Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

13 Οκτωβρίου 2014
Με προσεκτικούς χειρισμούς και υπό τον φόβο των αγορών η κυβέρνηση συζήτησε για πρώτη φορά και επίσημα το ενδεχόμενο του «διαζυγίου» με το ΔΝΤ. Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έδειξε αντίθετη ωστόσο έβαλε στο τραπέζι όρους και προϋποθέσεις προκειμένου ο χωρισμός να είναι συναινετικός και βελούδινος. 

Η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την επικεφαλής του ΔΝΤ χωρίστηκε σε δύο μέρη. Στην αρχή υπήρξε μια κατ’ ιδίαν δεκάλεπτη συνάντηση του Γκίκα Χαρδούβελη με την Κριστίν Λαγκάρντ. Στην συνέχεια η αντιπροσωπία του ΔΝΤ με την ελληνική αποστολή κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για περίπου μισή ώρα.

Το κλίμα ήταν θετικό αλλά και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για οποιοδήποτε συμπέρασμα «οι συζητήσεις μόλις άρχισαν και η βεντάλια άνοιξε» τόνιζε αμέσως μετά την συνάντηση κυβερνητικός παράγοντας.

Η ίδια πηγή σημείωνε πως πρόκειται για μία μεγάλη εθνική προσπάθεια η οποία έχει πολλά εμπλεκόμενα μέρη, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης τους Ευρωπαίους εταίρους, ενώ «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».

Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά τη συνεργασία και σύμφωνη γνώμη όλων των πλευρών για μία ομαλή έξοδο στις αγορές, καθώς σε αυτές «δεν αρέσει η αβεβαιότητα» αλλά «θέλουν καθαρό πεδίο, καθαρή λύση. Στο τέλος, θέλουμε όλοι να είναι ευχαριστημένοι».

Ο υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά την συνάντηση δήλωσε: «Η κ. Λαγκάρντ μας συνεχάρη για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να γίνουν κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Να μην οπισθοδρομήσουμε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σ' αυτό που πάμε να πετύχουμε».

Κυβερνητικό στέλεχος που μετείχε στην συνάντηση σημείωσε πως το ΔΝΤ θέλει και αυτό να πιστωθεί μία ελληνική επιτυχία. Όπως είπαν χαρακτηριστικά, «αισθανόμαστε ότι το ΔΝΤ είναι μαζί μας, κατανοεί τις θέσεις μας και θα προσπαθήσει να μας βοηθήσει».

Σχετικά με τους όρους της επόμενης ημέρας, αξιωματούχοι της κυβέρνησης υποστήριξαν ότι δεν θα είναι οι ίδιοι με αυτούς που ισχύουν σήμερα και η όποια στήριξη δεν θα έχει τη μορφή ενός μνημονίου.

Οι όροι που έθεσε το ΔΝΤ 

Από την άλλη πλευρά η επικεφαλής του ΔΝΤ αναγνωρίζει το δικαίωμα της χώρας να διακόψει νωρίτερα το πρόγραμμα αλλά θέτει συγκεκριμένους όρους προκειμένου το διαζύγιο να είναι συναινετικό. Η Κ. Λαγκάρντ ζητά την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Αθήνα στην αξιολόγηση του Νοεμβρίου από την τρόικα και να υπάρξει μια προληπτική πιστωτική γραμμή βοήθειας, ώστε από τη μία να μπορεί η Ελλάδα να αποκρούσει τυχόν εκβιασμούς των αγορών και από την άλλη οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν νέες δεσμεύσεις που να εγγυώνται τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Η κ. Λαγκάρντ συνεχάρη τις ελληνικές Αρχές για τη σημαντική πρόοδο στο δημοσιονομικό τομέα και συνέστησε στην Ελλάδα να εφαρμόσει αποφασιστικά κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ευθυγραμμισμένες με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου για την υποστήριξη της Ελλάδας, στην προσπάθεια συνέχισης επίτευξης των στόχων του προγράμματος» ανέφερε η ανακοίνωση του ΔΝΤ.

Ποιοι μετείχαν στην συνάντηση 
Εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο Θάνος Κατσάμπας.

Τον Γκίκα Χαρδούβελη συνόδευαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος.
Real.gr

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις