Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

15 Ιουνίου 2012
ΜΕ “ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ” ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ!



  Την επιχειρηματική διείσδυση στην Ελλάδα, από την αφύλακτη “κερκόπορτα” της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιδιώκουν πάση θυσία, τον τελευταίο χρόνο, γερμανοί αξιωματούχοι, που επισκέπτονται την περιοχή μας, στο πλαίσιο της “εταιρικής σχέσης”, που συνυπέγραψαν τον Μάρτιο του 2010, ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ. 

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις των κυβερνητικών αξιωματούχων της Γερμανίας, για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, στο άμεσο μέλλον, αυτοί προετοιμάζουν με επιμονή το έδαφος, για την δημιουργία οικονομικών ζωνών, σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας, όπου θα εγκατασταθούν γερμανικές επιχειρήσεις, με προνομιακό καθεστώς και συγκεκριμένα επενδυτικά κίνητρα!
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν παράγοντες της τοπικής αυτοδιοικησης, ύστερα από την πρόσφατη επίσκεψη στον Δήμο Καστοριάς της γερμανικής αποστολής, με επικεφαλής τον γερμανό υφυπουργό του ομόσπονδου υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων Χάνς Φούχτελ. 
  Σκοπός της επίσκεψης ήταν να συγκεκριμενοποιηθούν από την γερμανική πλευρά, οι τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος στην περιοχή, με παράλληλη αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που λιμνάζουν σήμερα από την ελληνική γραφειοκρατία στα ταμεία των Βρυξελλών!
Εδώ οι γερμανοί αξιωματούχοι, για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των συνομιλητών τους, χρησιμοποίησαν ως “όχημα” την παροχή τεχνογνωσίας, για την εξυγίανση της λίμνης της Καστοριάς, που αποτελεί απωθημένο όλων των πολιτών. 
Τα κίνητρα στα οποία  προσβλέπουν οι γερμανοί επενδυτές, πέρα από το καλό κλίμα και το φυσικό κάλλος, είναι η χαμηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων, που προβλέπει το μνημόνιο και η άντληση φθηνού εργατικού δυναμικού, από μια περιοχή, που καταγράφει νούμερα... Μπαγκλαντές στην ανεργία! Αναχαιτίζοντας, όμως,  παράλληλα και το κύμα της μετανάστευσης, που ξεκίνησε ήδη με κατεύθυνση την Γερμανία...
Πάνω σ΄ αυτό ο κ. Φούχτελ και η συνοδεία του, έχουν αποκρυσταλλωμένη άποψη,  που εξέφρασαν κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης: “Γνωρίζουμε όλοι ότι η κατάσταση στην Ελλαδα είναι δύσκολη, ωστόσο με την παρουσία μας θέλουμε να δείξουμε ότι δεν  υπάρχει μονοδιάστατη λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Υπάρχουν πολυδιάστατες επιλογές και όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, μπορεί να υπάρξει μια καλή συνεργασία, από την βάση προς τα πάνω, για να μπορέσουν να δοθούν πολλές επιλογές, που θα προσελκύσουν επενδύσεις, για περαιτέρω ανάπτυξη”. 


ΤΑ “ΓΚΑΡΣΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ”!


  Σαν παράδειγμα, ο κ. Φούχτελ, ανέφερε τον τομέα του τουρισμού, όπου, κατά τη άποψή του πρέπει να υπάρξει επιμήκυνση της σεζόν κατά  ένα μήνα, με παράλληλη αύξηση της απσχόλησης των ανθρώπων του κλάδου, κατά 1/12 του έτους. 
  Επίσης πρότεινε, ότι τους μήνες που κλείνουν εδώ τα ξενοδοχεία, οι εργαζόμενοι που μένουν άνεργοι, θα μπορούν να μεταναστεύουν και να εργάζονται στην Γερμανία, για 6 μήνες, όπου εκείνη την περίοδο έχει την μεγαλύτερη σεζόν. 
  Διότι όπως υποστήριξε ο κ. Φούχτελ: “Έτσι θα επωφεληθεί  και το κράτος, που δεν θα είναι  υποχρεωμένο να καταβάλει τα επιδόματα ανεργίας, αλλά θα είχαν πρόσθετο όφελος και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Γερμανίας, που θα απασχολούσαν προσωπικό, όπως μαγείρους, σερβιτόρους κλπ με επιδοτήσεις από τα ευρωπαϊκά προγράμματα”. 


ΚΑΙ ΜΑΖΙ... ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ...


Σε ερώτηση της εφημερίδας μας, αν αυτές οι πρωτοβουλίες, καθορίζονται από το μνημόνιο, που είναι εκ των ουκ άνευ, στις σχέσεις συνεργασίας των δύο χωρών, ο κ. Φούχτελ απάντησε: “Κατ΄ αρχήν να ξεχωρίσουμε ορισμένα πράγματα. Αυτά που συμβαίνουν σε επίπεδο Ευρωπαίκής Ένωσης είναι κάτι διαφορετικό, απ΄ αυτή την πρωτοβουλία που γίνεται εδώ με την τοπική αυτοδιοίκηση. Αν πετύχει αυτή η πρωτοβουλία, πιθανόν να επισπευσθούν διαδικασίες, που μπορούν να οδηγήσουν σε επενδύσεις οι οποίες θα ενισχύσουν την ανάπτυξη στην χώρα. 
Τέτοιοι τομείς μπορεί να είναι η διαχείριση απορριμμάτων, όπου μιλάμε για έργα με πολύ μεγάλες δαπάνες που φθάνουν τα 10 εκατ. ευρώ. 
Μπορεί να υπάρξει μια βοήθεια στην διαδικασία που απαιτείται, για την χρηματοδότηση με βέλτιστο τρόπο και να κατευθυνθούν τα “δημιουργικά μυαλά” της Ελλάδας, για να μπορέσουν να υλοποιηθούν πιο γρήγορα αυτά τα επενδυτικά έργα, που θα διασφαλίσουν και αντίστοιχες θέσεις εργασίας”
  Σε άλλη ερώτησή μας, αν συνδυάζονται οι γερμανικές  επενδύσεις στην Ελλάδα, με την δραστική μείωση των ημερομισθίων στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να εξασφαλισθεί φθηνό εργατικό δυναμικό για τις γερμανικές επιχειρήσεις, ο γερμανός πρόξενος στην Θεσσαλονίκη Βολφραγκ Ομπερμάϊερ απάντησε: “Το μνημόνιο δεν είναι γερμανικό είναι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν πιστεύω ότι αυτό σχετίζεται με το ερώτημά σας. Γεγονός είναι πάντως ότι έχει δημιουργηθεί μια βάση εμπιστοσύνης για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών”.
  Το ερώτημα είναι αν η “συνεργασία” αυτή θα συνεχισθεί και μετά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όπως προδικάζουν πολλοί γερμανοί αξιωματούχοι;
Εκτός κι αν την προετοίμασαν οι ίδιοι από καιρό, και άφησαν τους έλληνες να την αποφασίσουν.....

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις