Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

10 Απριλίου 2014
  Κυριολεκτικά στην τύχη της εγκατέλειψαν την κτηνοτροφία οι Δήμοι της περιφέρειας, στους οποίους εκχωρήθηκαν όλες οι αρμοδιότητες από την κεντρική διοίκηση, μετά την εφαρμογή του “Καλλικράτη”!

  Ειδικά οι αστικοί Δήμοι, όπως ο Δήμος της Καστοριάς, που μετά την διεύρυνση τους σε αγρο- τικές και ημιορεινές περιοχές, φάνηκαν εντελώς ανέτοιμοι να ασχοληθούν με ένα “άγνωστο” γι΄ αυτούς αντικείμενο, που δεν είχε και κανένα... πολιτικό ενδιαφέρον!
  Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε ότι στον Δήμο της Καστοριάς, δεν λειτούργησε ποτέ ούτε ένα γραφείο  ενημέρωσης των κτηνοτρόφων, για τις μεταβολές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, με αποτέλεσμα ο κλάδος να παρουσιάζει σημαντική συρρίκνωση και να απειλείται με αφανισμό από την εισβολή των ευρωπαϊκών προϊόντων αν ψηφισθεί από την Βουλή η επιμήκυνση του χρόνου κατανάλωσης του λεγόμενου “φρέσκου γάλακτος”.
Σε ένα νομοσχέδιο με δύο ή τρία άρθρα, το οποίο θα ψηφιστεί τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 31 Μαρτίου, στην Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, θα αθροίζονται όλες οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης (διαρθρωτικά, φορολογικά, τραπεζικό σύστημα) έναντι των δανειστών. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται και η διάταξη περί επέκτασης του χρόνου κατανάλωσης του φρέσκου γάλακτος, θέμα το οποίο τα τελευταία 24ωρα προκαλεί τριγμούς στη συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Από το Μέγαρο Μαξίμου συντηρούν τη σκληρή γραμμή, σύμφωνα με την οποία οι συμφωνίες δεν μπορεί να αλλάζουν διαρκώς. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος, από την πλευρά του, υποβάθμισε τη σημασία της εκκρεμότητας λέγοντας ότι «δεν θα παίξουμε με τη σωτηρία της χώρας για το γάλα».
Με ανακοίνωσή τους οι Αγελαδοτροφικοί Συνεταιρισμοί αναφέρουν ότι:
«Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρα μας περίοδο που διανύουμε, όπου ο πρωτογενής τομέας θα έπρεπε να αποτελεί το βασικό σημείο εκκίνησης για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η επιμονή του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος και η συμφωνία της κυβέρνησης με την Τρόικα για το χαρακτηρισμό του «φρέσκου» γάλακτος δίνει το τελειωτικό χτύπημα στους κτηνοτρόφους παραγωγούς γάλακτος, που θα οδηγηθούν στη συρρίκνωση και τον αφανισμό.
Εδώ και πολλούς μήνες η κυβέρνηση στηρίζεται σε εντελώς αστήρικτες και στρεβλές επιστημονικές απόψεις σχετικής έκθεσης  του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος θα επιφέρει μείωση της τιμής του, κάτι το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η διεύρυνση των ημερών κατανάλωσης του φρέσκου γάλακτος αποτελεί το δούρειο ίππο για την είσοδο εισαγόμενου γάλακτος στη χώρα μας, καταφέρνοντας ένα ακόμα πλήγμα στην ελληνική γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία, ειδικά σε μία περίοδο όπου η κτηνοτροφία περνάει σοβαρή κρίση. 
Η Τρόικα αξιοποιώντας τη μελέτη του ΟΟΣΑ, πιέζει για να θεωρηθεί «φρέσκο» ένα είδος γάλακτος αμφίβολης ποιότητας και διατροφικής αξίας, ένα υποβαθμισμένο προϊόν - κονσέρβα. Ένα είδος γάλακτος που μπορούν να προωθήσουν φθηνά στην Ελλάδα οι ξένες βιομηχανίες, αποσπώντας μεγάλα κέρδη σε βάρος της ελληνικής αγελαδοτροφίας και οδηγώντας τη σε διάλυση. Όλα αυτά τα χρόνια εμείς οι Ηπειρώτες κτηνοτρόφοι που παράγουμε το γάλα ξέρουμε ένα πράγμα. Το φρέσκο γάλα πέρα από νόμους και οδηγίες που εκπορεύονται από μεγάλες κτηνοτροφικές εταιρίες και επιχειρήσεις είναι μόνο αυτό που από τους κτηνοτρόφους πηγαίνει άμεσα στον καταναλωτή μετά από παστερίωση όπως γίνεται μέχρι σήμερα. 

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις