Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

26 Σεπτεμβρίου 2013
Άρθρο της Μαριάννας Ιατρίδου

Χτες χτύπησε το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς, εν μέσω κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων. Είναι γεγονός ότι επικρατεί αναβρασμός στο χώρο της παιδείας λόγω των ανεξέλεγκτων περικοπών που γίνονται. 

Χαρακτηριστικό είναι πως στην Ελλάδα δαπανάται μόνο το 2% του ΑΕΠ για την παιδεία ενώ όπως αναφέρει η ΟΛΜΕ «αποτελεί ιστορικό χαμηλό των τελευταίων τριάντα χρόνων και δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά ζητήματα σχολικής στέγης, διπλοβάρδιας, εργαστηριακού εξοπλισμού, υποδομών άθλησης, σχολικών βιβλιοθηκών, λειτουργικών δαπανών, επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και θεσμών στήριξης των μαθητών». 
Χαρακτηριστικό είναι πως επικυρώθηκε η απόφαση για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες αρχής γενομένης από τις 16 Σεπτεμβρίου. Οι καθηγητές θα επανεξετάζουν τη στάση τους μετά από κάθε πενθήμερη απεργία.
Υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης ψήφισαν 72 ΕΛΜΕ ανά την Ελλάδα από τις 85 που έλαβαν μέρος στη συνεδρίαση. Μία από αυτές ήταν και αυτή της Καστοριάς στην συνέλευση της οποίας παραβρέθηκαν, βέβαια, λιγότερα από εκατό άτομα, όταν στο σύνολο των εγγεγραμμένων μελών είναι τουλάχιστον 500.
«Απαντάμε με απεργία διαρκείας από τις 16 Σεπτέμβρη, δυναμικά, αποφασιστικά, σε συνεργασία με γονείς, όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, με προσπάθεια για συνεργασία με όλα τα σωματεία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης.
Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα του κλάδου ο κ. Κοτσιφάκης ανέφερε: Καμία απόλυση ή διαθεσιμότητα, όχι στις υποχρεωτικές μετατάξεις των εκπαιδευτικών, όχι στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που κάνει το Λύκειο εξεταστικό κέντρο και μετατρέπει την επαγγελματική εκπαίδευση σε κατάρτιση και μαθητεία. Κανένα παιδί, κανένας εκπαιδευτικός έξω από το σχολείο. Κανείς δεν περισσεύει».
Στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τώρα και σε ό,τι αφορά τα ΑΕΙ, αναστάλθηκε για όλη την εβδομάδα η λειτουργία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας , με απόφαση της Συγκλήτου, που αντιδρά στο μέτρο της διαθεσιμότητας. Η Σύγκλητος θα επανακαθορίσει τη στάση της σε νέα συνεδρίαση.
Παράλληλα, με ομόφωνη απόφασή του, ο Σύλλογος ΔΕΠ του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου αποφάσισε απεργία μέχρι τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.
Στο ΑΠΘ, στο ΠΑΜΑΚ και στο ΑΤΕΙ-Θ οι διοικητικοί υπάλληλοι προχωρούν από σήμερα σε 48ωρη απεργία και σχεδιάζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Μάλιστα εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ.
Την ίδια ώρα, κλειστά θα παραμείνουν και τα ΤΕΙ όλης της χώρας, όπως αποφάσισαν οι πρόεδροι των Ιδρυμάτων, στη Σύνοδό τους την περασμένη Παρασκευή.
Όσον αφορά ειδικότερα την Πανελλήνια Ομοσπονδία των διοικητικών υπαλλήλων ανώτατων ιδρυμάτων έχει αποφασίσει δύο 48ωρες απεργίες, 10 και 11 και 12 και 13 Σεπτεμβρίου, αλλά και μια πενθήμερη από τις 16 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, σε απάντηση στην επικείμενη διαθεσιμότητα 1.500 εργαζομένων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο κάποιων εκπαιδευτικών, οι οποίοι ανέφεραν πως «πίσω από τις ηχηρές διακηρύξεις για το "Νέο Σχολείο", με το σύνθημα "πρώτα ο μαθητής " κρύβεται μια πραγματικότητα που δεν είναι καθόλου ευχάριστη ούτε για τους μαθητές, ούτε για τους γονείς και πολύ περισσότερο για το μέλλον του δημόσιου σχολείου». 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είπε πως πράγματι υπάρχουν προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης, αλλά «το βασικό είναι τα σχολεία να λειτουργούν, να είναι ανοικτά, να μη δημιουργούνται προβλήματα στα παιδιά και στις οικογένειές τους».
.
Μιλώντας θα λέγαμε σαν να μην είναι μέλος μιας κυβέρνησης που τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της εργατικής τάξης, ισχυρίστηκε πως μπορούν να βρεθούν λύσεις «παρά το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο».
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, για να μην ιδιωτικοποιηθεί η παιδεία «είναι ο συντονισμός των εκπαιδευτικών με τους αγώνες των άλλων εργαζομένων για την ανατροπή της κυβέρνησης, της τρόικας και των μνημονίων τους».

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις