Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

31 Οκτωβρίου 2014
ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ;

  Στην δραματική αυτή ομολογία προχώρησε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΛΑΡΚΟ, Διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας προς την τηλεφημερίδα “elliniko - fenomeno.gr” διευκρινίζοντας ότι: “Εμείς ως εταιρεία δεν θέλουμε να έχουμε καμιά αντιδικία με τον Δήμο Καστοριάς και τους τοπικούς φορείς της περιοχής. 

  Δεχόμαστε ότι η ΛΑΡΚΟ θα πρέπει να αποδίδει το 20% επί της καθαρής αξίας του μεταλλεύματος στις τοπικές κοινωνίες”!
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το δημοσίευμα: Ένας τόνος επεξεργασμένου μεταλλεύματος κοστίζει 54.000 δολάρια. Επ΄αυτής της τιμής η εταιρεία θα πρέπει να αποδίδει το 20% στις τοπικές κοινωνίες, με την μορφή του τοπικού πόρου, όπως κάνει η ΔΕΗ σε Κοζάνη και Φλώρινα.
Παλαιότερα έδινε κάποια ποσά στις τότε Νομαρχίες, οι οποίες με την σειρά τους υποτίθεται τα μοίραζαν σε Δήμους και Κοινότητες. 
Κάτι τέτοιο δεν ήταν ευρύτερα γνωστό, ενώ αντίθετα ο νομός της Καστοριάς διεδικούσε πάντα ένα μέρισμα από τον τοπικό πόρο της ΔΕΗ, για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα ορυχεία της Πτολεμαϊδας. 
Η συνέχεια όμως του δημοσιεύματος είναι αρκούντως πιο αποκαλυπτική τόσο για την ασυνέπεια της ΛΑΡΚΟ όσο και για την αδράνεια των τοπικών φορέων, που άφησαν να περάσει ανεκμετάλλευτη μια τέτοια ευκαιρία. 
Γιατί όπως αποκάλυψε στο ίδιο δημοσίευμα το στέλεχος της εαιρείας: “Υπάρχει μελέτη κατατεθειμένη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος εδώ και πολλά χρόνια, για να κατασκευαστεί εργοστάσιο στην Ιεροπηγή, το οποίο θα απασχολούσε 500 έως και 1000 εργαζόμενους, ωστόσο μέχρι και σήμερα το εργοστάσιο δυστυχώς δεν έγινε”!
Άραγε ποιος ευθύνεται γι΄ αυτό;
Το θέμα του εργοστασίου επιβεβαίωσε στο ίδιο δημοσίευμα και ο νυν Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, ο οποίος ως βουλευτής τότε είχε ερευνήσει το θέμα αυτό στο υπουργείο, όπου και βρήκε την συγκεκριμένη μελέτη, η οποία ωστόσο, έμεινε μόνο στα χαρτιά”!
Επίσης επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι η ΛΑΡΚΟ βρίσκεται προς πώληση στο ΤΑΙΠΕΔ και ότι υπάρχουν και μνηστήρες πέραν του Ατλαντικού. 
Εδώ αξίζει να αναφερθεί  ότι η ΛΑΡΚΟ απασχολεί στα μεταλλεία της Εύβοιας 1300 εργαζόμενους και άλλους τόσους - πλην Καστοριάς - στα τρία άλλα μεταλλεία της . 
Όπως επίσης ότι το Ίδρυμα Μποδοσάκη δίνει πολλές υποτροφίες σε παιδιά εργαζομένων  της ΛΑΡΚΟ κάτι που δεν φαίνεται εφικτό και για την Καστοριά!
Το άλλο μεγάλο ζήτημα, που απασχολεί τις περιοχές όπου η ΛΑΡΚΟ κάνει εξόρρυξη νικελίου, είναι η περιβαλλοντική καταστροφή στα δασώδη βουνά, τα οποία γίνονται πλέον “φαλακρά”, όπως συμβαίνει στην περιοχή μας με τα βουνά της Ιεροπηγής. 
  Και επειδή μια περιβαλλοντική καταστροφή είναι συνήθως μη αναστρέψιμη παρόλες τις  “αναδασώσεις” που κατά καιρούς επιχειρούνται, με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ΥΠΕΚΑ επέβαλε πρόστιμο στην ΛΑΡΚΟ ύψους 596.340 ευρώ, για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας!
Από τα πρόστιμα αυτά όμως δεν οφελήθηκε ούτε στο ελάχιστο η τοπική κοινωνία της Ιεροπηγής ενώ αντίθετα στις Σκουριές της Χαλκιδικής, η εταιρεία που κάνει την εξόρρυξη χρυσού απέδωσε 5.000.000 ευρώ!
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της αδικίας που γίνεται σε βάρος της τοπικής κοινωνίας του Δημου Καστοριάς αρκεί να αναφέρουμε ότι η ΛΑΡΚΟ παρήγαγε μετάλλευμα 2,25 εκατ. τόνων για το 2012 και 2,23 εκατ. για το 2011. 
Αλλά η Καστοριά δεν πήρε ούτε σεντ από την πωληθείσα αξία του!

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις