Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

14 Μαρτίου 2013

  Τα πάνω - κάτω έφερε για δεύτερη φορά μέσα σ΄ ένα μήνα, η επικαιρόποιημένη πρόταση του σχεδίου “Αθηνά” για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που κατατέθηκε προχθές από το υπουργείο Παιδείας, στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, ύστερα από μια προσχηματική, όπως αποδείχθηκε διαβούλευση με τους εμπλεκομένους φορείς.


  Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η Καστοριά θα διατηρήσει τα δύο από τα τρία τμήματα του ΤΕΙ, με προτεινόμενο αριθμό εισακτέων τους 225 σπουδαστές κάθε χρόνο, ενώ το τμήμα του Διεθνούς Εμπορίου μεταφέρεται στα Γρεβενά και ενσωματώνεται στο τμήμα Οικονομίας - Διοίκησης. 
Συνολικά το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, με την νέα πρόταση του υπουργείου, χάνει δύο επιπλέον τμήματα, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο και ο αριθμός τους μειώνεται σε 8 συν 1 (της Πτολεμαϊδας), από τα 18 που λειτουργούν μέχρι σήμέρα!
Επίσης ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών από 2400 που ήταν πέρυσι, μειώνονται περίπου στους 900 έως 950 φοιτητές. Αναλογικά δηλ. η Καστοριά θα κατέχει το 25% του συνολικού αριθμού των σπουδαστών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. 
Έτσι λοιπόν αριθμητικά από πλευράς τμημάτων, έχουμε τέσσερα τμήματα στην Κοζάνη (τρία στην σχολή τεχνολογικών εφαρμογών και ένα στην σχολή διοίκηση επιχειρήσεων).
Ένα στα Γρεβενά, δύο στην Καστοριά, ένα στην Φλώρινα και ένα στην ΠτολεμαΪδα. 
Με το σχέδιο αυτό το ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας χάνει το 50% των τμημάτων του, ενώ ο αριθμός των σπουδαστών είναι απροσδιόριστος, διότι δημιουργούνται ομοειδείς σχολές και σ΄ άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα να υπάρξει κύμα μεταγραφών προς άλλα σημεία της χώρας. 
Στην Καστοριά το τμήμα επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων μετονομάζεται  σε τμήμα ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας και το τμήμα πληροφορικής και τεχνολογίας υπολογιστών σε τμήμα μηχανικών πληροφορικής, στο οποίο το υπουργείο προτείνει να υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις: α) Μηχανικοί δικτύων β) Μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών και γ) Μηχανικοί λογισμικού. 
Το τμήμα ψηφιακών μέσων και επικοινωνίας αλλάζει επίσης αντικείμενο και από τμήμα σχόλής Διοίκησης και Οικονομίας που ήταν, μεταφέρεται στην σχολή τεχνολογικών εφαρμογών.
Το τμήμα Διεθνούς Εμπορίου καταργείται ουσιαστικά και συγχωνεύεται με το τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων, το οποίο μετακινείται από την Κοζάνη στα Γρεβενά, ενώ ο αρχικός  σχεδιασμός ήταν να έρθει στην Καστοριά.
Στην Κοζάνη η σχολή τεχνολογικών εφαρμογών από πέντε τμήματα, μένει με τρία και συγχωνεύεται το τμήμα βιομηχανικού σχεδιασμού στο μηχανολογίας και το τμήμα τεχνολογιών αντιρρύπανσης, ενσωματώνεται στο γεωτεχνολογίας και περιβάλλοντος. 
Η σχολή γεωπονίας - τεχνολογίας στην Φλώρινα συγχωνεύει και τα τρία τμήματά της σε ένα τίτλο τμήμα γεωπονίας με τρεις κατευθύνσεις (Φυτικής - Ζωϊκής παραγωγής και αγροτική οικονομίας) και δεν θα υπάρξει μετακίνηση των τμημάτων στην Θεσσαλονίκη.
Η Πτολεμαϊδα παραμένει με το τμήμα μαιευτικής, το οποίο μένει να δούμε πώς θα λειτουργήσει, διότι σύμφωνα με πληροφορίες οι συμβασιούχοι θα προσδιορίζονται στο εξής από το υπουργείο. 
Η πρόταση του υπουργείου θα παρουσιαστεί σήμερα Πέμπτη στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής και θεωρείται οριστική, αφού είναι θέμα χρόνου η επικύρωση με προεδρικό διάταγμα. 
Από το τελικό σχέδιο ευνοημένες θεωρούνται οι πόλεις της Πτολεμαίδας και των Γρεβενών, όπου ενισχύεται η παρουσία του ΤΕΙ, γεγονός που θεωρείται αποτέλεσμα ισχυρών πολιτικών παρεμβάσεων σε κεντρικό επίπεδο. 
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ΤΕΙ της Δυτ. Μακεδονίας ο αναπληρωτής πρόεδρος του ιδρύματος κ. Τσιούνης δήλωσε: “Βλέπω ότι θα υπάρξει μια μεγάλη συρρίκνωση του ιδρύματος στα επόμενα χρόνια και από πλευράς τμημάτων και από πλευράς φοιτητών.
 Ενώ ήμασταν το δεύτερο μεγαλύτερο ίδρυμα στην Ελλάδα σε αριθμό φοιτητών, με σύνολο 22.000 φοιτητές, τώρα θα γίνει ένα πολύ μικρό εκπαιδευτικό ίδρυμα και θα είναι εξαιρετικά ευάλωτο στις όποιες αλλαγές γίνουν στο μέλλον. 
Μετά από δύο χρόνια θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής, από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και κανείς δεν ξέρει πως θα ισορροπήσει το ΤΕΙ με τα τμήματα που έχει. 
Μπορεί να υπάρξει ένα δεύτερο σχέδιο “Αθηνά” με μεγαλύτερες συνενώσεις και συγχωνεύσεις, που θα μειώσει την δυναμική των τμημάτων, μέχρι την οριστική κατάργησή τους”. 

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις