Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

25 Οκτωβρίου 2013
Άρθρο της Μαριάννας Ιατρίδου

Στο 6,4%, περίπου, διαμορφώθηκε η ύφεση στην Ελλάδα το 2012, πέμπτη χρονιά ύφεσης, μετά τη μείωση 5,7% στο ΑΕΠ του τετάρτου τριμήνου, εξαιτίας της καθίζησης στην εγχώρια κατανάλωση και της συνεχιζόμενης πτώσης στις ιδιωτικές επενδύσεις, αν και με επιβραδυνόμενο ρυθμό.


Σε σταθερές τιμές το ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο υποχώρησε στα 40.737 ευρώ και βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων περίπου 11 ετών, αποτυπώνοντας τις δραματικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την επώδυνη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια. Το 2012 ήταν η πέμπτη διαδοχική χρονιά ύφεσης για την Ελλάδα, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών να κάνουν λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 4,5% το 2013.

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι για μια ακόμα φορά να καταφέρει να αναστρέψει την τάση από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά, με οριακή ανάπτυξη τρίμηνο με τρίμηνο, ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος για ανάκαμψη της οικονομίας το 2014. Κάτι που συνιστά βασική προϋπόθεση για να μπορέσει να εκτελεστεί ομαλά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που επιχειρεί να εκτελέσει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., στο τέταρτο τρίμηνο του 2012:

1. Ο ρυθμός μείωσης των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου επιβραδύνθηκε στο 10,3%, όταν στα προηγούμενα τρίμηνα παρουσίασε ρυθμό μείωσης άνω του 20%, συνεχίζοντας όμως την πτωτική του πορεία, με αρνητικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ. Συνολικά πάντως ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου αυξήθηκε 4,9%, μετά από μείωση 28,9% που καταγράφηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2012, και έναντι μείωσης 23,5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2011. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει πάντως σε μεγάλο βαθμό την καταγραφή υψηλότερων αποθεμάτων στο τέταρτο τρίμηνο του 2012, αποτυπώνοντας κυρίως το «παγώμα» στην εγχώρια κατανάλωση και το «φρενάρισμα» των εξαγωγών.

2. Η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 9,6%. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το πρώτο τρίμηνο του 2011, αποτυπώνοντας τις μεγάλες επιπτώσεις στην κατανάλωση από τους αυξημένους φόρους, τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και τη διογκούμενη ανεργία. Η συνολική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.

3. Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας μειώθηκε κατά 17,5% αντισταθμίζοντας εν μέρει την πτώση του ΑΕΠ.

4. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4,8% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2011, διευρύνοντας τις απώλειες. Οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 13,9%, ενώ οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7%.
5. Οι εισαγωγές μειώθηκαν 8,1% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2011, αντί πτώσης 18,7% που είχε σημειωθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2012. Πτώση 8,5% καταγράφηκε στις εισαγωγές αγαθών και 6,3% στις εισαγωγές υπηρεσιών.

6. Στο πρώτο τρίμηνο του 2012 η ύφεση διαμορφώθηκε στο 6,7%, στο δεύτερο περιορίστηκε στο 6,4%, στο τρίτο τρίμηνο ήταν 6,7% και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους 5,7%. Ως εκ τούτου η ύφεση το 2012 υπολογίζεται περίπου στο 6,4% (για την ακρίβεια 6,37%).

Η στατιστική υπηρεσία σημειώνει πως τον τρέχοντα μήνα ενδέχεται να υπάρξουν αναθεωρήσεις για μια σειρά ετών, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης των εργασιών αξιοποίησης σε συνολική βάση των πλέον επικαιροποιημένων πηγών στοιχείων και της μεθοδολογίας.

Αυτό περιλαμβάνει ενημερωμένη χρονοσειρά στοιχείων του εξωτερικού εμπορίου, νεότερα στοιχεία των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης, χρήση στοιχείων από το ενημερωμένο μητρώο επιχειρήσεων της ΕΛΣΤΑΤ, τα πρόσφατα αποτελέσματα της έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών, επικαιροποιημένα στοιχεία δεικτών τιμών νέων κατοικιών, αναθεωρήσεις και νεότερα στοιχεία από τις στατιστικές ερευνών διάρθρωσης, διακριτή καταγραφή των κοινωνικών μεταβιβάσεων σε είδος της Γενικής Κυβέρνησης από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις σε χρήμα.

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις