Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

18 Νοεμβρίου 2013
ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ
Ο ΙΔΙΟΣ ΥΛΟΤΟΜΟΣ ΣΕ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑ(!)

  Τις ημέρες της 48ωρης απεργίας 17 και 18 Σεπτεμβρίου  της ΑΔΕΔΥ, έδρασαν σύμφωνα με μαρτυρίες  υπαλλήλων της Δασικής Υπηρεσίας, οι άγνωστοι δράστες της κλοπής των καυσόξυλων στην Κλεισούρα!

  Αυτό είναι το νέο στοιχείο στην έρευνα των αρμοδίων αρχών, που αποκαλύπτει σήμερα για πρώτη φορά η Εφημερίδα μας και παραπέμπει σ΄ ένα καλά οργανωμένο σχέδιο που εκτελέστηκε με μαθηματική ακρίβεια, χωρίς να αντιληφθεί κανείς το παραμικρό. 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διευθυντή Δασών Καστοριάς κ. Χρήστου Λιάμη, θεωρείται αναμφισβήτητο γεγονός η κλοπή των 500 περίπου χωρικών (δηλ. 250 τόννων) καυσόξυλων, που είχαν υλοτομηθεί από το δημοτικό δάσος για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων της Κλεισούρας. 
Οι ποσότητες αυτές έχουν ήδη εντοπισθεί και οι υπεύθυνοι θα παραπεμφθούν σύντομα στην δικαιοσύνη. 
Για την ίδια υπόθεση ο Δήμος Καστοριάς έχει καταθέσει μήνυση κατ΄ αγνώστων αλλά εδώ υπάρχουν και δασικές παραβάσεις στις οποίες  εμπλέκεται  η Δασική Υπηρεσία Καστοριάς.
Επειδή όμως αυτά τα προϊόντα δεν είχαν καταμετρηθεί από την υπηρεσία, όπως όφειλε να ζητήσει ο Δήμος Καστοριάς, δεν είναι δυνατό να προσδιορισθεί ο ακριβής αριθμός των κλαπέντων ξύλων. 
Η διαδικασία που ακολουθείται σ΄ αυτές τις περιπτώσεις υλοτόμησης δημοτικού δάσους ξεκινάει με την “εγκατάσταση” του Δήμου στην συστάδα από την Δασική Υπηρεσία. Η συγκεκριμένη συστάδα έχει την κωδική ονομασία 3Α και βρίσκεται στα όρια της Κλεισούρας με την Βλάστη. 
Στην συνέχεια ο Δήμος ανέθεσε σε κάποιον υλοτόμο, κατόπιν συμφωνίας, να υλοτομήσει σ΄ αυτή την συστάδα. 
Όπως διευκρίνισε ο κ. Λιάμης, για την μεταφορά των ξύλων μέσα στα όρια της Κλεισούρας, δεν τηρούνται συγκεκριμένα παραστατικά. Για εκτός όμως, με προορισμό πιθανόν κάποιο μοναστήρι ή άλλο ίδρυμα, ο Δήμος ζήτησε και πήρε  από το Δασαρχείο ένα δελτίο μεταφοράς με 40 φύλλα. το βιβλίο αυτό έχει χαθεί κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες!
Πριν από κάθε κοπή  εκπονείται από την Δασική Υπηρεσία, διαχειριστική μελέτη, όπου προβλέπεται συγκεκριμένο “λήμμα” πώς θα γίνει η υλοτόμηση, με την υπόδειξη που κάνει δασολόγος της υπηρεσίας. 
Το λήμμα ήταν κάπου 1700 χωρικά, τα οποία δεν μπορούσαν να υπερβούν περισσότερο από το 20% του συνόλου. Τα 500 χωρικά που εκλάπησαν, σύμφωνα με τον κ. Λιάμη, προέρχονται από το αρχικό λήμμα, που προορίζονταν για τις ανάγκες των κατοίκων της Κλεισούρας. 
Γι΄ αυτά έπρεπε να ζητηθεί η καταμέτρησή τους από τον Δήμο, πράγμα το οποίο δεν έγινε, αφήνοντας να αιωρούνται πολλά αναπάντητα ερωτήματα για την προχειρότητα με την οποία ο Δήμος διαχειρίστηκε μια τόσο σοβαρή υπόθεση. 
Τον περασμένο Μάρτιο ψηφίστηκε ο νόμος 3148/13 που επιβάλλει πολύ αυστηρές ποινές και κυρώσεις με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας από τον πολύ κόσμο. 
Υπάρχει ωστόσο σαφής διαχωρισμός για τους παρανομούντες “εξ ανάγκης” που αντιμετωπίζονται με σχετική επιείκεια και σ΄ αυτούς που “εμπορεύονται” τα προϊόντα της λαθροϋλοτομίας και αποκομίζουν σημαντικά κέρδη!
Το Δασαρχείο επιδοτεί τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων των ορεινών χωριών, με συγκεκριμένες ποσότητες ξύλων αφήνοντας όμως τους κατοίκους των μη ορεινών χωριών  έρμαια των λαθροϋλοτόμων, οι οποίοι θησαυρίζουν από την παράνομη δραστηριότητά τους!
Υπάρχουν όμως και οι “αδυναμίες” της Δασικής Υπηρεσίας στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, τις οποίες ο κ. Λιάμης αποδίδει στον περιορισμένο αριθμό οχημάτων που διαθέτει και στην παλαιότητά τους που δεν τα επιτρέπει να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της υπηρεσίας. 
Επιπλέον έχει επιβληθεί πλαφόν στα χιλιόμετρα που πρέπει να διανύσει ανά μήνα το κάθε αυτοκίνητο όπως επίσης και στα λίτρα της βενζίνης που θα καταναλώσει. 
Μ΄ όλα αυτά τα μειονεκτήματα είναι αδύνατο να καλυφθεί από την Δασική Υπηρεσία η προστασία του δασικού πλούτου της περιοχής. Γι΄ αυτο χρειάζεται η συνεργασία των πολιτών οι οποίοι έχουν χρέος να ειδοποιούν το Δασαρχείο μόλις υποπέσει κάτι ύποπτο στην αντίληψή τους. 

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις