εισαγόμενων προϊόντων”!

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις