Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

10 Δεκεμβρίου 2012

Άρθρο της Μαριάννας Ιατρίδου

Η συνεδρίαση του Eurogroup έληξε με νικητή την πλευρά της Ευρώπης και κατ'επεκταση της Γερμανίας. Το ΔΝΤ τελικά υποχώρησε στην απαίτησή του για κούρεμα του Ελληνικού χρέους
σε ποσοστό 40-45% για να γίνει βιώσιμο.

 Η κ. Λαγκάρντ δέχθηκε την τεχνική λύση που πρότειναν οι Γερμανοί, γιατί η υποτιθέμενη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020, πράγμα που όπως λένε ορισμένοι οικονομολόγοι είναι τεχνικά αδύνατο.
 Ουσιαστικά δηλαδή η ελληνική κοινωνία δέχεται μέτρα δυσβάσταχτα από το 2010 για να φτάσει το 2020 το χρέος εκεί που το είχε παραδώσει η κυβέρνηση Καραμανλή.
 Η μοναδική ίσως υποχώρηση που φαινομενικά έκαναν οι Γερμανοί ήταν η μείωση των επιτοκίων. Στην πραγματικότητα όμως τα κέρδη τους από την κρίση είναι τεράστια, παρά τη μείωση αυτή.
Και φυσικά το πιο μεγάλο κέρδος είναι ο πολιτικός έλεγχος της Ελλάδας και η οικονομική κατοχή της.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να πορεύεται στα ίδια επίπεδα λιτότητας ή και σε
ακόμα πιο σκληρά έως το 2022. Κάποια στοιχεία που έχουν σημασία σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup είναι τα εξής:
 -Οι δανειστές, δηλαδή οι Γερμανοί αποκτούν στην ουσία τον οικονομικό
και πολιτικό έλεγχο Ελλάδας μιας που οι Υπουργοί δεν θα μπορούν να λαμβάνουν καμία απόφαση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους, οι τράπεζες και οι κερδοφόροι τομείς της
 οικονομίας θα περάσουν σε ξένα χέρια.
 -Ο ειδικός λογαριασμός θα ελέγχεται από τους Γερμανούς. Εκεί θα
πηγαίνουν τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και τα ενδεχόμενα πλεονάσματα.
-Σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του προϋπολογισμού,αυτόματα θα λαμβάνονται νέα μέτρα.
 Για την καταβολή της δόσης του Δεκεμβρίου, μπαίνει σαν όρος το
ελληνικό δημόσιο να προχωρήσει στην επαναγορά ομολόγων, που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, σε τιμές Νοεμβρίου και μέχρι τις 13.12. Αν δεν το πετύχουμε δεν πρόκειται να καλύψουν οι Γερμανοί τη διαφορά, θα απαιτήσουν νέα μέτρα.
 Επίσης η δόση του Ιανουαρίου θα δοθεί μόνο αν η Ελληνική Βουλή ψηφίσει το φορολογικό, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των δανειστών το οποίο όπως έχει επισημανθεί είναι δυσβάσταχτο για τα ελληνικά νοικοκυριά.
Κι αφού όλα αυτά λαμβάνονται σαν να είναι τα τελευταία μέτρα, θα ήταν χρήσιμο να δούμε πού οδήγησαν όλα τα προηγούμενα που επωμίστηκε ο ελληνικός λαός. Στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης ελληνικού Εμπορίου 2012, αναφέρθηκε πως τα νούμερα της απασχόλησης στο εμπόριο επιστρέφουν στα επίπεδα του 1998, ενώ τα λουκέτα φαίνεται ότι έχουν φτάσει
στα όριά τους και αναμένεται μείωση της έντασης του φαινομένου κατά 20% το 2013, με βάση τις εκτιμήσεις των ίδιων των εμπόρων, αν και 63.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στο «κόκκινο».
Επίσης, γνωστοποιήθηκε ότι οι 9 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις Εμπορίου την τριετία 2010-2012 δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν καμία επένδυση κεφαλαίου λόγω έλλειψης της γενικής ρευστότητας, οι 8 στους 10 δηλώνουν μείωση πωλήσεων και μεικτών κερδών, οι 7 στους 10 δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό , οι 6 στους 10 δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησή τους , οι 5 στους 10 δηλώνουν στασιμότητα και μείωση απασχόλησης, οι 4 στους 10 βλέπουν περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς και οι 3 στους 10 δηλώνουν εξασθενημένοι οικονομικά και ψυχολογικά χωρίς άλλες αντιστάσεις στην κρίση.
 Αυτά αναφέρθηκαν στη συνέντευξη τύπου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου από τον πρόεδρό της Β. Κορκίδη, ο οποίος τόνισε ότι οι 9 στις 10 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη δημιουργούνται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς η Ευρώπη θέλει
οι μεγάλες επιχειρήσεις να φροντίζουν τις μικρές επιχειρήσεις ενώ εμείς επιτρέπουμε οι μεγάλες να διώξουν από τα πόδια τους τις μικρές. Γνωστοποίησε ότι θα υπογραφεί μια συμφωνία με την
Συνομοσπονδία Ευρωπαίων μικρομεσαίων για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των εμπόρων στη χρηματοδότηση και στόχος είναι να υπάρξει κοινή δράση ώστε να μπορούν να προχωρούν σε  αγορές χωρίς να χρειαστεί να καταβάλλουν προκαταβολή του τιμήματος.
 Σε μεγάλο βαθμό ανατρέπεται αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα, σημείωσε ο καθηγητής κ. Χασίδ, ότι δηλαδή το εμπόριο ήταν πύλη εισόδου για την απασχόληση σε νέους και γυναίκες, ενώ οι θέσεις εργασίας που χάνονται από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πολλαπλάσιες αυτών που χάνονται από τις μεγάλες και αυτό αποδίδεται στη φορολόγηση και στη χρηματοδότηση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ετήσιας μελέτης της ΕΣΕΕ για το εμπόριο.
Επίσης, αναφέρθηκε από την ερευνήτρια Βάλια Αρανίτου ότι, κατά μέσο όρο, κάθε μέρα το 2012 αποχωρούν οι απολύονται  περίπου 1000 εργαζόμενοι. Μεταποίηση και κατασκευές αν και ήταν τα τελευταία χρόνια, οι δυο κύριοι κλάδοι με τις μεγαλύτερες απώλειες στις θέσεις εργασίας σταθεροποιήθηκαν οι απώλειες τους το 2011 και οι κλάδοι που φαίνεται να έχουν μεγάλες απώλειες είναι το εμπόριο, η δημόσια διοίκηση και ο τουρισμός.

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις