Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

12 Οκτωβρίου 2012

Άρθρο της Μαριάννας Ιατρίδου

Η Ελλάδα παραμένει μία από τις ακριβότερεςχώρες της Ευρώπης παρά την οικονομική ύφεση που σαρώνει την οικονομία, ομολογεί υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι οι τιμές κυμαίνονται σε χειρότερα επίπεδα από ότι αναμενόταν, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Eurostat.

Η κατάσταση με τις τιμές είναι πολύ χειρότερη από αυτή που γνωρίζαμε, σχολιάζει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου  Ανάπτυξης αφού σύμφωνα με την έρευνα η Ελλάδα παραμένει από τις ακριβότερες χώρες της Ε.Ε. σε πολλούς κλάδους παρά τη μεγάλη πτώση της ζήτησης και την οικονομική ύφεση της τελευταίας διετίας.
Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου 1,27 εκατ. ευρώ στη θυγατρική Cadbury  της πολυεθνικής Kraft Foods για παραβάσεις στις ενδοομιλικές συναλλαγές.

Επίσης έστειλε μήνυμα προς το ΣΕΒ με αφορμή την απάντηση του προς το υπουργείο ότι δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να ρίξουν τις τιμές, λέγοντας: «Οι επιχειρήσεις έχουν το περιθώριο να μειώσουν τις τιμές. Γιατί τόσα χρόνια δεν επένδυαν στην καινοτομία για να μειώσουν το κόστος παραγωγής; Γιατί δεν επένδυαν στην εξωστρέφεια και προτιμούσαν να απευθύνονται σε μία αγορά  10 εκατομμυρίων;»
Επιπλέον υπογράμμισε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης με την άρση των κανονιστικών εμποδίων και την εντατικοποίηση των  ελέγχων καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ταχύτερη αποκλιμάκωση των τιμών.
Ειδικότερα και σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2011: 
η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τις τιμές σε γαλακτοκομικά και αβγά με απόκλιση τιμών 31,5% σε  σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε., ενώ το 2010 ήταν στη 2η. 
Στα έλαια και τα λίπη είμαστε στην 7η θέση με απόκλιση τιμών από την Ε.Ε. 15,7% και το 2010 ήμασταν στην 4η με 18,7%. 
Στα ψάρια η χώρα μας το 2011 ήταν στην 6η θέση όπως και το 2010 με απόκλιση 12,4% και 11,3%, αντίστοχα. 
Στο ψωμί και τα δημητριακά η Ελλάδα το 2011 ήταν στην 8η θέση με 15,8% υψηλότερες τιμές από την Ε.Ε. και το 2010 ήταν στην 7η με 17,4%. 
Στα μη αλκοολούχα ποτά το 2011 η Ελλάδα ήταν στην 10η θέση με 9,4% απόκλιση τιμών και το 2010 στην 9η με  11,6%. τα κρέατα και τα οπωροκηπευτικά η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. 
Στα είδη ένδυσης το 2011 η Ελλάδα ήταν στην 7η υψηλότερη θέση με 3,1% και το 2010 στην 5η με 6,6%. 
Στα έπιπλα και τα χαλιά η Ελλάδα το 2011 είχε την 11η θέση με 1,2% και το 2010 στην 5η θέση με 6,4%  σε σχέση με την Ε.Ε. 
Η Ελλάδα είναι στην 1η υψηλότερη θέση στους υπολογιστές με 18,7% και το 2010 ήταν στην 3η με 9,3%.

Η πορεία των τιμών στα τρόφιμα αποδίδεται, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης στις υψηλές τιμές παραγωγού και  την διατροφική κρίση αλλά και στις παθογένειες που υπάρχουν στην ελληνική αγορά, όπως η δυσκολία στις μεταφορές, η γραφειοκρατία 
και η υψηλή φορολογία.

Επιπλέον, η εγχώρια παραγωγή είναι περιορισμένη και για το λόγο αυτό σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης χρειάζεται και  άσκηση πολιτικής από το υπουργείο Γεωργίας ώστε να αυξηθεί. Επιπλέον πληροφορίες λένε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης ανοίγει και το
 θέμα της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, κάτι βέβαια που προϋποθέτει και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Γεωργίας. 
Εξάλλου, οι ίδιες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι για χρόνια οι πολυεθνικές εταιρίες αξιολογούσαν την Ελλάδα ως χώρα όπου υπάρχει η δυνατότητα της υψηλής τιμολόγησης. Φαίνεται, συμπληρώνουν τα ίδια στελέχη του υπουργείου, ότι αυτό ακόμη δεν 
έχει αλλάξει.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης παρατηρούν επίσης ότι η ζήτηση παραμένει ανελαστική στα τρόφιμα σε αντίθεση με τα υπόλοιπα διαρκή  καταναλωτικά αγαθά.
Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης σημειώνουν επίσης τη βασική οικονομική θεωρία που θέλει σε περιόδους ύφεσης να μειώνονται πρώτα τα εισοδήματα και μετά οι τιμές, σε αντίθεση με την περίοδο της ανάπτυξης οπότε πρώτα ανεβαίνουν οι τιμές και μετά οι μισθοί.

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις