Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

18 Νοεμβρίου 2013
  Νέα στοιχεία για την υπόθεση της κληρονο-μιάς Παπαλαζάρου έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με την απάντηση του υπουργειου Δικαιοσύνης, σε επίκαιερη ερώτηση βουλευτή της “Χρυσής Αυγής” για το θέμα αυτό. 

  Στην απάντηση του υπουργείου εμπεριέχεται έγγραφο της Εισαγγελίας Εφετών Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με το οποίο “το αδίκημα για το οποίο διεξήχθη η σχετική έρευνα από την ανακρίτρια Πλημμελειοδικών Καστοριάς είναι: απιστία σχετικά με την υπηρεσία από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος και με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50”!
  Εδώ θα πρέπει να τονισθεί ότι ο νόμος 1608/50 είναι αυτός με τον οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίνης κ. Βασίλης Παπαγεωργό- πουλος για το ίδιο αδίκημα. 
Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες η κύρια ανάκριση της υπόθεσης ολοκληρώθηκε και η δικογραφία έχει αποσταλεί στην Εισαγγελία Εφετών Δυτικής Μακεδονίας από την αρχή Ιουλίου καθώς επίσης έχει χρεωθεί σε εισαγγελικό λειτουργό προς επεξεργασία και υποβολή προτάσεων ενώπιον του συμβουλίου Εφετών. 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Μια “μαύρη τρύπα” ύψους 120.000 ευρώ περίπου, εντόπισε ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης στα οικονομικά της κληρονο-μιάς Παπαλαζάρου, στον έλεγχο που έκανε για την περίοδο 1997-2001 η οποία οριοθετείται από την δεύτερη θητεία του δημάρχου κ. Δ. Παπουλίδη. 
  Στην συνέχεια ο επιθεωρητής έστειλε τα ευρήματα της έρευνας στην αρμόδια εισαγγελέα, η οποία με την σειρά της κάλεσε σε απολογία τον πρώην δήμαρχο και τον ταμία του Δήμου εκείνης της περιόδου κ. Δ. Καραμανίδη. 
Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι η έρευνα του επιθεωρητή, που προέκυψε προφανώς ύστερα από καταγγελία των.... “eponymus” του Δήμου, περιορίζεται μόνο στην συγκεκριμένη περί-οδο και δεν επεκτείνεται αργότερα, όταν έλαβαν χώρα εκείνα τα περιβόητα τραπεζικά δάνεια, με εγγύηση την κληρονομιά Παπαλαζάρου. 

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο κ. Κ. Κοντόπουλου, ο οποίος στην εκπομπή του Α. Παραρά στον Alpha fm είπε: “Τα χρήματα της κληρονομιάς εξαφανίστηκαν από τον Δήμο περίπου από το 1997 έως το 2001 και μπήκαν μάλλον σε προσωπικούς λογαριασμούς.
 Κάποιοι έβγαλαν τότε 450 εκατ. δρχ. περίπου. Ο Δήμος έχει υποστεί τεράστια ζημιά, χάθηκαν χρήματα από τόκους, που ξεπερνούν τις 800.000 ευρώ και η ζημιά για τον Δήμο ξεπερνάει τα 4 εκατ. ευρώ”!
  Σύμφωνα με την διαθήκη ο αείμνηστος πρώην βουλευτής Ζήσης Παπαλαζάρου, κληροδότησε στον Δήμο Καστοριάς περίπου 1.200.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία στο Κολωνάκι η οποία αποτελείται από ένα ισόγειο κατάστημα και δύο διαμερίσματα στον ημιόροφο και το ρετιρέ, που εκμισθώνονται από τον Δήμο και αποφέρουν περίπου 70.000 ευρώ εισόδημα τον χρόνο. 
Όταν τα ποσά αυτά, μπήκαν στο κληροδότημα, έπρεπε, σύμφωνα και με την επιθυμία του δωρητή, να δημιουργηθεί ένας φορέας που θα διαχειριζόταν την κληρονομιά. Συνήθως τα κληροδοτήματα διαθέτουν ένα διοικητικό συμβούλιο ή μια επιτροπή, που παρακολουθεί την εκτέλεση των εντολών της διαθήκης. 
Η επιτροπή είναι συνήθως τριμελής και υφίσταται μέχρι σήμερα με πρόεδρο τον αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Τρ. Πολυγιάννη και μέλη τους δημοτικούς συμβούλους κ.κ. Δ. Στεργίου και Π. Μοσχίδου. 
Κατά την επίμαχη περίοδο που ερευνά η Δικαιοσύνη, πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο επιλεγόμενος “τσάρος” των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου 
κ. Δ. Καραμανίδης. 
Όμως τα χρήματα που άφησε στον Δήμο ο δωρητής, δεν αξιοποιήθηκαν σύμφωνα με τη επιθυμία του αλλά αντίθετα διατέθηκαν ως εγγύηση στις τράπεζες για δύο δανειακές συμβάσεις ύψους 800.000 ευρώ περίπου, που έχουν συναφθεί κατά την περίοδο του Δ. Παπουλίδη και Γ. Τσαμίση αντίστοιχα. 
Η σημερινή δημοτική αρχή, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της επιτροπής, έκρινε ότι είναι ασύμφορο να παρακρατούνται 800.000 ευρώ από τις τράπεζες και αποφάσισε να ανταλλάξει την εγγύηση με τα ακίνητα της κληρονομιάς Παπαλαζάρου, για όσο χρόνο θα διαρκούσαν οι δανειακές συμβάσεις του Δημου. Έτσι θα μπορούσαν να εξευρεθούν τα χρήματα, για την ανακατασκευή του υπάρχοντος πνευματικού κέντρου, στην θέση που βρίσκεται σήμερα, υλοποιώντας παράλληλα και την επιθυμία του ευεργέτη. 

Όταν πήγαν στην τράπεζα Πειραιώς, με την οποία είχε συναφθεί η δανειακή σύμβαση και πρότειναν να απεγκλωβιστούν οι 800.000 ευρώ της εγγύησης και να αντικατασταθούν από τα αντίστοιχα ακίνητα της διαθήκης, η τράπεζα τους ενημέρωσε ότι η αξία των ακινήτων θα πρέπει να είναι διπλάσια του ποσού των δανείων, για να γίνει η “τράμπα”!
Πράγματι, σύμφωνα με το ΕΤΑΚ του κληροδοτήματος, που καταβάλει κάθε χρόνο ο Δήμος, η αξία των ακινήτων της κληρονομιάς υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά παρ΄ όλα αυτά η τράπεζα δεν ήταν σε θέση να καταβάλει άμεσα συνολικά τις 800.000 ευρώ!
Το “κώλυμα” που επικαλέστηκε ήταν ότι “θα κλονίζονταν η πίστωση της δανειακής σύμβασης”, διότι όπως είχε προσυμφωνηθεί, ναι μεν το δάνειο θα ήταν χαμηλότοκο αλλά χαμηλότοκη θα ήταν και η απόδοση της κατάθεσης των χρημάτων της διαθήκης. 
Επί της ουσίας δηλ. η τράπεζα δάνειζε τον Δήμο με... δικά του λεφτά, από την διαθήκη Παπαλαζάρου, στην λογική του “ίσα βάρκα ίσα νερά”!
Το ερώτημα όμως είναι αν “ο γιαλός είναι στραβός ή στραβά αρμενίζουμε”;

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις