Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

3 Σεπτεμβρίου 2012
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ


  Η μηδενική μέχρι στιγμής ΣΑΤΑ και ο περικοπές κατά 60% στους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, οδήγησαν σε απόγνωση τους περισσότερους Δήμους της χώρας, οι οποίοι, απευθυνόμενοι προς την κεντρική εξουσία, δηλώνουν ευθαρσώς το “μολών λαβέ” και είναι έτοιμοι να παραδώσουν τα κλειδιά στην κυβερνητική τρόϊκα, που επέβαλε αυτά τα επώδυνα μέτρα!

  Σ΄  αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι Δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΕΔ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Κοζάνη, εν όψει του συνεδρείου της ΚΕΔΕ, που θα γίνει την προσεχή Πέμπτη στην Αθήνα, οι αποφάσεις του οποίου, θα καθορισθούν εν πολλοίς, από την συνάντηση που θα έχει το προεδρείο της ΚΕΔΕ, μία μέρα πριν, με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά. 
  Διεκτραγωδώντας την υπάρχουσα κατάσταση, ο Δήμαρχος Καστοριάς, Μανώλης Χατζησυμεωνίδης δηλώνει ότι: “Δεν πάει άλλο! Οι Δήμοι έφθασαν στο σημείο να μην μπορούν πλέον να λειτουργήσουν! Διότι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς τους Δήμους, δεν συνοδεύτηκε με τους αντίστοιχους πόρους, όπως ορίζει το Συνταγμα, με αποτέλεσμα όλος ο προγραμματισμός του 2012, να κινδυνεύει με κατάρρευση”!
Η αλήθεια είναι ότι οι Δήμοι της χώρας, αγγάλιασαν στο σύνολό τους από την αρχή τον “Καλλικράτη”, παρόλη της προχειρότητα, με την οποία  επιβλήθηκε από την τότε κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά η συνέχεια έμελε να είναι εξ΄ ίσου οδυνηρή. 
“Εμείς εκπληρώσαμε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας”, τονίζει ο Δήμαρχος Κστοριάς και διευκρινίζει:”Κάναμε με επιτυχία της ενοποίηση των εννέα καποδιστριακών δήμων, κάναμε όλες τις ενοποιήσεις των νομικών προσώπων και των κοινωφελών επιχειρήσεων καθώς και την επέκταση των ορίων ευθύνης της ΔΕΥΑΚ, χωρίς την χρηματοδοτική κάλυψη, με τους αντίστοιχους πόρους”. 
Αρχικά ειπώθηκε ότι θα θεσπιστεί το πρόγραμμα “Ελλάδα”, που θα αντικαθιστά τον “Θησέα”, για να στηριχθεί  στα πρώτα βήματά του ο “Καλλικράτης”, αλλά ούτε κι αυτό  ευοδώθηκε. Αντίθετα άρχισαν οι περικοπές από τους κεντρικούς  αυτοτελείς πόρους, οι οποίοι σε σύγκριση με το έτος 2009, που θεωρείται ως έτος βάσης, μειώθηκαν κατά 60% και απόμεινε μόνο ένα 40% για να στηριχθεί το πρόγραμμα! Σε πραγματικούς αριθμούς αυτό μεταφράζεται ότι το 2009 οι πόροι αυτοί ανέρχονταν στα 4 εκατ. ευρώ, για τους εννέα πρώην καποδιστριακούς δήμους που ενσωματώθηκαν με τον σημερινό δήμο Καστοριάς. Το 2011 μειώθηκαν στα 1,2 εκατ. ευρώ και με βάση αυτό, προϋπολογίστηκε και η ΣΑΤΑ του 2012, από την οποία μέχρι στιγμής δεν εκταμιεύθηκε ούτε ένα ευρώ!
  Με τα νέα μέτρα των 11,5 δις ευρώ, που επέβαλε η τρόϊκα, αναμένεται να περικοπεί άλλο 1,5 δις ευρώ από την τοπική αυτοδιοίκηση και έπεται συνέχεια...
Υπ΄ αυτές τις συνθήκες ο Δήμαρχος Καστοριάς δηλώνει κατηγορηματικά: “Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα λειτουργικά μας έξοδα. Έχουμε σηκώσει  κυριολεκτικά τα χέρια ψηλά και προκαλούμε την κεντρικη διοίκηση να έρθει να παραλάβει τα κλειδιά της τοπικής αυτοδιοίκησης και να διορίσει κρατικούς υπαλλήλους, για να διαχεριστούν τα οικονομικά της”!
  Ήδη ο προϋπολογισμός του Δήμου Καστοριάς, έχει αποκλίνει αρκετά από τους αρχικούς στόχους, με αποτέλεσμα να ανασταλούν οι πληρωμές των προμηθευτών, οι οποίοι με την σειρά τους, αρνούνται να προμηθεύσουν με υλικά τον Δήμο για τις λειτουργικές του ανάγκες.  Και όπως λέει χαρατηριστικά ο Μ. Χατζησυμεωνίδης: “Σε λιγο δεν θα μπορούμε να κινήσουμε ούτε τα αυτοκίνητα της καθαριότητας του Δήμου”!
  Όμως το “κυλώνειο άγος” των δήμων της περιοχής, είναι το πετρέλαιο θέρμανσης για τα σχολεία, που η τιμή του θα διαμορφωθεί στο 1,5 ευρώ/ λίτρο, από τον προσεχή Οκτώβριο. Αν πέρισι ήταν ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, εξαιτίας της απροθυμίας των πρατηριούχων να χορηγήσουν πετρέλαιο με πίστωση, φέτος, που τα κονδύλια των σχολείων έπεσαν στο 1/10, αντιλαμβάνεται και ο πιο καλόπιστος δημότης, το... ακατόρθωτο του προγράμματος! Αλλά και άλλοι επαγγελματίες, που ασχολούνται με τις επισκευές και συντηρήσεις, των σχολικών κτιρίων, δεν φαίνονται διατεθιμένοι να εργασθούν, όταν γνωρίζουν ότι δεν θα πάρουν ποτέ τα λεφτά τους...
  Το θέμα έχει και ηθικές διαστάσεις για τον Δήμαρχο, ο οποίος δηλώνει ότι: “Δεν μπορώ εγώ να κυκλοφορώ στους δρόμους και να με αντιμετωπίζουν οι  επαγγελματίες του Δήμου ως ασυνεπή, που δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του και  και δεν παρέχει υπηρσεσίες κοινής ωφέλειας προς τους δημότες του”!
Αλλά και στον τομέα των δημοτικών τελών, που θεωρούνται ανταποδοτικά, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, διότι όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος “ τα τέλη αυτά καλύπτουν μόνο το εξωτερικό φωτισμό της πόλης και των περιχώρων.
Αφού οι πολίτες απαιτούν παντού να υπάρχουν φώτα. Ακόμα και στις παιδικές χαρές των χωριών... Όλα αυτά στοιχίζουν! Τα δημοτικά τέλη, ως γνωστόν, εισπράττονται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού και αποδίδονται στους δήμους, αφού πρώτα η ΔΕΗ παρακρατήσει τα έξοδα φωτισμού των δημοτικών κτιρίων και των εξωτερικών χώρων. Έτσι, τα καθαρά έσοδα, είναι “ψίχουλα”, που καταλήγουν στους Δήμους”!
Το πρόβλημα οξύνθηκε με τις καθυστερήσεις αποπληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ, εξαιτίας των “χαρατσιών” που δεν μπορούσαν να κατα- βάλλουν οι δημότες. 
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία στον κόσμο, για την τύχη που θα έχουν στο μέλλον, τα έργα υποδομής, που ο Δήμος Καστοριάς έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ και στα άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα της περιφέρειας. 
Επ  αυτού ο Μ. Χατζησυμεωνίδης είναι απολύτως καθησυχαστικός και υπογραμμίζει:
“Ευτυχώς στην παρούσα συγκυρία, έχουμε εντάξει τα περισσότερα έργα στο ΕΣΠΑ, που είναι το μοναδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο λειτουργεί κανονικά. Στο ΕΣΠΑ υποβάλλαμε προτάσεις έργων ύψους 45 εκατ. ευρώ. Αυτά δεν πρόκειται να σταματήσουν. Θα  ολοκληρωθούν κανονικά. Διότι δεν εξαρτώνται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από ευρωπαϊκά κονδύλια. Απλά η διαδικασία μέχρι την έναρξη των εργασιών είναι αρκετά χρονοβόρα, διότι παρεμβάλλονται ευρωπαϊκοί έλεγχοι εξονυχιστικοί αλλά και ενστάσεις από τους κατασκευαστές προς τον ανάδοχο λόγω ανταγωνισμού. 
Ευελπιστούμε, ωστόσο, ότι μέσα στο 2013 θα έχουν  ξεκινήσει τα περισσότερα από τα έργα αυτά, όπως τα οικοδομικά τετράγωνα του Φουντουκλή, αποχετευτικά δίκτυα των πρώην καποδιστριακών δήμων κλπ”. 
  Σημαντική μπορεί να χαρακτηρισθεί η πρόταση του Δημάρχου Καστοριάς στην συνέλευση της ΠΕΔ, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει την ανάγκη να απεξαρτηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση από την κεντρική κυβέρνηση, με την θεσμοθέτηση πόρων, οι οποίοι θα δίνονται απ΄ ευθείας στους ΟΤΑ, όπως γίνεται σ΄ όλα τα προηγμένα κράτη σήμερα. Εκεί υπάρχει φορολογία υπέρ των Δήμων και τα χρήματα που εισπράττονται πηγαίνουν απ΄ ευθείας στην τοπική αυτοδιοίκηση και δεν πηγαίνουν στα κρατικά ταμεία, όπου οι κατανομή τους εξαρτάται από την βούληση του εκάστοτε υπουργού!
“Δεν μπορούμε να εξαρτώμαστε από την διάθεση του εκάστοτε υπουργού ή από τις σχέσεις που αναπτύσσει το προεδρείο της ΚΕΔΕ με τα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια” επισημαίνει ο Δήμαρχος Καστοριάς.
  Η πρόταση του Μ. Χατζησυμεωνίδη, για τα έσοδα των Δήμων από την φορολογόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας ή των τελών κυκλοφορίας κλπ, είχε ευμενή υποδοχή από τα υπόλοιπα μέλη της ΠΕΔ και θα συμπεριληφθεί στις προτάσεις της ΚΕΔΕ που θα κατατεθούν προς την κυβέρνηση.
  Η λειτουργία των δήμων είναι ένα σύμπλεγμα δράσεων, που ξεκινάει από την καθαριότητα και φτάνει μέχρι την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. 
Όλες αυτές οι δράσεις στηρίζονται στο παλιό δόγμα του αρχαίου ρήτορα Δημοσθένη, που έλεγε: “Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν”! Το οποίο, όμως η τρόϊκα μετέτρεψε σε “Δει δη άνευ χρημάτων...” που σημαίνει ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε χωρίς χρήματα κι αυτή θα μετράει τις αντοχές μας...


Δεν απέδωσε  το πρόγραμμα για τα ξύλα!


  Ακυρώθηκε στην πράξη, προτού καν εφαρμοσθεί,
το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει στις αρχές της άνοιξης ο Δήμος Καστοριάς, για την χορήγηση καυσόξυλων με χαμηλό κόστος, στους δημότες των μη ορεινών οικισμών του Δήμου. 
Τους λόγους εξηγεί ο Δήμαρχος Καστοριάς Μ. Χατζησυμεωνίδης, ο οποίος επισημαίνει: “Το πρόγραμμα αυτό δεν έχει προχωρήσει, γιατί δεν μπορέσαμε να βρούμε άκρη με το Δασαρχείο, το οποίο βγάζει τα ξύλα σε δημοπρασία, για να καταλήξουν στην συνέχεια στο εμπόριο. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι το Δασαρχείο προμηθεύει με φθηνά ξύλα τους κατοίκους των ορεινών οικισμών του Δήμου, που γειτνιάζουν με δάση, αλλά εμείς θα θέλαμε το μέτρο αυτό να επεκταθεί και στους υπόλοιπους”. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, το Δασαρχείο χορηγεί στους κατοίκους των ορεινών οικισμών ξύλα προς 15 ευρώ το χωρικό δηλ. περίπου 25 ευρώ /τόννο, όταν στο εμπόριο η τιμή τους κυμαίνεται από 120-130 ευρώ/τόννο. 
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους κατοίκους της πόλης της Καστοριάς και των πεδικών οικισμών, οι οποίοι σε περιόδους μεγάλης οικονομικής ύφεσης υποχρεώνονται να καταβάλλουν ένα τόσο υψηλό τίμημα, για την θέρμανση των νοικοκυριών τους! Εκεί ήθελε να παρέμβει ο Δήμος, αλλά δυστυχώς δεν εισακούστηκε, διότι το Δασρχείο κατά πάγια πρακτική, εκποιεί τα δάση που διαχειρίζεται σε όλο το εύρος της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς. 
Την ιδια τακτική ακολουθούν και οι ορεινοί δήμοι, όπως ο Δήμος Νεστορίου, που βγάζει σε δημοπρασία τα δάση του Γράμμου, που έχει στη κυριότητά του, με αποτέλεσμα οι περισσότερες ποσότητες καυσόξυλων να καταλήγουν στο εμπόριο. 
Πρόταση του Δήμου Καστοριάς, είναι να περάσουν όλα τα δάση στην δικαιοδοσία των Δήμων και αυτοί να αναλάβουν την διαχείριση των ξύλων, προς όφελος των δημοτών τους. 


0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις