Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

17 Ιανουαρίου 2013

Την αποκάλυψη  για τις λίστες των δημάρχων και των νομαρχών, που ελέγχονται για τις μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό,  έκανε η εφημερίδα “Έθνος” του κ. Μπόμπολα, εξαιρώντας βέβαια τους ομολόγους τους της Δυτικής Μακεδονίας...

Συμπτωματικά η εταιρεία του κ. Μπόμπολα, διεκδικεί από την ΔΙΑΔΥΜΑ το πρώτο εργοστάσιο διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα κατασκευαστεί στην Δυτική Μακεδονία. 
Τυχαίο; Δεν νομίζω...




Σε κανονικό “κουκούλωμα” οδηγείται πλέον, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πολύκροτη ανάθεση του έργου: “Ψηφιακή καταγραφή των ναρκοπεδίων του Γράμμου” από τον πρώην γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ανδρέα Λεούδη, έναντι του αστρονομικού ποσού των 4,3 εκατ. ευρώ, με αδιαφανείς διαδικασίες και δυσανάλογα αποτελέσματα!
  Η υποόθεση ανακινήθηκε, ύστερα από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα της “Κ.Ε.”, από τον πρώην  Περιφερειάρχη Γεώργιο Κίρκο,(που διαδέχθηκε τον Α. Λεούδη) στις αρχές του 2010, αλλά μετά την αρχική φόρτιση της κοινής γνώμης, η κατάσταση εκτονώθηκε μ΄ ένα τηλεοπτικό show των δύο περιφερειαρχών, όπου επρυτάνευσε το πολιτικό “φερ- πλέϊν” του συμψηφισμού ευθυνών και συναποφασίστηκε η παραπομπή του όλου ζητήματος στην ελληνική δικαιοσύνη... Κάτι αντίστοιχο δηλ. με τα γνωστά πορίσματα των εξεταστικών επιτροπών της Βουλής, που παραπέμπουν απροκάλυπτα στις ρωμαϊκές καλένδες...
Σε αποκαλυπτική συνέντευξη, που έδωσε την άνοιξη του 2010  ο μετέπειτα  Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας Γιώργος Κίρκος, γίνονταν εκτενείς αναφορές, για το πώς σκορπίστηκε το δημόσιο χρήμα επί Λεούδη, με αναθέσεις έργων σε ημέτερους επιχειρηματίες, που συνήθιζαν να μην σέβονται την διαχείριση της δημόσιας περιουσίας!
Κυρίαρχη θέση στην έρευνα των ελεγκτικών μηχανισμών, είχε το πρόγραμμα των ναρκοπεδίων του Γράμμου, που όταν αποκαλύφθηκε πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2007, από την Εφημερίδα μας, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία και αλλεπάλληλες επερωτήσεις στην Βουλή, από τον τότε βουλευτή Πασόκ Καστοριάς Φίλιππο Πετσάλνικο! Από τότε όμως κατά έναν μυστηριώδη τρόπο, η υπόθεση σκεπάστηκε από ένα πέπλο σιωπής!
Το θέμα αναφέρεται στην ανάθεση από την Περιφέρεια, του αμφιλεγόμενου προγράμματος της ψηφιακής καταγραφής των ναρκοπεδίων του Γράμμου, με συνολικό προϋπολογισμό 4,3 εκ. ευρώ, που εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Κοινωνία της Πληροφορίας” 
Αμέσως πήρε πανελλήνιες διαστάσεις, μετά από δημοσιεύματα εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας, που αξιοποίησαν τα δικά μας στοιχεία για την περαιτέρω έρευνα. 
Πρώτος τοποθετήθηκε ο τότε βουλευτής του Πασόκ Φίλιππος Πετσάλνικος, που χαρακτήρισε το θέμα “σκάνδαλο που έγινε με νομότυπες διαδικασίες” και κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: “Τεράστια ερωτηματικά προκαλεί η εξέλιξη ενός προγράμματος, με τον πομπώδη τίτλο “ψηφιακή καταγραφή των παλαιών ναρκοπεδίων στο Γράμμο και στο Βίτσι", το οποίο παρουσιάστηκε ως καινοτόμο και πρωτοποριακό από την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. 
Περί τα τέλη του 2006 με αρχές του 2007 έγινε γνωστό ότι με το παραπάνω πρόγραμμα θα γινόταν ψηφιοποίηση των χαρτών των ναρκοπεδίων της περιοχής του Γράμμου. 
Στην ουσία δηλ. πρόκειται για μια δουλειά γραφείου, διότι θα ήταν αρκετό μια εταιρεία να πάρει τους αναλυτικούς χάρτες της γεωγραφικής υπηρεσίας του ΓΕΣ και να τους μεταφέρει σε ηλεκτρονική μορφή. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι γι΄ αυτό το έργο το κόστος ανήλθε στο αστρονομικό ποσό των 4,3 εκατ. ευρώ! Δηλαδή για ένα έργο που δεν ζήτησε κανείς από τους τοπικούς φορείς και του οποίου η χρησιμότητα είναι αμφισβητούμενη, καλούνται οι έλληνες φορολογούμενοι να πληρώσουν 4,3 εκατ. ευρώ. 
Αντί λοιπόν, λόγω της συμμετοχής μιας μόνο εταιρείας, να γίνει επαναπροκήρυξη του έργου, η εταιρεία αυτή ανέλαβε το έργο, πράγμα που σημαίνει, στην ουσία απ΄ ευθείας ανάθεση. 
Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα στον τύπο εκείνης της περιόδου φαίνεται ότι ασκήθηκαν πιέσεις στην ηγεσία του στρατού προκειμένου οι αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες, να πιστοποιήσουν ότι έγιναν εργασίες πιλοτικής αποναρκοθέτησης, συνολικής έκτασης 300 στρεμμάτων, η οποία προβλέπονταν στο παραπάνω πρόγραμμα, από την ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε το έργο, ώστε να μπορέσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να εκταμιεύσει σε πρώτη φάση το ποσό των 600 χιλ. ευρώ. 

Στην ερώτηση του Φ. Πετσάλνικου, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, απάντησε με τον εξής τρόπο:
“Το υπουργείο δεν σχολιάζει δημοσιεύματα του τύπου, μέσω της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου και σας παραπέμπει σχετικά με ζήτημα στο δελτίο τύπου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο και σας καταθέτουμε”. 
Ευάγγελος Ι. Μεϊμαράκης
Υπουργός Εθν. Άμυνας
Εν τω μεταξύ, μετά από πολύμηνη σιωπή, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, απάντησε μέσω του Γραφείου Τύπου, στα σχετικά δημοσιεύματα των εφημερίδων, όπου προσπάθησε να αμβλύνει, τις δυσμενείς εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν και να αποσείσει τις τυχόν ευθύνες από πάνω της. 
Για το συγκεκριμένο έργο η Περιφέρεια προβάλλει τον Διεθνή διαγωνισμό ως νομική κάλυψη των διαδικασιών ανάθεσης, χωρίς ωστόσο να πείθει κανένα όταν ισχυρίζεται ότι "προβλέπεται η κατοχύρωση του έργου σε ένα μόνο μειοδότη, όταν η προσφορά κρίνεται συμφέρουσα"!
Τότε τι νόημα είχε ο διαγωνισμός;  Και σε τι διαφέρει από μια απ΄ ευθείας ανάθεση;
Από τους όρους του διαγωνισμού, απουσίαζε εντελώς μια δεσμευτική ρήτρα δια τον ανάδοχο με την οποία θα εγγυάται την ασφάλεια των "αποναρκοθετημένων" περιοχών στο μέλλον και θα αναλαμβάνει την ευθύνη στην περίπτωση ατυχήματος!
Ως γνωστόν, μέχρι τώρα σύμφωνα με το Σύνταγμα, αυτή την δικαιοδοσία έχουν μόνο τα ειδικά τμήματα του στρατού (ΤΕΝΚΣ)  τα οποία είναι εξουσιοδοτημένα να ελέγχουν τις περιοχές που έχουν αποναρκοθετήσει οι ιδιώτες. Δηλαδή έγινε διπλή δουλειά αρκεί να μη ζημιωθούν οι ιδιώτες!
Για να αιτιολογήσει το πολύ υψηλό κόστος του έργου η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ισχυ-ρίστηκε ότι “προκειμένου να αξιολογήσει ορθά τις οικονομικές προσφορές του διαγωνισμού, απευθύνθηκε στο ΓΕΣ/ ΔΜΧ από το οποίο ζητούσε στοιχεία για το κόστος εκκαθάρισης της περιοχής από τις  νάρκες. Το ΓΕΣ απάντησε ότι αναλογεί σε 3,5 ευρώ/τ.μ.
Όμως εδώ έχουμε ψηφιακή αποτύπωση των ναρκοπεδίων του Γράμμου και μόνο σε ένα μικρό τμήμα 300 στρεμμάτων, θα γινόταν πιλοτική αποναρκοθέτηση.
Από αυτό η Περιφέρεια συμπέρανε ότι: 
“Η προσφορά της αναδόχου εταιρείας είναι μικρότερη από το κόστος του Ε.Σ. και επομένως συμφέρουσα για το ελληνικό δημόσιο”!
Τέλος, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η εταιρεία που ανέλαβε το έργο της ψηφιακής καταγραφής των ναρκοπεδίων του Γράμμου, ονομάζεται "PAS DYNAMIC" και πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση ενός απόστρατου αξιωματικού της αεροπορίας στρατού - εξ΄ ου και τα αρχικά των ονομάτων της οικογένειας που περιλαμβάνονται στο πρώτο συνθετικό του τίτλου!
Στην συνέχεια την υλοποίηση του έργου ανέλαβε μια κοινοπραξία από τις Βαλκανικές χώρες, κάτι που απαγορεύεται ρητά από την κοινοτική νομοθεσία και θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την χρηματοδότηση του έργου από τα κοινοτικά ταμεία. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την Περιφέρεια να αναλάβει την ευθύνη της ανάθεσης του έργου με όλες τις γνωστές παρενέργειες που ακολούθησαν.
Ενδεικτικά είναι τα δημοσιεύματα των εφημερίδων εκείνης της περιόδου όπου μεταξύ άλλων η εφημερίδα “Ημερησία” δημοσιεύει με τίτλο “Ζητούν τη “σφραγίδα” του ΓΕΣ σε έργο ιδιώτη” εκτενές σχόλιο  του Δήμου Βερύκιου που αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο της ανάθεσης του έργου. 
Το δημοσίευμα  εστιάζει το ενδιαφέρον του, στην "φωτογραφική" διάταξη που υπάρχει στον διαγωνισμό  σύμφωνα με την οποία "η συγκεκριμένη κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο - μεταξύ άλλων - έχει ως αντικείμενο δραστηριότητας τις συμβουλευτικές υπηρεσίες ασφάλειας και τον έλεγχο χώρων... " παραπέμποντας ευθέως σε γνωστή εταιρεία ανάλογου αντικειμένου, που είχε απασχολήσει τον τύπο στο πρόσφατο παρελθόν! Αφορμή για το δημοσίευμα στάθηκε η πληροφορία, ότι ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι, που επικαλούνται "επιθυμία του Μαξίμου" πίεζαν τον στρατό "ώστε να παρατυπήσει και να πιστοποιήσει ένα έργο που ανατέθηκε σε ιδιώτες, για να μπορέσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να εκταμιεύσει ποσό 600 χιλ. ευρώ από το 4ο ΚΠΣ, με κατεύθυνση τη σερβική εταιρεία και κατ΄ επέκταση την ελληνική κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν απόστρατοι και ... κουμπάροι"!
Η ιστορία της "πιλοτικής αποναρκοθέτησης" του Γράμμου, ξεκίνησε το 2005 από τους επιτελείς της περιφέρειας, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου τους 36 μήνες.
Σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου, αυτό περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση των ναρκοπεδίων του Γράμμου και των ύποπτων περιοχών σ΄ ένα ... DVD, που έγινε από την ανατύπωση των χαρτών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού!
Και κοστολογήθηκε με 4,3 εκ. ευρώ!
Όσοι παρακολούθησαν από κοντά την υπόθεση των ναρκοπεδίων, είναι πεπεισμένοι ότι αυτή υπερέβαινε των δυνατοτήτων του Α. Λεούδη και ότι το “πράσινο φως” για την υλοποίησή του, δόθηκε από τα υψηλότερα κυβερνητικά κλιμάκια εκείνης της περιόδου!
Από τα αποτελέσματα της ΕΔΕ και απ΄ όσα είπε ο κ. Κίρκος, φαίνεται να πέφτουν στα “μαλακά” τα ανώτερα στελέχη και οι υπάλληλοι της Περιφέριας, διότι, όπως παραδέχθηκαν στην ΕΔΕ, δέχθηκαν πιέσεις από τον πολιτικό τους προϊστάμενο, προκειμένου να συναινέσουν με την υπογραφή τους. 
Η συγκεκριμένη υπόθεση εκκρεμεί ακόμα στην δικαιοσύνη...




0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις